Fatih Altaylı: “Cemevlerine gitmekle iktidarın Alevi karnesi düzelir mi?”

altaylı

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin cemevi ziyaretine ilişkin olarak, “Cemevlerine gitmekle, daha önce katılınmayan toplantılara katılmakla iktidarın Alevi karnesi düzelir mi?değerlendirmesini yaptı.

Altaylı yazısında, “İktidar bir yandan oy oranının hayli düşük olduğu gençlerle barışmaya, gençleri ikna etmeye çalışıyor. Bunun için toplantılar düzenliyor, vintage hippi işi VW minibüslü dekorlar hazırlıyor. Diğer yandan Sünni İslamcı politikaları ve tavrı nedeniyle iktidara fazla yüz vermeyen Alevi yurttaşlarla barışmak için Cemevlerinde buluşmalar düzenliyor, hayatı boyunca katılmadıkları etkinliklere katılmaya hazırlanıyor. Peki bunlar ne kadar inandırıcı, ne kadar etkili? Şahane bir laf vardır güzel Türkçemizde. ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.’ Ziya Paşa’nın müthiş iki cümlesidir bu. Sahibini bilmeyenler bile bu cümleyi bilirler. Yani Ziya Paşa der ki, insanın aynası yaptığı iştir, aklının derecesi yaptıklarında görünür. Şimdi bakalım esere.” ifadesini kullandı.

Altaylı şunları kaydetti:

“Her yıl Balıkesir’in sahil ilçeleri Edremit ile Burhaniye arasında şahane bir müzik festivalı düzenlenir. Adı Zeytinli Rock Festivali’dir. Türkiye’nin önemli müzik grupları ve müzisyenleri burada gençlerle buluşur, günlerce süren şahane bir etkinliğe imza atarlar. Gençler minimum para ile maksimum eğlenme fırsatı yakalarlar, tek tek gitme imkanına sahip olmadıkları grupları bir arada izlerler. Birkaç gün keyifli zaman geçirirler. Şimdi iktidar tarafından atanmış Burhaniye Kaymakamı, her kim ise, bu festivali yasaklamış. Gerekçe halkın rahatsız olması, gürültü, zart zurt. Vallahi 80 yaşındaki anam da, kaynanam da orada yaşıyor, bir gün bu festivalden rahatsız olduklarını görmedim. Tam aksine gençler eğleniyor diye çok mutlu oluyorlar. Torunlarını festivale davet ediyorlar her yıl.

Ziya Paşa gözüyle bakarsak, gençlerle yapılan minibüslü sohbet toplantıları mı gençlere yaklaşımı gösterir, yoksa gençlerin katıldığı bir festivalin engellenmesi mi! Hangisi iktidar aklının eseridir? Ya da Kaymakam’ın aklı ne kadar iktidarın aklını yansıtmaktadır! İktidarın aynası bu Kaymakam mıdır! Gelelim aynı gözle Alevi toplantılarına bakmaya. Cemevlerine gitmekle, daha önce katılınmayan toplantılara katılmakla iktidarın Alevi karnesi düzelir mi! Benim yıllardan beri sorduğum “Kaç Alevi bakan, kaç Alevi bakan yardımcısı, kaç Alevi genel müdür, kamu kuruluşlarında kaç Alevi yönetim kurulu üyesi var? Diyanet İşleri kaç cemevinin masraflarını karşılıyor, kaç Alevi dedesine imamlara bağladığı gibi maaş bağlamış, kaç kadrolu Alevi var Diyanet’te” sorularına verilen yanıt mı önemlidir yoksa sonuçsuz toplantılar, manasız çalıştaylar mı! Hangisi ayinedir! Birisi bana söyler mi?”