Hamas kaynakları: “İsrail liste verdi, Türkiye harekete geçti”

israil türkiye atlı polis
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasında normalleşme süreci devam ederken Orta Doğu medyasına konuşan yetkililerden dikkat çekici iddialar ve açıklamalar geldi.

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasında normalleşme süreci ile ilgili dikkat çekici iddialar ortaya atıldı… İsrail ve Lübnan medyasına konuşan Hamas’tan kaynaklar, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin arka planını ve detaylarını paylaştı.

Lübnan merkezli medya kuruluşu Al-Mayadeen’e konuşan Hamas sözcüsü Hazım Kasım’ın Türkiye’nin İsrail’deki diplomatik temsilciliğinin bu ayın başında Tel Aviv’de yaşanan terör saldırısını kınamasını eleştirdi.

İsrail medyası ise Hamas’ın ilk kez açıkça Türkiye’yi eleştirdiğine dikkat çekerken, İsrail gazetesi Israel Hayom, “O röportaja kadar Hamas, Türkiye ile İsrail’in ilişkileri iyileştirme çabası ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınmıştı. Hamas, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Ankara’ya ziyaretini eleştirmemişti. Hamas için Türklerle karşı karşıya gelmek için bir sebep yoktu” yorumunu yaptı.

DÜZİNELERCE İNSAN SINIR DIŞI EDİLDİ

Israel Hayom’a konuşan Filistinli yetkililer, İsrail’in Hamas üyelerinin bilgilerinin olduğu bir listenin Türkiye’ye verdiğini söyledi. Ankara’nın Hamas üyelerine kapıyı gösterdiği ima edilirken, “Hamas ile anılan düzinelerce insan Türkiye’den sınır dışı edildi” açıklamasını yaptı.

Lübnan gazetesi AL-Akhbar da bu iddiayı doğrulayan bir haber yaparak, Türkiye’den başka ülkelere giden bazı Hamas üyelerinin Türkiye’ye tekrar alınmadığını aktardı.



Filistinli bir yetkili, “Türkiye onların gitmesini istedi ve bu aslında son birkaç ayda oldu. Hamas’ın askeri kanadıyla bağlantılı olan bazı insanlar sınır dışı edildi” derken İsrail’in bu gelişmenin arkasında olduğu belirtildi.

“TÜRKİYE, ‘ŞİMDİ GİTMELİSİNİZ’ DEDİ”

İsmini açıklamayan yetkili, “İsrailli, Türkiye’ye Hamas üyelerinin bir listesini verdi ve bazılarının terörle bağlantılarını gösterdi. Bunun karşılığında da Türkler Hamas ile iletişime geçerek onlara, ‘Bize böyle şeyler yapmayacağınıza dair söz vermiştiniz, o yüzden şimdi gitmelisiniz’ dedi” ifadesini kullandı.

İsrail medyasına konuşan yetkili, Türkiye’nin Hamas yönetimine “ekonomik çıkarların” bu kararda etkili olduğunu söylediğini aktardı. Filistinli yetkili, “Türkiye ve İsrail arasında yenilenen ilişkilerin diplomatik ve siyasi olması gerekiyordu fakat Hamas İsrail’in Türkiye üzerinde güvenlik konusunda etkisi olduğunu biliyor. Bazı İsrailli güvenlik temsilcileri Türkiye’yi ziyaret etti” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver