Gizli beyin rezervi yok

egitimsur
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beynimizin sadece %10’unu kullandığımıza yönelik iddialar şehir efsanesi çıktı. İnsanlar, ne kadar küçük ya da büyük de olsa beyninin tamamını kullanıyor.

Kopenhag Üniversitesi’nde Anke Ninija Karabanov, 1.4 kilogramın biraz altında olan jöle benzeri bir yağ parçası olan beynimizin ne kadarını kullandığımız ile ilgili bir çalışmada ilginç sonuçlara ulaştı. Birbirine bağlı 86 milyar nöron ağı için yapılan “Yalnızca küçük bir bölümünü kullandığımız beynimizin boş bölümlerini kullanmayı öğrenirsek gerçekten olağanüstü bilişsel yetenekler geliştirebiliriz” iddiası boş çıktı. Karabanov’a göre, 19. ve 20. yüzyılın başlarında, bilim adamları, deney hayvanlarının beyinlerinin çoğunu davranışlarını önemli ölçüde değiştirmeden çıkarmanın mümkün olduğunu keşfettiler. Bu, araştırmacıların beynin küçük bir kısmının bile zihinsel yeteneklerin olması gerektiği gibi gerçekleştirilmesi için yeterli olduğu sonucuna varmalarına neden oldu.

Karabanov’a göre; modern klinik deneyim, %10 efsanesiyle açıkça çelişmekte. Örneğin, felç sonucunda beynin çok küçük alanlarına verilen hasar bile, hastaların zihinsel kapasiteleri için feci sonuçlar doğurabilir. Beyin işlevini gözlemlemek ve görselleştirmek için kullanılan modern yöntemler de bu teoriyle çelişiyor: Beynin çoğunun çoğu görev sırasında aktif olduğunu gösteriyorlar.

Biliyor musunuz?

Beyin, 86 milyar nöronun tamamını aynı anda ateşlemiyor. Ancak beynin bilgiyi işleme yeteneği için kritik olan, sinyal gönderen hücreler ile hücreler arasındaki denge.

Beynin yapısının biraz gereksiz olduğu da doğru. Birden fazla bağlantı aynı işlevi yerine getirebilir, ancak bu güvenlik mekanizması beynimizi sabit ve esnek tutmada önemli bir rol oynar.



Bu Yazıya Tepki Ver