Fransa’da ikinci muhtıra

fransa-asker
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli general, emekli ve muvazzaf subay ile askerlerin 21 Nisan’da yayımlanan açık mektubundan sonra şimdi de her rütbeden askerin bulunduğu grup Cumhurbaşkanı Macron’a “ülkede iç savaş çıkacağı ve bu durumda ordunun düzeni sağlayacağı” uyarasında bulundu.

Aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere her rütbeden askerlerin bulunduğu grubun uyarı mektubu yayımlandı.

20 emekli general, emekli ve muvazzaf 100 kadar subay ile binden fazla askerin, Valeurs Actuelles sitesinde 21 Nisan’da yayımladıkları bildiride, ülkede büyüyen bir kaos olduğu iddiasında bulunularak, Cumhurbaşkanı Macron’a bu kaosu engellemezse iç savaş çıkacağı ve ölümlerden sorumlu olacağı uyarısında bulunulmuştu.

İslamcılık ve banliyölerde yaşayanların, Fransa’da toplumsal bölünmeye yol açtığı iddia edilen mektupta, askerler, yöneticilerin bu tehlikeleri yok etmesi gerektiğini savunmuştu.

Daha önceki bildiriye imza atan emekli generallerin haklı olduğu savunulan bildiride, “Şehir ve kasabalarımızda şiddeti görüyoruz. Kamuya açık alanlarda ve kamuoyundaki tartışmalarda mezhepçiliğin yer edindiğini görüyoruz. Fransa’ya ve tarihine karşı nefretin, bir norm haline geldiğini görüyoruz.” denildi.

Kaos ile şiddetin oluşacağı ve bunun askerlerden değil “sivil ayaklanmadan” geleceği ileri sürülen bildiride, “Eğer iç savaş patlak verirse, ordu kendi topraklarında düzeni sağlar çünkü ondan istenecektir. Hiç kimse böylesine korkunç bir durumu isteyemez. Büyüklerimiz de (emekli askerler) istemez. Ama evet, yine, Fransa’da iç savaş sessizce hazırlanıyor ve bunu çok iyi biliyorsunuz.” ifadeleri kullanıldı.



Bildiride, Cumhurbaşkanı Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Bu Yazıya Tepki Ver