Hem temiz hem ekonomik

1528559161
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş enerjisi santrallerinde üretim maliyeti 2010-2020 döneminde yüzde 85 azaldı. 800 gigavat kapasiteli kömür santrallerinin aynı kapasiteli rüzgar ya da güneş projeleri ile yer değiştirmesi durumunda sistem maliyetinin her yıl 32 milyar dolar düşeceği tahmin ediliyor

Dünya için çevresel açıdan büyük önem taşıyan yeşil enerjide üretim maliyetleri giderek azalıyor. Özellikle güneş enerjisinde bu anlamda iyi bir ivme yakalanmış durumda. Güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin maliyeti, 2010-2020 döneminde yüzde 85 geriledi ve bu oran diğer temiz kaynak maliyetleri arasında en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Temiz enerjide maliyetlerin daha da düşmesi bekleniyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Güç Üretimi Maliyetleri 2020” raporuna göre, dünya genelinde işletmede olan 800 gigavat kapasiteli kömür santrallerinin aynı kapasiteli rüzgar ya da güneş projeleri ile yer değiştirmesi halinde sistem maliyetinin her yıl 32 milyar dolar azalacağı tahmin ediliyor.

SON 10 YILDA TABLO İYİ

Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda hava kalitesinin artacağı, 800 gigavat temiz enerjiden üretilen enerjinin karbondioksit kaynaklı emisyonlarının da 3 gigaton azaltacağı hesaplanıyor. Rapora göre, maliyet açısından en ucuz kömür santrallerinin bile yerini alan güneş ve rüzgar projelerinde; teknolojinin gelişmesi, rekabetçi tedarik zincirinin oluşması ve yatırımcıların yeni teknolojilere uyum sağlaması maliyetlerin düşmesinin ana sebepleri arasında. Son 10 yılda şebeke ölçeğinde maliyetler güneş enerjisi santralleri için yüzde 85 azalırken, fotovoltaik teknolojisinin kullanılmadığı güneş enerji sistemlerinde yüzde 68, karasal rüzgar santrallerinde yüzde 56 ve deniz üstü rüzgar santrallerinde yüzde 48 geriledi.

Jeotermal enerjide maliyet yükseldi

Son 10 yılda temiz enerji maliyetlerindeki düşüş yüz güldürürken, jeotermal enerjide yüzde 45, hidroelektrik santrallerde ise yüzde 18 artış gözlendi. Bu dönemde güneş ve rüzgar projelerinde büyük kapasiteli projelerin yanında küçük ve orta ölçekli santral kurulumları da gerçekleşti. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın raporuna göre, güneş ve rüzgar projelerindeki düşük maliyet eğiliminin bölgesel farklılıklara rağmen süreceği tahmin ediliyor.



2020’de rekor kırıldı

Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl ortaya çıkan ekonomik zorluklar tüm sektörleri olumsuz etkilerken yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasite kurulumunda ise rekorlar gerçekleşti. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 754 gigavattan 2 bin 800 gigavata yükseldi.

Geçen yıl sadece yenilenebilir enerjide 261 gigavat kapasite kurulumu gerçekleşirken, bu oran bir önceki yıla göre yüzde 50 artış gösterdi. Bu büyüme aynı zamanda 2015’ten beri yenilenebilir enerji yeni kapasite ilavelerinin yüzde 49’unu oluşturuyor.

Vajinanın doğal ortamında baskın olarak bulunan laktobasiller iyi huylu ev sahipleri olarak görev yapıyor. Bu mikroorganizmalar belli oranda asidik bir ortam oluşturarak diğer hastalık yapan mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturmasını engelliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver