“Fenerbahçe Futbol A.Ş. 5 yıldır borca batık”

fenerbahce
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fenerbahçe Kulübünün olağan seçimli genel kurul toplantısında kulübün geleceği için uyarılar yapıldı, geleceğe ait riskin büyük olduğuna dikkat çekildi.

Fenerbahçe Kulübünün olağan seçimli genel kurul toplantısında yönetim ve denetim kurulları, faaliyetleri dolayısıyla ibra edildi. Toplantıda söz alan Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Karaçam’ın sözleri ise gelecekteki riskleri gözler önüne serdi.

“Yeterli döviz geliri olmadan döviz cinsinden borçlanma çok büyük yönetim hatasıdır.” diyen Karaçam, 2018’de göreve geldiklerinde uluslararası bağımsız kuruluşu tarafından belirlenen toplam borcun 3 milyar 184 milyon lira olduğunu belirterek, “Bu, döviz cinsinden 612 milyon avro. Kısa döviz pozisyonu riskimiz 300 milyon dolar. 1 milyar 841 milyon lira zarar var. Futbol A.Ş. son 5 yıldır borca batık bir şirket durumunda.” dedi.

“TOPLAM BORÇLANMA BÜTÇENİN 5 KATINI AŞMIŞ”

Karaçam, “5 yıllık dönemde tüzük hükümler aynen uygulansaydı her sene bütçenin yüzde 10’u kadar sapma olacaktı. Bunun ortalama bütçenin yüzde 50’si kadar olması gerekiyordu. Ancak bütçenin 5 katını aşmıştır toplam borçlanma. Sadece 2017-2018’de toplam borcun yüzde 40’ı kadar borç artışı olmuştur. Bu yüksek borçlanma da faaliyetleri finanse etmeye yetmemiş. Faktoring şirketlerinden 300 milyon lira finansman sağlanmıştır. 2015’te Ülker Stadı’nın isim hakkında için 10 yıllığında 90 milyon dolara mutabık kalınmış, bu para 1 yılda tahsil edilerek harcanmıştır.” diyerek sözlerini sürdürdü.

“ALDIĞIMIZ ÖNLEMLERLE RİSKTEN KURTULABİLDİK”



Karaçam sözlerini “Çok büyük risk oluşturmuştur. Bu riskten aldığımız önlemlerle büyük ölçüde kurtulabildik. Banka kredileri için gelecek yılların gelirleri temlik edilmiş. Futbol A.Ş’nin yaklaşık yüzde 31 hissesi 2 bankaya teminat olarak rehin edilmiştir. Göreve geldiğimiz gün 4-5 aydan bu yana birikmiş 350 milyon lira vadesi geçmiş borç yüküyle karşılaştık. İlk yıl 700 milyon lira üzerinde borç ödemesi yaptık. 3 milyar 184 milyonluk borç sabit durmuyor. Biz 3 yıllık dönem içinde 2,5 milyar lira faiz, borç ve kur geri ödemesi yapmışız. 2,2 milyar lira gelir yarattık. Gelirler yeterli olmadığı için yeni kaynaklar (1,1 milyar lira) temin ettik. Nisan ayına geldiğimizde 3 milyar 184 milyon lira toplam borcumuz 5 milyara çıktı. Döviz borcumuz 612 milyondan 508 milyona indi. 2021 yılı için toplam gelir 1 milyar 522 milyon lira, gider 2,3 milyar lira, dönem zararı ise 816 milyon lira. Bu rakam bizi bir ölçüde etkiliyor. Bu sene yapılandırmayla 524 milyon lira faizi erteledik. Toplam nakit açığı 623 milyon lira veriyoruz. 9 yıllık yeniden yapılanma çözüm değil. Bugünkü haliyle 19 da olsa çözüm değil. Türkiye’deki kulüplerin farklı yapılanma ve yeni gelir kaynaklarına ihtiyaçları var.” diyerek tamamladı.

Bu Yazıya Tepki Ver