Halkbank’ın ABD’deki temyiz başvurusu duruşması bugün görülecek

halkbank
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2016 yılında New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde başlayan Rıza Sarraf davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank’ın temyiz başvurusu duruşması bugün ABD’nin başkenti Washington’daki Yüksek Mahkeme’de görülecek.

Federal ve bölge istinaf mahkemelerinde, Türkiye’ye ait kamu kuruluşu olduğu için Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na (FSIA) göre ABD’de bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağını iddia eden Halkbank, temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Biden yönetimi ise yasanın cezai kovuşturmaları kapsamadığını, kapsasa bile Halkbank’a yöneltilen suçlamaların dokunulmazlık kapsamının dışında kaldığını savunuyor.

VoA Türkçe’nin aktardığına göre Halkbank ve ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı başsavcılık bürosu şimdiye kadar yazılı yöntemle mahkemeye sundukları savunma ve iddialarını bugün yapılacak duruşmada sözlü olarak mahkeme heyetine anlatacak.

Kararın ne zaman açıklanacağı konusunda ise yetki tamamen Anayasa Mahkemesi’ne bağlı. Bazı hukukçular gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini belirtse de bazı hukukçulara göre açıklama 2023 yılı sonuna sarkabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver