G7, Çin’i ‘kredi kuşağı’ ile kuşatacak

g7
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’de düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde, ABD Başkanı Biden’ın Çin planı desteklendi. Buna göre, G-7 ülkeleri gelir düzeyi düşük ülkelere altyapı çalışmaları için destek verecek.

G7 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin planı desteklendi, G-7 ülkeleri gelir düzeyi düşük ülkeler için Çin’e karşı destek planı oluşturdu. Biden, destek verdikleri ‘Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et’ planının Çin’in geliştirdiği ‘Bir Kuşak, Bir Yol Programı’na daha iyi bir alternatif sunmasını amaçladıklarını söyledi.

ABD’DEN ÇİN’E BORÇ TEPKİSİ

Çin’in ‘Bir Kuşak, Bir Yol Programı’, çok sayıda ülkede ulaşım altyapısının iyileştirilmesine finansman desteği sağladı. Ancak bu programa, bazı ülkelerin borcunu artırdığı yönünde eleştiriler yapılıyor. ABD, Çin’in bu programını ‘borç diplomasisi’ olarak nitelendiriyor. G7 liderleri, İngiltere’nin Cornwall bölgesinde yaptıkları zirvenin ardından ‘değer odaklı, yüksek standartlı ve şeffaf’ bir ortaklık teklif edeceklerini söyledi.

FİNANSMANIN DETAYLARI BELLİ DEĞİL

Ancak G7’nin planının finansmanına dair ayrıntılar belirsizliğini koruyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, grubun henüz bu program için finansman ortaya koyma aşamasında olmadığını söyledi.



BBC’de yer alan analize göre, ABD yönetiminin üst düzey isimleri, Batı değerlerinin dünyaya hakim olabileceğini göstermek istiyor. Çin’in yatırımlarının bedelinin ağır olduğunu, Sincan’daki Uygur azınlığın zorla çalıştırılmasının ahlaki açıdan korkunç olduğunu ve adil rekabeti engellediği için ekonomik olarak kabul edilemez olduğunu savunuyor.

G-7’NİN SALGIN PLANI NE?

Liderlerin, zirvede ayrıca gelecekte ortaya çıkabilecek pandemilerin önüne geçilmesi için yeni bir plan da ortaya koymaları bekleniyor. Atılması beklenen adımlar arasında Kovid-19’a karşı etkili aşı ve ilaçların geliştirilme süresini 100 günün altına çekecek önlemler de yer alıyor.

G7 liderlerinin ayrıca Kovid-19 pandemisinin yarattığı toplumsal ve ekonomik yıkımın tekrarlanmaması amacıyla atılacak adımları içeren bir deklarasyon yayımlaması bekleniyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünyada bugüne kadar 175 milyon insan Kovid-19’a yakalandı. Bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 3,7 milyonu aştı.

Beklenen adımlar şöyle:

“-İleride ortaya çıkacak bir başka hastalığa karşı aşı, tedavi ve teşhis yöntemi geliştirme ve lislanma çalışmalarının 100 günün altına çekilmesi

-Küresel takip ağlarını ve genom dizilimi inceleme kapasitesini güçlendirme

-Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) reformu ve güçlendirilmesi için destek verilmesi.”

 

Bu Yazıya Tepki Ver