Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin sorumluluğunu kabul ettiklerini ancak suç ortağı olmadıklarını söyledi.
1994’te Ruanda’da yaşanan soykırımla ilgili Fransa’dan ilk kez itiraf geldi. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaşananlardan dolayı surumlulukları olmasına rağmen suç ortağı olmadıklarını ileri sürdü. Macron resmi ziyaret için gittiği Ruanda’da soykırım anıtında yaptığı konuşmada, “Sorumluluklarımızı tanımaya geldim. Sizlerden af diliyoruz” dedi. “Fransa’nın Ruanda’da rolü, geçmişi ve siyasi bir sorumluluğu var” diyen Macron, zamanın hükümetinin soykırım uygulayan Ruanda yönetiminin fiilen yanında olduğunu söyledi. Bu itirafa rağmen, ”Fransa suç ortağı değildi. Dökülen kan, onun silahlarına ya da askerlerinin ellerine bulaşmadı” ifadesini kullanan Macron, Fransa’nın 1990’dan miras kalan çatışmaya dahil olarak ülkedeki duruma ilişkin uyarıları dikkate almadığını söyledi. Dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998’de verdiği mülakatta, “O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil” ifadesini kullanmıştı.
Bir soykırım itirafı da Almanya’dan
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un açıklamalarının ardından Almanya’dan soykırım itirafı geldi.
AFP’de yer alan son dakika gelişmesine göre, Almanya ilk kez sömürge işgali sırasında Namibya’da soykırım yaşandığını kabul etti. Alman sömürge yerleşimcileri, 1904-1908 katliamlarında on binlerce yerli Herero ve Nama halkını öldürmüştü. Tarihçiler tarafından 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen bu olay gelen açıklama ile Almanya tarafından ilk defa kabul edildi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ”Almanya’nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışığında, işlenen zulümler için Namibya’dan ve kurbanların torunlarından af dileyeceğiz.”