Son 3 enflasyon tahmini de açık ara tutturamayan Merkez Bankası “yeni öngörüsüne” tutundu, faizi 7 ay sonra indirdi

tcmb-ZJDx_cover
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası bugünkü toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13’e çekti. Piyasa beklentisi de faizin yüzde 14’te sabit tutulacağı yönündeydi. Son 3 enflasyon tahminini de açık ara tutturamayan ve sürekli revize eden Merkez Bankası, kararın gerekçesi olarak, “dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörüsü“nü öne sürdü.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e çekti. Karar metninde,  “Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir” ifadelerine yer verildi.

thumbnail
İlgili Haber
Merkez Bankası enflasyon tahminini yine tutturamadı ! Yeni hedef yüzde 60,4
thumbnail
İlgili Haber
Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketinden yeni revizyon beklentisi çıktı !

Böylece üst üste 7 kez PPK toplantısında faiz sabit tutulduktan sonra yine indirim gelmiş oldu. Karar öncesi yapılan anketlerde de ekonomistlerin beklentisi, TCMB’nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Banka, geçen senenin eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30’dan 18,30’a, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 73’e fırlamıştı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti. Karar öncesi yapılan anketlerde ekonomistlerin beklentisi, TCMB’nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Kararın beklentilerin aksine gelmesiyle birlikte dolar/TL 18,10 seviyesini aştı.



thumbnail
İlgili Haber
Timothy Ash’ten Merkez Bankası’na: “Buldukları döviz rezervlerini çarçur ediyorlar; aptalca bir karar”

“DEZENFLASYONİST SÜREÇ” ÖNGÖRÜLÜYORMUŞ !

Karar metninde “Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kararda ayrıca, “Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir.  Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir” denildi.

Banka, geçen yıl eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30’dan 18 seviyelerine, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 80’e fırlamıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver