Ernesto Che Guevara 93 yaşında

ernesto
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küba devriminin öncü liderlerinden, dünyadaki özgürlük hareketinin sembollerinden Che Guevara, yaşasaydı bugün 93 yaşında olacaktı. “Tek amacım, gittikçe soğuyan bu dünyada üşüyen halkların ısınabileceği, paylaşılan ateşler yakmaktı” diyen Arjantinli sosyalist devrimci Che, doğum gününde dünyanın dört bir yanında anılıyor.

Ernesto Che Guevara Ernesto 14 Haziran 1928’de Arjantin’de doğdu. Tıp eğitimi alıp doktor oldu. Daha sonra Marksizm’i benimseyen Che Guevara, 1959 Küba Devrimi’nin önderleri arasında yer aldı. Latin Amerika devrimi için mücadelesine devam eden Che Guevara, 9 Ekim 1967’de Bolivya’da, Bolivya ve CIA tarafından ele geçirilip 39 yaşındayken öldürüldü.

Tüm dünyada özgürlük hareketlerinin sembolü olan, “Yepyeni bir dünya kuracağız… Ve dört bir yana yazacağız; Gerçekçi ol, imkansızı iste” sözleri tarihe geçen Ernesto Che Guevara, bugün dünyanın dört bir yanında anılıyor.

CHE GUEVARA’NIN SÖZLERİ

* Yepyeni bir dünya kuracağız… Ve dört bir yana yazacağız; Gerçekçi ol, imkansızı iste.

* Özgürlüğün en büyük düşmanı, halinden memnun olan kölelerdir.



* Dik dur ve gülümse. Bırak neden gülümsediğini merak etsinler.

* Ne kadar farklı olursa olsun; sana ait olmayana tenezzül etme ve ne kadar basit olursa olsun senin olandan asla vazgeçme.

* Arkamdan konuşmaya devam et. Çünkü karşıma çıkacak kadar büyük değilsin.

* Kaybetmekten korkma; bir şeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.

* Savaşan, kaybedebilir. Savaşmayan, çoktan kaybetmiştir.

* En önemlisi, dünyanın neresinde olursa olsun her haksızlığı kendinize karşı yapılmış gibi hissetme kabiliyetinizi koruyabilmenizdir. Bu bir devrimcinin en önemli özelliğidir.

* Ayakkabılarımın altı delikti; ama üstü her zaman boyalıydı…

* İki şeye hakkım var: Özgürlük ve ölüm. Birine sahip olamazsam ötekini isterim, çünkü kimse beni canlı tutsak edemez.

* Gerçekçi ol, imkânsızı iste…

* Çoğu bana maceracı diyecek, evet öyleyim. Ama farklı bir türden… İnançlarını doğrulamak uğruna, postunu tehlikeye atan türden.

Bu Yazıya Tepki Ver