Hazine aradılar, yer altı kenti çıktı

define
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Definecilerin evin altında açtıkları 3 metre genişliğindeki çukurdan giren ekipler, tünelin içerisinde sütunlar, çuvalların arkasına gizlenmiş yazıt, heykel ve lahit olarak değerlendirilen tarihi objeler buldu. Kazı alanının tarihi bir yer altı şehri olduğu anlaşıldı

Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde define avcıları kaçak da olsa daha önceden bilinmeyen tarihi bir yer altı şehrini ortaya çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki bir evde kaçak kazı yapıldığı yönünde bilgi alınması üzerine harekete geçti. Adrese giden ekipler baskın yaptıkları evde büyük bir çukur ve kazı ekipmanları olduğunu fark etti.

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Baskında M.R.B., İ.A., M.A., E.A., O.Ö., R.A. ve H.Ş., isimli şahıslar gözaltına alındı. Üç metre genişliğinde açılan çukurdan içeri giren polis, tünelin içerisinde sütunların bulunduğu, içerisinde çuvalların arkasına gizlenmiş yazıt, heykel ve lahit olarak değerlendirilen tarihi objelerin bulunduğu tespit etti. Ekipler yaptıkları ilk incelemede bulunan yerin tarihi yer altı şehri olduğunu belirledi.

Hitit ya da Frig dönemine ait olabilir

Definecilerin ortaya çıkardığı yer altı şehrinin hangi döneme ait olduğunun anlaşılması için Müze Müdürlüğü ile arkeologlar inceleme başlattı. Kazının yapıldığı İscehisar’da M.Ö. 2000’lerde Hitit, M.Ö. 1000’lerde de Frigler hakim olmuştu. İscehisar’da daha yapılan kazılarda Hititlere ait küp mezarlar, Friglere ait kurban çukurları ve oyma tapınaklar bulunmuştu.



 

Bu Yazıya Tepki Ver