Fatih Altaylı: Çılgın proje depreme hazırlık olmalıydı

fatih altaylı

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan büyük depreme ilişkin olarak, AFAD’ın uzman bürokratları ile Kahramanmaraş Valiliği’nin 2020 yılında hazırladığı, “Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı”na dikkat çekti. 

Altayı, yazısında, “Rapor 3 yıl önce bugün olacakları neredeyse bire bir görmüş yaşamış gibi. Nasıl olacağı, hangi faylardan kaynaklanacağı, nasıl bir etki yapacağı. Hepsi satır satır yazılmış. Ne olmuş rapor. Yazılmış ve muhtemelen kimse tarafından okunmadan kaldırılmış rafa. Ve şimdi enkaz altında yatan on binler. Ve takdiri ilahi lafları. Deprem takdiri ilahi ise eğer o rapor da takdiri ilahi. Peki o takdiri yapan İlah, hangisini doğru bulur acaba?” dedi. 

Altaylı, ”Çılgın proje depreme hazırlık olmalıydı” başlıklı yazısında, şunları kaydetti:

“Bu ve benzeri uyarılara bakıp deprem önlemi almanızı mı, yoksa onun eseri doğayı beğenmeyip Kanal İstanbul diye kazmanızı mı!

Ya da hiç işin içine ilahi güçleri katmadan basitçe soralım. Yıllardır hangisinden bahsetmek, hangisini millete önermek  lazımdı acaba?

Bu ülkeye lazım olan Çılgın Proje Kanal İstanbul’u açmak mı yoksa bilimin, bilginin ya da takdiri ilahinin uyarılarına kulak verip depreme karşı ülkeyi hazırlamak mı!

Maliyetleri hemen hemen aynı. Karar sizin. 

Hadi yapın bakalım şimdi Kanal İstanbul’u. 10 ilin enkazının molozları üstüne.”