Eski IMF Ekonomisti Özüdoğru: “Kredi muslukları tekrar açılacak”

100 tl para banknot balya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski IMF Ekonomisti Burcu Aydın Özüdoğru, şu ana kadar kapalı olan kredi musluklarının önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren tekrar açılmaya başlamasının olası olduğunu söyledi.Özüdoğru iş dünyasına EYT kıdem tazminatı için sağlanacak kredi imkanları başta olmak üzere kredi musluklarının tekrar açılmasıyla enflasyon ve kur üzerinde baskı görülebileceğini de ifade etti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve IMF eski ekonomisti Burcu Aydın Özüdoğru Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Özüdoğru, Türkiye’yi uyguladığı para politikasından dolayı diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı şekilde ele almak gerektiğini belirtti.

Ekonomist Özüdoğru, önümüzdeki sene için kredi musluklarının tekrar açılmaya başlamasının olası olduğuna dikkat çekti.

Özüdoğru yayında şu değerlendirmeleri yaptı:

Büyümenin önümüzdeki sene oldukça zayıf seyretmesi olağan beklentiler içerisinde, bunun en büyük sebebi de başta ABD ve Avrupa’nın faizleri artırması.



Dünyada birçok belirsizlik var. O yüzden şu aşamada resesyonu bir risk olarak adlandırabiliriz ama ana senaryoda gelişmiş ülkelerin önümüzdeki seneyi yüzde 0,5 civarında bir büyümeyle kapaması var.

“Bazı ülkeler krizi fırsata çevirebilir”

Dünyada yaşana krizi fırsata çevirebilecek ülkeler olduğunu söyleyen Özdoğru, enerji ve gıdada dışa bağımlı olan ülkelerin zarar görebileceğini belirtti ve şunları söyledi:

Krizi fırsata çevirecek bazı ülkeler var. Bunu enerji piyasası ile değerlendirelim; Rusya haricinde OPEC ülkeleri özellikle, Rusya’ya karşı uygulanan tavan fiyatı fırsata çevirmek için bir alternatif olarak duruyor. Özellikle Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler Rusya’dan daha ucuz petrol alıp diğer ülkelere çok daha yüksek rakamlara satabilir. Gıda fiyatlarında belirsizlikler var, Brezilya gibi bazı ihracatçı ülkeler için pozitif olabilir. En çok zarar görecekler enerji ve gıda ithalatına bağımlı olan ülkeler olacak. Türkiye’nin bu konuda enflasyon kaynaklı bazı sıkıntılar yaşaması mümkün.

Avrupa’da eğer enerji tüketimi kısıtlayamazsınız kış koşulları sert geçerse çok sert bir daralmanın habercisi olacaktır. Küresel gerilimden kazananların sayısı çok kısıtlı ama kaybeden ülkelerin ve blokların sayısının daha çok olacağını söyleyebiliriz.

“Kredi muslukları tekrar açılacak”

Kredi ve EYT ile birlikte enflasyon ve kurda baskı görebileceğimizi söyleyen Özüdoğru konuşmasına şöyle devam etti:

Enflasyonun son çeyrekte zirve yapması ve ondan sonra gerek baz etkisi gerekse enflasyonla olan mücadelenin meyvelerini vermesi ile yavaşlayan bir patikada önümüzdeki sene içerisinde azalma trendine girmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için baz senaryo.

Önümüzdeki sene kredi konusunda bir genişleme olacak gibi görünüyor. EYT’nin firmalar üzerine getireceği kıdem yükünü kamu kaynakları ile sübvanse edileceğinden bahsediliyor. Şu ana kadar kapalı olan kredi musluklarını önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren tekrar açılmaya başlandığını görüyoruz. Kredi ve EYT ile tekrar enflasyon ve kur üzerinde baskı görmemiz olası.

Bu Yazıya Tepki Ver