Hasarı gizleyip, faciaya davetiye çıkarmışlar

deprem yönetici
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, ”Deprem riskine rağmen yapının yeniden inşa edilmesi veya tadilata tabi tutulmasına karşı çıktıkları, binadaki hasarı apartman sakinlerinden gizledikleri” iddiasıyla yönetici Alican Gündüz ile 4 kat malikinin yanısıra binanın yapım sorumlusu 4 kişi için 20’şer yıl hapis istedi.

İZMİR depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı iddianamesinin ardından, Rıza Bey Apartmanı’nın iddianamesi de mahkemece kabul edildi. Seferihisar açıklarında geçen yıl 30 Ekim’de gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki depremde 115 kişi yaşamını yitirmişti. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılarak 222 günde tamamlanan soruşturmada 10’u tutuklu 29 kişi hakkında 5 ayrı iddianame hazırlandı. Depremde 36 kişinin öldüğü ve 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı için hazırlanan iddianameyi İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti.

ÖLÜMLERDEN SORUMLULAR

İddianamede facianın göz göre göre geldiği ortaya çıktı. Savcı iddianamesinde, apartman yöneticisi Alican Alpgündüz ile kat malikleri Ramazan Bulut, Remzi Banaz, İrfan Ayçiçek ve Turgut Öztürk’ün, `Deprem Riski Raporu´na rağmen yapının kentsel dönüşüme sokularak yeniden inşa edilmesi veya tadilata tabi tutulmasına karşı çıktıkları, binadaki hasarı apartman sakinlerinden gizledikleri iddiasıyla ölümden ve yaralanmalardan sorumlu olduklarını ileri sürdü.

PROJEDE EKSİKLİK TESPİT EDİLDİ

İddianamede ayrıca projedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hatalarıyla yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılan Rıza Bey Apartmanı´ndaki ölüm ve yaralanmalardan İnşaat Mühendisi Tamer Paker, Yüksek Mimar Ali Serdar Bayram, Gözetmen Durak Kayar ve Müteahhit Hasan Hüseyin Özkan’ın sorumlu oldukları belirtildi. Savcılık böylece toplam 9 kişi için 20’şer yıl hapis cezası istedi.



Bu Yazıya Tepki Ver