Gözyaşlarımız ağrı kesiciymiş

saglikgozyasi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Duygusal gözyaşı prolaktin, adrenokortikotropin hormonu ve lösin enkefalin adı verilen doğal bir ağrı kesici içerir. Yani duygusal stres zamanlarında ağlamak, vücudumuzun bizi daha iyi hissettirme çabası

Dr.Laurence Knott, “Neden ağlarız” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında üç tür gözyaşı var. 1-Bazal gözyaşları, 2-Refleks gözyaşları, 3-Psişik gözyaşları yani duygusal gözyaşları. Duygusal ağlama, beynin limbik sisteminin bir parçası olan hipotalamus tarafından kontrol edilir.

Limbik sistem, üzüntü, korku ve öfke gibi temel duyguların üretilmesinde rol oynar. Bir kişi duygu hissettiğinde, hipotalamus, gözyaşı bezlerinin gözyaşı üretmesini sağlamak için harekete geçer. Bunu, büyük ölçüde perde arkasında işleyen bir sinir ağı olan otonom sinir sistemi aracılığıyla yapar.

Duygusal gözyaşları, bazal veya refleks gözyaşlarından farklı bir kimyasal yapıya sahip. Daha fazla prolaktin, adrenokortikotropin hormonu ve lösin enkefalin adı verilen doğal bir ağrı kesici içerir. Duygusal stres zamanlarında ağlamak vücudun bizi daha iyi hissettirme çabası.”

Üç ağlama türü

Bazal gözyaşları



Bunlar, 7/24 gözünüzü yıkayan ortak veya bahçe gözyaşlarınızdır. İşlevleri, göz kapağının üzerinde düzgün bir şekilde akması için gözü yağlamak ve onu toz ve enfeksiyondan uzak tutmaktır. Bazal gözyaşları, mikropları yok etmeye yardımcı olan lizozim adı verilen bir enzim olan sodyum gibi kimyasallar da dahil olmak üzere bir sürü madde içerir.

Refleks gözyaşları

Bunlar tahriş edicilere tepki olarak üretilir. Vücudun kötü maddeleri gözünden temizlemeye çalışma şeklidir. Soğanlar, kitaplarda sıklıkla bahsedilen tetikleyicilerdir ancak biber, parlak ışık, temizleme sıvısındaki amonyak ve birçok güçlü kimyasal (parfüm gibi) ile de olabilir. Kusma, öksürme ve esneme (umarız hepsi aynı anda olmaz) refleks gözyaşı üretimini de uyarabilir.

Psişik gözyaşları

Diğer adı duygusal gözyaşları, size kökenleri hakkında bir ipucu verir. Herhangi bir güçlü duygu, üzüntü, zevk, öfke veya fiziksel acıyla ilişkili ıstırap gibi göze bir gözyaşı getirebilir. Mizah başka bir tetikleyici olabilir ve bazı insanlarda ağlama, yoğun kahkaha nöbetleriyle ilişkilendirilebilir.

 

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir