Faik Öztrak: “Asgari ücretin önümüzdeki yıl 7 bin liranın üstüne çekilmesi lazım, açlık sınırı aşması lazım”

FAİK-ÖZTRAK

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 2023 asgari ücretine ilişkin olarak, “Bir de ocak ayında memur maaşlarını, ücretleri, asgari ücreti artırayım, millette bir işler iyi gidiyor havası yaratayım, sonra ezeyim, yaptığı bu. Gördük, Macaristan’da da böyle, bunları yaptılar seçimden önce seçimden sonra milleti ezip gittiler. Enflasyon artı refah payı kadar asgari ücretin artırılması lazım. Bugün baktığınız zaman, asgari ücretin önümüzdeki yıl 7 bin liranın üstüne çekilmesi lazım, açlık sınırı aşması lazım” dedi. Öztrak’ın teklifi asgaride gerçekleşirse, asgari ücretliler, gelecek sene de, gelecek sene gerçekleşecek açlık sınırının altında ücret almaya devam edecek.

CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün FOX TV’de “Çalar Saat” programında İlker Karagöz’ün sorularını yanıtladı. Öztrak, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl ağustos ayında mevcut hükümetin başı çıktı dedi ki; ‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur, faizleri düşürmeye başlıyoruz, enflasyon da artık düşecek.’ O gün enflasyon yüzde 19’du, bugün enflasyon, tüketici fiyatları endeksi yüzde 85’leri gördü ve bu TÜİK’in makyajlı fiyatlarıyla. Tüketici enflasyonunda dünya beşincisi olduk. Üretici fiyatlarında dünya birincisiyiz. AK Parti, ilk defa iktidara geldiğinde enflasyon yüzde 25-26’lardaydı. Bugün dönüp baktığınızda enflasyon yüzde 85. Üretici fiyatları yüzde 30,8 idi bugün 157,7.

“Sanki şaka yaparmış gibi diyorlar ki; ‘biz kimseyi hayat pahalılığı altında ezmedik”

Nereden nereye? Bu enflasyonu hortlamayı açık söyleyeyim büyük bir maharetle yaptılar. Bugün Türkiye’de vatandaşlar hayat pahalılığı altında çok ciddi şekilde eziliyor. Ama sanki şaka yaparmış gibi diyorlar ki; ‘Biz kimseyi hayat pahalılığı altında ezmedik.’

Kendilerinin çıkarttığı bir Cumhurbaşkanlığı programı var, bu yıllık programa herkesin göz atması lazım, orada ikrar ediyorlar ne yaptıklarını. 244’üncü sayfasında kamu kesimi çalışanlarının enflasyondan arınmış gerçek ücretleri var. 2013 yılında gerçek ücretlerin endeksi 101,2 imiş 2022 yılında bu 90’a düşmüş. Hani ezdirmemiştiniz? Bugün memura verdiğiniz para ona 2015 yılında verdiğiniz paranın altında 2013 yılıyla hemen hemen aynı seviyede. Hani ezdirmemiştiniz? Memuru ezdirmişsiniz, işçiyi ezdirmişsiniz.

“İktidar ne yaptığının farkında değil, çıkmış herkese çay, kaşar simit dağıtmaya kalkıyor”

Emeklilerin hali ortada; esnafa, çiftçiye bakın. Allah bu sene çiftçimize kolaylık versin. Üç katına çıkmış gübre fiyatları, mazot fiyatları… Ne gübre yardımı alabiliyor ne mazot yardımı alabiliyor. Eskiden verdikleri gibi vermeyeceğiz demişler, karta yükleyeceğiz siz satın alacaksınız oradan kullanacaksınız bu destekleri demişler. Adam harcamasını yapmış, toprağı ekmiş, yakıtını harcamış şimdi siz adama dönüp diyorsunuz ki; ‘Yok öyle, fatura karşılığı yaparsan yap, yoksa ben sana bu parayı vermem.’ Ülkede enflasyon almış başını gidiyor, vatandaş bunun altında ezim ezim eziliyor. İktidar ne yaptığının farkında değil, çıkmış herkese çay, kaşar simit dağıtmaya kalkıyor.

Bu yem fiyatlarıyla sütçülük yapmaları mümkün değil insanların, besicilik yapmaları mümkün değil, süt hayvanları kesime gidiyor. Özellikle tarım kesiminden gıda güvenliği bakımından ciddi bir risk görüyorum. Hükümet seyrediyor, önlem almıyor.”

“Baz etkisiyle enflasyonun düştüğünü söylemek sadece milleti aldatmaktan başka bir şey değildir”

Öztrak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Enflasyonla bir mücadelemiz var, yılbaşından sonra enflasyonun da düşük faizle ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum” sözlerini de hatırlatarak şunları kaydetti:

“Tablo o kadar vahim ki bu tabloya bir kulp takmaya çalışıyorlar. Çözemiyorlar, kulp takmaya çalışıyorlar. Aynı şey enflasyonla mücadele konusunda da oluyor. Tutturdular; ‘Aralık, ocak ayında enflasyon düşecek…’ Nasıl düşecek? Baz etkisiyle düşecek. Ne demek baz etkisi biliyor musunuz? Aralık, ocak aylarında olan o olağanüstü fiyat artışı bu defa olmayacak. Tamam, güzel. Olmayacağının da garantisi yok, bu politikalarla Türk lirasında yeni bir değer kaybının olmayacağı konusunda kimse garanti veremez. Baz etkisi…Bundan bir sene önce doğal gaz faturanız bin liraysa şimdi 2 bin 600 lira. Baz etkisiyle bu bin liraya düşecek mi? Baz etkisi böyle bir aldatmacadır. Baz etkisiyle enflasyonun düştüğünü söylemek sadece milleti aldatmaktan başka bir şey değildir. Gerçekten enflasyonu düşürebilmek için önlem almak gerekir ama bu hükümetin bu önlemleri alma niyeti yok.”

“Ücretin önümüzdeki yıl 7 bin liranın üstüne çekilmesi lazım, açlık sınırı aşması lazım”

Öztrak, 2023 yılı asgari ücretinin ne olacağına ilişkin; “Bir de ocak ayında memur maaşlarını, ücretleri, asgari ücreti artırayım, millette bir işler iyi gidiyor havası yaratayım, sonra ezeyim, yaptığı bu. Gördük, Macaristan’da da böyle, bunları yaptılar seçimden önce seçimden sonra milleti ezip gittiler. Enflasyon artı refah payı kadar asgari ücretin artırılması lazım. Bugün baktığınız zaman asgari ücretin önümüzdeki yıl 7 bin liranın üstüne çekilmesi lazım, açlık sınırı aşması lazım” diye konuştu.

“Görüyoruz, ekonomistliğinin ne olduğunu”

Öztrak, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi Varlık Fonu nasıl yönetiliyor? Damat gitti şimdi, Cumhurbaşkanı yönetim kurulu başkanı, onun altında sarayın sosyetesine mensup bir sürü insan varlık fonunu yönetiyorlar. Böyle bir yönetim biçimi olduğu zaman bu kuruluşların yönetiminden, denetleme yok. Bu çerçevede baktığınız zaman kötü yönetiliyor odan sonra da Cumhurbaşkanı diyor ki; ‘Ben ekonomistim.’ İşte görüyoruz ekonomistliğinin ne olduğunu. Şu anda yönettiği kurumların hepsi zarar etmiş.

Dünyada gıda enflasyonu açıklanıyor, yüzde 2’ye düşmüş, yıllık; aylık değil. Rusya-Ukrayna krizinden sonra yüzde 2’ye düşmüş. Biz de ne kadar? Yüzde 99. TÜİK’in açıkladığı. Bu fiyatlara bu milletin yetişmesi tabii ki mümkün değil. İnsanlar perişan, ‘Eti unuttuk’ diyor vatandaşımız. Ucuz dedikleri et 80 lira. Bir yıl öncesine bakalım, et kaç liraydı şimdi kaç lira oldu. Açık söylüyorum; Türkiye’de vatandaşlar enflasyona ezdirilmiş durumda. Türkiye’de tarımda ciddi sorunlar var, geçtiğimiz yıl bu sorunları çok fazla hissetmedik özellikle buğdayda çünkü ucuz girdi kullandılar, düşük fiyatta aldıkları girdiyi kullandılar yüksek fiyat elde ettiler, çiftçi anlamadı çok fazla ne olduğunu. Yeni sezonda tarlasına çizik atarken çiftçi zorlanıyor. Hayvancılıkta aynı şey var, süt konusunda, et konusunda…Bu gıda güvenliği meselesini çözemezsek önümüzdeki yıl insanların yiyeceğe, içeceğe erişmeleri zaten zor daha da zor hale gelir. İlgililerin bunun farkında olmaları lazım, maalesef değiller. Bu iktidar, saray milleti unuttu.”

“Enflasyon artacak, vergi gelirleri artacak ama vatandaşın vergi geliri artmayacak, artıyor gibi görünecek”

Öztrak, yeni vergi düzenlemesi tartışmalarını şu sözlerle değerlendirdi.

“Gelir vergisi dilimleriyle ilgili olarak senelerdir çalışanları eziyorlar. Burada da çok ciddi bir düzenleme ihtiyacı var. Enflasyon artacak, vergi gelirleri artacak ama vatandaşın vergi geliri artmayacak, artıyor gibi görünecek. Çalışanlarla işverenlerin anlaştığı önemli bir alandır burası. Bu haksızlığa kimse tahammül edemiyor. Hükümetin bu düzenlemeyi bir an önce yapması lazım.”