FED’den Temmuz ayı faiz kararı

IMG_7746
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugünkü toplantısından fonlama faizini 23 yılın zirvesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı çıktı.

Piyasa beklentisi de bugünkü toplantıda faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi. Fed Temmuz 2023’ten beri faizleri bu seviyede tutuyor. Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bırakmış oldu.

 

ABD’de yüksek enflasyon karşısında 2022’de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Karar metninde istihdamın yavaşladığı ancak işsizlik oranının hala düşük olduğu ifade edildi. Kararda istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiğini değerlendirildi.

Metinde ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gerilediği konusuna daha fazla güven duyana kadar faiz indirimi olmayacağı belirtildi.

Son aylarda enflasyon hedefine doğru bir miktar gerileme olduğu, ancak fiyatlar genel seviyesinin bu gerilemeye rağmen hâlâ yüksek olduğu aktarıldı.



Fed açıklamasında eylül ayında bir faiz indirimi taahhüdünde bulunmasa da açıklamada yüzde 2’lik hedefe doğru ilerleme kaydedildiğinin açıklanması piyasanın beklentilerini artırdı.

Bu Yazıya Tepki Ver