21 yıl önce 12 tutuklu ve hükümlünün ölümüyle sonuçlanan “Hayata Dönüş” operasyonu davasının görülmesine devam edildi. Tanık olarak dinlenmesine karar verilen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın, söyleyeceklerinin “devlet sırrı kapsamında olacağı için sadece mahkeme heyetine ifade verme” talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından Tantan, “özel koruma altında bulunması sebebi ile ifadesinin SEGBİS aracılığıyla bildirdiği adreste alınmasını” talep etti. Sadettin Tantan’ın bildirdiği adresten SEGBİS aracılığıyla dinlenecek. Müşteki avukatı Güçlü Sevimli, “Suçla ilgili bilgiler devlet sırrı kabul edilemez. Kendisi operasyondan bir gün sonra televizyonda operasyonla ilgili bilgileri kapsamlı şekilde anlatmıştı. Aradan 22 yıl sonra böyle bir usul uydurmuş. Operasyonla ilgili bilgi veren Tantan, 22 yıl sonra çıkıp devlet sırrı diyemez. Bunun devlet sırrı olmadığı çok açık” dedi.
F tipi cezaevlerine ve tecrit sistemine karşı başlatılan ölüm orucu ve açlık grevlerine yönelik gerçekleştirilen, 32 kişinin öldüğü ve 600’den fazla kişinin yaralandığı ‘Hayata Dönüş’ adlı operasyonun hukuki süreci devam ediyor.
Bayrampaşa Cezaevi’nde 21 yıl önce 12 tutuklu ve hükümlünün ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili davanın 47. celsesi görüldü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada taraf avukatları hazır bulundu. Mahkeme Sadettin Tantan’ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmada Sadettin Tantan’ın SEGBİS aracılığıyla dinlenmesine karar verdi.
‘Devlet sırrı’ talebi reddedilmişti
Sadettin Tantan’ın tanık olarak çağrılması üzerine avukatı daha önceki celsede müvekkilinin beyanında söyleyeceklerinin ‘devlet sırrı’ kapsamında olacağı için mahkemeye dilekçe sunmuştu. Dilekçede, “Duruşma sırasında sadece mahkeme heyetine ifade verir. Duruşma sırasında kimse olmaz” ifadeleri yer almıştı. Heyet tarafından talep reddedilmişti.
SEGBİS aracılığıyla dinlenmek istedi
Bugün görülen duruşmada ise, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın avukatı vekaletname ile birlikte müvekkilinin özel koruma altında bulunması sebebi ile buna ilişkin belgeleri sunarak, ‘güvenlik tedbirleri çerçevesinde tanıklık yapmasının istendiği hususları önceden bildirerek ifadesinin SEGBİS aracılığıyla bildirdiği adreste alınmasını’ talep ettiği dilekçeyi mahkemeye sundu.
’22 yıl sonra çıkıp ‘devlet sırrı’ diyemez’
Müşteki avukatı Güçlü Sevimli, “Suçla ilgili bilgiler devlet sırrı kabul edilemez. Kendisi operasyondan bir gün sonra televizyonda operasyonla ilgili bilgileri kapsamlı şekilde anlatmıştı. Aradan 22 yıl sonra böyle bir usul uydurmuş. Operasyonla ilgili bilgi veren Tantan, 22 yıl sonra çıkıp devlet sırrı diyemez. Bunun devlet sırrı olmadığı çok açık” dedi.
Mahkeme heyeti, Sadettin Tantan’ın bildirdiği adresten SEGBİS aracılığıyla dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.