Film ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda

gercek-default

Dünyanın uzayda çekilecek ilk filminin ekibini taşıyan Rus Soyuz MS-19 uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ulaştı.

Rus uzay ajansı Roscosmos, Rus kozmonot Anton Şkaplerov, aktris Yuliya Peresild ile yönetmen Klim Şipenko’yu taşıyan Soyuz MS-19 uzay aracının, Moskova saati ile 15.23’te (Türkiye saatiyle aynı) UUİ’ye kenetlendiğini açıkladı.

Soyuz aracının uzay yolculuğunun 3 saat 27 dakika sürdüğü belirtiliyor. Bu uçuşun, planlanandan 10 dakika daha uzun sürdüğü anlamına geliyor.

Bunun sebebi, uzay mekiğinin UUİ’ye yanaşması sırasında otomatik kenetlenme sisteminin çalışmamış olması. Sistem çalışmayınca kozmonot Şkaplerov’un, uzay aracının istasyonuna kenetlenmesini manuel olarak sağladığı belirtiliyor.
Vızov (Sınanma) isimli film için çekim yapacak aktris Peresild ve yönetmen Şipenko, 12 gün boyunca uzayda kalacak. Filmin bir kozmonotun hayatını kurtarmak için UUİ’ye gönderilen bir kadın cerrahın hikayesine odaklanacağı biliniyor.

RUS KOZMONOTLAR DA FİLMDE OYNAYACAK

Filmde, Peresild, bir kozmonotun hayatını kurtarmak için ISS’e seyahat eden bir doktoru canlandıracak. Kozmonotlar da filmde yer alacak.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Uzay, öncü ve her şeye rağmen hâlâ önde olduğumuz bir alan” dedi.

Rus basını da geniş yer verdiği filmle ilgili haberlerinde, dünyanın Rusya’yı izlediğini vurguladı.

Rusya, böylece uzayda ilk filmi çekme yarışında ABD’yi geride bırakmış oldu.

TOM CRUISE’UN HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) daha önce ünlü aktör Tom Cruise’un bir Hollywood filmi için SpaceX roketiyle uzaya gönderileceğini duyurmuştu. Tom Cruise, uzayda ilk filmi çekmek istiyordu. Ancak Rusya’nın son adımı sonrası Cruise bunu başaramayacak.

Moskova ve Washington’un uzay rekabeti, Soğuk Savaş döneminin ayırt edici özelliklerinden biriydi.

Sovyetler Birliği, uzaya, 1957’de ilk uyduyu (Sputnik), 1961’de ilk astronotu (Yuri Gagarin) göndermişti.

ABD ise 1969’da Ay’a üç astronot göndererek uzay yarışında öne geçmişti. Soğuk Savaş’ın son bulmasıyla koşullar değişti. Kozmonotlar ve astronotlar yıllardır ISS’te iş birliği yapıyor.