İstanbul’un Türk şehri olmasının 568. yıldönümü kutlanırken üniversitenin Güney Kampüsü’nde yer alan Rumeli Hisarı Şehitlik Dergahı’nda anma töreni düzenledi. Rektör Bulu, ”Avrupa kıtasındaki ilk toplu şehitliğimiz burası, çok anlamlı bir yer. Geçmişi bilerek geleceğe bakmalıyız” dedi
İstanbul’un fethinin ilk şehitleri kabirleri başında anıldı. Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu, İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümünde, fethe katılan ilk askerlerden şehit düşenlerin mezarlarının yer aldığı ve İslam dünyasında Uhud’dan sonra ikinci toplu şehitlik olarak bilinen Rumeli Hisarı Şehitlik Dergahı’nda anma töreni düzenledi. Boğaziçi Güney Kampüs içerisinde bulunan dergahta gerçekleştirilen törende, şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi.
BURANIN VARLIĞINI YENİ ÖĞRENDİM
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, törende yaptığı konuşmada, 8 yıl Boğaziçi’nde hem öğrenci hem de hoca olarak yer aldığını fakat böyle bir yerin varlığından daha önce haberi olmadığını dile getirerek, ”Rektör olduktan sonra bana bu konuda bilgilendirme yapıldı. Gelip incelediğinde şehitliğe yakışmayan bir görüntüyle karşılaştım. Burayı en kısa zamanda düzenleyeceğiz. Avrupa kıtasındaki ilk toplu şehitliğimiz burası, çok anlamlı bir yer.
DEĞERLİ BİR KÜLTÜREL MİRAS
Böyle bir yerin üniversitemizin sınırlarının içerisinde olması da tabii zaten tarihsel olarak çok önemli bir üniversiteye sahibiz ve buna bir kat daha anlam katıyor. Bizim için çok önemli bir kültürel miras, çok değerli bir hazine. Burada dünya tarihinin de bir kırılma noktası yaşandı. İstanbul’un fethinin hazırlıkları burada yapıldı. İlk muharebeler burada oldu. O yüzden çok kıymetli bir alan burası. Mutlaka bunun bilincinde olmamız lazım. Geçmişi bilerek geleceğe bakmalıyız” diye konuştu.