Fatih Camisi’nde protokol koltukları tepki çekti

fatih-camisi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hafızlık töreni için aralarında Ak Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş’un da bulunduğu protokol davetlileri için Fatih Camii’nde koltuk düzeni oluşturuldu, kürsü kuruldu.

Sözcü Gazetesi’nden Veli Toprak’ın haberine göre; Nakşibendi tarikatına bağlı Kemal Efendi Vakfı’ndan hafızlık eğitimi alan gençler için İstanbul Müftülüğü’nün himayesinde Fatih Camii’nde Hafızlık İcazet Merasimi düzenledi.

Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş kürsüye çıkıp genç hafızları kutladı.

Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un da katıldığı törende cami içerisinde konuşma kürsüsü kuruldu, protokol koltukları yerleştirildi.

Vakıf yöneticileri ve Ak Parti’li isimler, minberin yanına yerleştirilen koltuklarda, diğer davetliler ise yerde oturdu. İstanbul Müftülüğü’nün himayesinde gerçekleşen hafızlık icazet merasimine, Kurtulmuş’un yanı sıra Ak Parti Fatih teşkilatı yöneticileri de katıldı.

Hafızlar Kur’an-ı Kerim tilaveti yaptığı sırada protokolün oluşturduğu görüntü tepki çekti. Numan Kurtulmuş camide bir de konuşma yaptı. “Evlatlarımızı, ailelerini ve onları bir ömür boyunca Kur’an muhafızı olmak üzere yetiştiren hocalarımızı tebrik ediyorum” dedi. Kurtulmuş, merasimin fotoğraflarını sosyal medya hesabından da paylaştı.



Bedelsiz bina tahsisi

Kemal Efendi Vakfı, 2016 yılında İBB’den 25 yıllığına bedelsiz bina tahsisi ile gündeme gelmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında Fatih’teki bir binayı bedelsiz olarak 25 yıllığına vakfa tahsis etmişti. Tahsis için vakıf, İBB’den yazılı talepte bulunmuş, Belediye Meclisi’nde alınan karara CHP’li üyeler karşı çıkmıştı.

Medeniyet tarihimizde yeri yok

Camide protokol koltukları konulmasını değerlendiren eski Ankara Müftüsü Mefail Hızlı, şunları kaydetti: “Numan Bey’i tanırım, nezaketli bir kişidir. Ona emrivaki yapılmış anlaşılan. Protokol gelmiş, şu kadar kişi gelmiş koltuklar koyalım. Medeniyet tarihimizde bu yok. Camilere bu tür şeylerin getirilmesi uygun değil. Haram veya caiz değil demiyorum ama bizim kültürümüzde yok, şık da değil. Camiye Cumhurbaşkanlığı Forsu bile olsa konulması uygun değil. Cami ibadet ortamı, farklı şeylere dönüştürülmemeli. 15 asırlık bir tecrübemiz var.”

İbadethanelerde Allah’ın kulları birbirine eşittir

Eski Üsküdar ve Beyoğlu müftüsü ve İstanbul eski Milletvekili İhsan Özkes, Fatih Camii’ndeki görüntüleri şöyle değerlendirdi: “Ben de müftü iken bu tür icazet törenleri yapıldı ve katıldım. Hatta birinde uzun sürünce dizlerimiz üzerine oturmaktan ayaklarımız ağrımıştı. Fatih Camii’ndeki görüntü, dinen haram ya da yanlış değil. Ama camide protokol oluşturulması, ayrı koltuklar konması olmaz. Çünkü cami, Allah’ın evi ve ibadethanelerde Allah’ın kulları eşittir. Sadece yaşlı ve oturamayacak durumda olanlara koltuk verilebilirdi. Bizim kültürümüzde bu tür görüntüler olmadı.”

Bu Yazıya Tepki Ver