Hazine satıyor, belediyeler zarar ediyor… Göz göre göre kaynak transferi

büyükçekmece öib satış

AK Parti iktidarı, Hazine taşınmazlarının satışından belediyelere belirli oranlarda pay verilmesini öngören yasanın etrafından dolanarak belediyelerin payını aktarmamaya devam ediyor. Hazine tarafından yapılacak satışlarda önce yüzde 10, daha sonra kalan kısımdan yüzde 30 pay alması gereken belediyelerin, bu satışlar nedeniyle gelir kaybı büyük. Büyükşehir belediyeleri de satılan taşınmazlardaki yüzde 10‘luk yasal payını alamıyor. Özelleştirme İdaresi ya da T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ Emlak Yönetim Hizmetleri tarafından açık artırma ile yapılan satışlardan pay alamayan belediyeler gelir kaybına uğratılmaya devam ediyor. İstanbul’un en büyük ilçelerinden olan Büyükçekmece Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her satışta gelir kaybına uğramaya devam ediyor. Sadece bu sene 2 büyük satıştan, alması gereken 24.2 Milyon TL‘lik payı alamayan Büyükçekmece Belediyesi, yeni satışta bu kez çok daha büyük bir kayıp yaşayacak.

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 5. maddesi uyarınca, belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin belirli bölümlerinin ilgili belediyeye ve varsa büyükşehir belediyesine devrini öngören yasayı muhalif belediyelerde uygulamak istemeyen AK Parti iktidarı, mülkiyeti maliye hazinesine kayıtlı gayrimenkullerin, imar plan ve değişikliklerini, Cumhurbaşkanlığı imzasıyla karara bağlayıp, karar gerekleri için de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nı yetkili kılarak yasanın etrafından dolanıyor.

Satışlar, Özelleştirme İdaresi, ya da T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ Emlak Yönetim Hizmetleri tarafından açık artırma ile yapılarak özellikle muhalif belediyeler gelir kaybına uğratılıyor.

YASA NE DİYOR?

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 5. maddesi, belediye ve mücavir alan sınırları içinde veya dışında olan Hazine taşınmazlarının satışından belediyelere ve il özel idarelerine belirli oranlarda pay verilmesini öngörmektedir.

Buna göre, belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla % 10’u, ilgili belediyelerin 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanun hükümlerine göre oluşturulan fon hesabına aktarılır. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye % 30, varsa büyükşehir belediyesine % 10 oranında pay verilir. Belediye mücavir alan sınırları dışındaki köylerde bulunan Hazine taşınmazlarının satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, % 25 oranında; dörtte biri ilgili köy tüzel kişiliğine ödenmek ve kalanı diğer köylere götürülecek hizmetlerde kullanılmak üzere, il özel idarelerine pay verilir. Bu paylar tahsilini takip eden ayın yirmisine kadar ilgili idarelerin hesaplarına aktarılır.

BÜYÜKÇEKMECE’NİN KAYBI BÜYÜK

2022 Yılında, Büyükçekmece’de, bir ay arayla yapılan 2 satış bile belediyelerin bu satış modelindeki zararını göstermeye yetiyor.

  • 23 Haziran 2022 tarihinde, Büyükçekmece ilçesi Büyükçekmece Merkez Mahallesi’ndeki üç taşınmazın bir bütün halinde 13 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Fuat Yazıcı’ya satışı uygun bulundu. Bu satıştan Büyükçekmece Belediyesi’nin zararı 1.3 Milyon TL + 3.51 Milyon TL, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin zararı ise 1.17 Milyon TL oldu.
  • 21 Temmuz 2022 tarihinde, Hazine’ye ait İstanbul Büyükçekmece’deki 15.6 dönüm arazi 52.5 milyon liraya İsmail Aydoğan’a satıldı. Sadece bu satıştan Büyükçekmece Belediyesi’nin zararı 5.25 Milyon TL + 14. 175 milyon TL, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin zararı ise 4.725 Milyon TL oldu.

YENİ SATIŞ KAPIDA… BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ VE İBB’YE YİNE ZARAR

10 Aralık 2022 gününün Resmi Gazetesi‘nin, “Cumhurbaşkanı Kararları” listesinin en altında yer alan, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İlgili Kararlar (Karar Sayısı: 6501, 6502, 6503, 6504, 6505, 6506, 6507, 6508, 6509, 6510)” sütunu yeni satışın kapısının aralandığını haber verdi.

İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinin Kumburgaz mahallesindeki 756 numaralı parselin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca istenen imar planı değişikliğinin onaylandığını, karar gereğinin yerine getirilmesi için de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yetkilendirildiğini belirten kararın ardından Büyükçekmece yeni bir satışa daha hazır hale geldi.

BÜYÜKÇEKMECE 74 MİLYON TL, İBB 18 MİLYON TL’LİK KAYNAKTAN MAHRUM BIRAKILACAK

Toplamda 51 dönüm büyüklüğünde olan bu taşınmazın, emsal gayrimenkullerin 4.000TL/m2 ile fiyatlandırıldığı bölgede gerçekleşecek yeni satış, her iki belediyeyi de yeni kaynaklardan mahrum bırakacak. Tahmini bedelinin 200 Milyon TL’ye ulaşması beklenen satış sonucunda, Büyükçekmece Belediyesi yaklaşık 74 Milyon TL, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 18 Milyon TL‘lik ek kaynaktan mahrum bırakılacak.

ALİ TARAKCI: “GİDERAYAK HER ŞEYİ SATIYORLAR”

gerçektivi’de yayımlanan “Ali Tarakcı ile Gündem” programında konuya değinen Gerçek Gazete Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Ali Tarakcı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla yapılan satışları belirterek, kent planlarında eğitim alanı, spor alanı, yollar ve park alanı olarak görülen kamusal alanlarının satışa çıkarıldığını açıkladı.

İşte Tarakcı’nın sözleri: