EYT son durum: EYT’liler ilk maaşı ne zaman alacak?

turk-lirasi-1489235_2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT son durum: Emeklilikte yaşa takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? EYT’liler ilk maaşı ne zaman alacak?

EYT ile ilgili son durum ve gelişmeler merak edildi. EYT konusu, Bakan Bilgin açıklamaları ile şekillenmeye başladı. Prim ve yaş dengesi kurmaya çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Bilgin’in açıklamaları sonrası EYT konusu gündem oluyor. EYT ile ilgili son gelişmeler araştırılmaya devam ediliyor. Peki emeklilikte yaşa takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? EYT’liler ilk maaşı ne zaman alacak? EYT ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çözüm formülü üzerinde çalışmalar devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin’in, EYT ile ilgili açıklamaları sonrası konu gündeme gelirken, yaklaşık 2 milyon 250 kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren düzenleme için ise, tarih merak ediliyor. Bilgin açıklamalarında EYT için tarih verdi. EYT düzenlemesini bekleyen vatandaşlar, açıklama sonrası EYT ile ilgili detayları sorguluyor. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) nedir, ne zaman çıkacak? EYT’liler ilk maaşı ne zaman alacak? EYT ile ilgili son durum nedir?

EYT’de ilk maaş ne zaman?

Bilgin, TBMM’de imzaya açılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili ise, “EYT’de ilk maaşların Mart’ın 1’inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis’in iradesindedir” açıklamasında bulundu.

1999 esnetilebilir mi? 

EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesinin gündemde olmadığını belirten Bilgin, “EYT’li maaşında düşük zam iddiası doğru değildir” dedi.

Geçici işçilerin durumuna da değinen Bilgin, “Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT’den sonra Meclis’e getireceğimiz konulardan birisi de budur” diye konuştu.

EYT nedir?

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. Bu tanımlamaya uyan kişilere EYT’li deniyor.



Bu kapsamda bakıldığında EYT’li grubu, 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalı kişiler oluşturuyor.

EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

23 yıllık problemin çözümüne ilişkin teklif, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. Yaş sınırı bulunmayan EYT düzenlemesi ile ilk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

EYT’liler banka promosyonu alabilecek mi?

Yeni emekli olan birisi ilk maaşını aldığı banka ile ya da başka bir banka ile sözleşme yaparak üç yıllık taahhüt süresini başlatabiliyor. EYT emeklileri de aynı şartlarla emekli promosyonu alabilecek.

EYT’LİLERİN banka promosyonu ne zaman yatacak?

EYT kanununun çıkmasının ardından ilk maaşı yatan emeklilierin en az 3 gün beklemesi gerekiyor. EYT banka promosyonlarının ne zaman ödeneceğine dair henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar, ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet’ten ya da emeklilik işlemleri sırasında SGK’dan seçebilecek. Böylece EYT’linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.

Kamu ve özel bankalar ise emeklilere 3 yıl taahhüt ile kendi şubelerinden maaş almaları durumunda emekli promosyon ödemesi yapıyorlar.

Bu Yazıya Tepki Ver