Finlandiya’dan NATO açıklaması: Türkiye NATO görüşmelerine ara verilmeli. İsveç yoksa biz de yokuz

Finlandiya Bayrağı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki NATO üyeliği görüşmelerine ilişkin Helsinki yönetiminden açıklama geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, “Finlandiya’nın İsveç olmadan NATO sürecinde ilerlemesini gerekli görmüyorum. İsveç-Finlandiya-Türkiye arasında NATO görüşmelerine ara verilmeli. İsveç yoksa biz de yokuz.” açıklaması yaptı.

İsveç’te Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde yapılan Kuran yakma eylemi nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerginliğin ardından Finlandiya’dan NATO görüşmelerine ilişkin açıklama yapıldı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, “Finlandiya ve İsveç’in NATO hedeflerine ilişkin Türkiye ile yapılan görüşmelere ara verilmesi gerekiyor. Türkiye ile üçlü görüşmelere ortam sakinleştikten devam etmek en iyisi” diye konuştu.

NTV’nin aktardığına göre, görüşmelere birkaç haftalık bir ara beklediğini ifade eden Haavisto, “Finlandiya’nın İsveç olmadan NATO sürecinde ilerlemesini gerekli görmüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Haavisto, “Dün Türkiye Dışişleri Bakanı’yla (Mevlüt Çavuşoğlu) görüştüm ve durum seçimler nedeniyle yoğun ancak bu sürecin hala ilerleyebileceğini umut ediyoruz. Türkiye ile eskisi gibi iletişimi sürdürme konusunda mutabık kaldık. Türkiye’deki seçimler nedeniyle takvimde olası bir gecikme olabilir” dedi.

Finlandiyalı Bakan, NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya olan ilgisinin değişmediğini belirtti.

Danimarkalı aşırı sağcı ve ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından Ankara-Stockholm hattında ilişkiler gerilmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyaretini iptal ettiklerini açıklamıştı.



Bu Yazıya Tepki Ver