Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yunanistan’a yönelik, “Bir gece ansızın gelebiliriz” çıkışını değerlendirdi. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Emekli Albay Ümit Yalım’ın “2009 ve 2013’te Genelkurmay bu adaların Türkiye’ye ait olduğunun ilanı için harekât emri istedi. Siyasi iktidar buna duyarsız kaldı.” sözlerini alıntılayan Balbay, “Anlaşılan Yunanistan’a nota veremeyince şarkı veriyoruz.” yazdı.
“Erdoğan, aylarca Suriye’ye yönelik söylediği ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ şarkısını son günlerde Yunanistan için yineliyor.” diyen Balbay yazısında, bugünlerde devam eden “Osmanlı” tartışmalarına da atıf yaparak, “Sevr’le Lozan’ı yan yana koymak, 100 yıl önceki ihanet ve yurtseverlik taraflarını netleştirmeye yeter” dedi.
Balbay yazısında şunları:
2004 yılında Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki kimi adaları Lozan Antlaşması’na aykırı olarak işgal etmeye başlaması üzerine Onur Öymen ilk soru önergesini verenler arasındaydı. O günden sonra yıllar boyu verilen 100’ü aşkın soru önergesi yanıtsız kaldı.
Milletvekilliği döneminde biz de 6 Haziran 2017’de o gün itibarıyla 18 adanın (bugün 20 oldu) neden Yunanistan’ın işgali altında olduğunu milli savunma bakanına (MSB) sormuştuk. Bakan Nurettin Canikli, kaderin cilvesine bakın ki 9 Eylül 2017’de yanıt vermişti. Canikli’nin TBMM Başkanlığı’na gönderdiği 88839574-20177/7120 sayılı yazı aynen şöyleydi:
“İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen ve milli savunma bakanı tarafından cevap verilmesi talep edilen, 7/14545 sayılı ilgi yazılı soru önergesinde yer alan konular Dışişleri Bakanlığı’nın görev ve faaliyet alanına girdiğinden EK-A’da sunulmaktadır.”
Oysa biz Dışişleri’nden yanıt alamayınca, bir de MSB’ye soralım demiştik!
***
Yunanistan, 2004 yılından itibaren ilginç bir strateji izledi. Ege’de 3 bin kadar ada var, bunun üç yüz kadarı yerleşime elverişli. Yunanistan, Lozan’a göre Türkiye’nin olan, ülkemiz karasuları içindeki ve çevresindeki adaları işgale başladı.
Önce asker çıkardı. Sonra nüfus yerleştirdi. Ardından üsler kurdu. Derken okullar açtı…
Hakkını teslim etmek gerekirse Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Emekli Albay Ümit Yalım yıllardır konunun peşini bırakmıyor. Yalım’ın arşivinde de yer alan bilgilere göre iki ada ile başlayan işgal 20 adaya çıkarken 2009 ve 2013’te Genelkurmay bu adaların Türkiye’ye ait olduğunun ilanı için harekât emri istedi. Siyasi iktidar buna duyarsız kaldı.
Yazının tamamı için tıklayın