Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında: İşte son tahminler

merkez bankası
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurt içi piyasalarda gözler Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin son tahminleri…

Piyasalarda ağırlıklı olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turu arasına denk gelen bugünkü Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor.

TCMB geçen yıl enflasyondaki yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz indirimlerini kasım ayında tamamlamış, aralık ve ocak aylarında politika faizini yüzde 9’da tutmuştu.

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak için 50 baz puan daha düşürmüş ve faizin deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirtmişti.

SEÇİM BELİRSİZLİĞİ

Uzmanlar, bu toplantıda faizlerin sabit bırakılmasını beklese de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan adayların ekonomi politikalarındaki farklılığın piyasalarda belirsizliği artırdığı düşünülüyor.

Bugün saat 14.00’te açıklanacak faiz kararına ilişkin ekonomistlerin görüşleri ise şöyle:



REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan 12 ekonomistin tamamı TCMB’nin bu ay politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakacağını tahmin etti.

Ankette yılsonu politika faizinin seviyesi hakkındaki soruya ekonomistlerin birçoğu cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının belirsizliği sebebiyle tahmin vermemeyi tercih etti.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT Araştırma’nın mayıs ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketine katılan ekonomistler de faizlerin sabit bırakılacağı yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Ankete katılan 15 kurumun beklentisi, mayısta faizin yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.

Bu anket döneminde 6 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; maksimum beklenti yüzde 30, minimum beklenti ise yüzde 5 oldu.

Nisan anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 27,6 seviyesindeydi.

FOREKS ANKETİ

Foreks Haber anketinde TCMB’nin bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin sabit bırakılacağı ve yüzde 8,50 seviyesinde tutulacağı yönünde oluştu.  Ankete katılan 17 ekonomistin tamamı faizin değiştirilmeyeceğini öngördü.

Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 4 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 13,25 oldu.

Yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 2, en düşük beklenti ise yüzde 8 oldu.

Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 25,25 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 50 ila yüzde 13,5 bandında gerçekleşmişti.

AA FİNANS

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistler, TCMB’nin gelecek haftaki toplantısında politika faizinin sabit bırakılacağını öngördü.

AA Finans’ın TCMB toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 8,50’de sabit bırakılacağını tahmin etti.

OYAK YATIRIM

Oyak Yatırım Günlük Bülteni’nde PPK toplantısına ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:

“Piyasa beklentisi ve bizim beklentimiz yüzde 8,5 düzeyindeki politika faizinde herhangi bir değişiklik olmaması. Seçim sonrası dönemde politika ile ilgili belirsizlik ankete katılanlar arasında yılsonu beklenti verenlerin sayısını oldukça azaltmış görünüyor.

İki seçim arasında yapılan bir PPK olacağı için TCMB’nin politika metninde de bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz.

Öte yandan makroihtiyati önlemlerin devam edeceği vurgusu korunacak ve TCMB liralaşma stratejisi çerçevesinde uyguladığı politikalara devam edecektir”

İNFO YATIRIM

İnfo Yatırım’ın günlük bülteninde bugünkü faiz kararına ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:

“TCMB, politika faiz kararını bugün açıklayacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce TCMB’den faiz değişikliği ön görmeyip, faizin yüzde 8,50 olarak sabit kalmasını bekliyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 sınırını geçen hiç bir adayın olmaması ile Pazar günü Cumhur İttifakı adayı ve mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu yarışacak.

Bu süreç içerisinde para ve maliye politikalarında iki ittifakın görüşlerinin farklı olması ve seçim belirsizliği piyasalarda belirsizliği artırırken, PPK’dan da bu belirsizlik nedeniyle faizde değişikliğe gidilmeyeceğini ön görmekteyiz.

PPK’dan karar metninde liralaşma stratejisi, global merkez bankalarının güvercin tutumu ve deprem etkisi nedeniyle kısa ve orta vadedeki ekonomiye olabilecek etkilerin vurgulanmasını bekliyoruz.”

Bu Yazıya Tepki Ver