Göçmen kaçakçılığı operasyonundan askeri casusluk çıktı !

ters kelepçe gözaltı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da göçmen kaçakçılığına yönelik yürütülen bir operasyonda gözaltına alınan 4 İranlı, ‘askeri casusluk’ suçundan tutuklandı. Operasyonda, istihbarat ve casusluk faaliyetlerinde kullanılan ortam dinleme cihazı ile onlarca yabancı ve Türk pasaportu ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden bugün yapılan açıklamaya göre; Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, İran uyruklu karı-koca ile beraberindeki 2 İran vatandaşının, Türkiye’de sahte belgeler ile göçmen kaçakçılığı yaptıkları bilgisine ulaştı. Alınan istihbaratı değerlendiren ekipler, savcılık talimatıyla söz konusu İranlıları yakın takibe aldı. Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından, 12 Eylül’de operasyon başlatıldı ve şüphelilerin Esenyurt ilçesindeki adresine baskın yapıldı.

J.B. ve P.A. adlı karı-koca ile aynı adreste bulunan ve Türkiye’ye balayı tatiline geldiklerini isimli M.M. ve F.S. adlı isimli bir İranlı çift daha yakalandı. Yeni evlendiklerini söyleyen Türkiye’ye giriş tarihleri farklı çıktı. Şüphelilerden birinin Tahran, diğerinin Razavi Horasan eyaletine bağlı Meşhed kentinden birer gün arayla geldiği ve Türkiye’ye farklı illerden giriş yaptıkları saptandı.

Emniyet ekiplerince gözaltına alınan şüphelilerden F.S.’nin daha önce de soruşturma geçirerek ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan hüküm giydiği ve geçen ağustos ayında Covid-19 nedeniyle cezaevinden izinli olarak 30 gün süre ile tahliye edildiği anlaşıldı.

Şüphelilerin kaldıkları adreste gerçekleştirilen aramalarda ise çoğunluğu Avrupa ülkelerine ait olduğu belirlenen ve tamamı orijinal onlarca çalıntı ya da kayıp yabancı ve Türk pasaportu ile casusluk faaliyetlerinde ‘böcek’ diye tabir edilen ortam dinleme ve ses iletim cihazları, görüntü ve ses kayıt aparatları, bir adet gizli kamera, bir adet böcek arama cihazı, bir adet casusluk cihazlarının tespitinde kullanılan tarama cihazı, büyüteç, hafıza kartları, ülkeler arası giriş-çıkış mühürleri ve 20 bin 200 TL para ele geçirildi.

Yakalanan J.B., P.A., M.M. ve F.S. isimli 4 şüpheli, ifadeleri alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polisteki sorgularında çelişkili ifadeler veren zanlılar, çapraz sorguda birbiriyle ters düşen beyanlarda bulununca soruşturmanın seyri ‘göçmen kaçakçılığı ve belgede sahtecilik’ suçundan ‘askeri casusluk’ faaliyetine evrildi.



Zanlılardan ele geçirilen ‘çalıntı’ ve ‘kayıp’ pasaportlar hakkında uluslararası düzeyde ‘kayıp ilanı’ bulunduğu öğrenilirken zanlılar, polisteki ifade işlemlerinin ardından dün adliyeye gönderildi. Zanlılar burada yapılan savcılık sorgusunun ardından tutuklamaları talebiyle nöbetçi hakimliği sevk edildi. 2’si kadın 4 İranlı, ‘göçmen kaçakçılığı’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi ve askeri casusluk amacıyla temin etme’ suçlarından tutukladı.

Bu Yazıya Tepki Ver