Hiç ‘makul’ değilsin aşkım!

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok para kazanan ve ben merkezli erkeklerin ev işlerini eşlerine yıktığını ortaya koyan Dr. Brittany Solomon, “Bu kategoridekiler aynı zamanda cinsiyetçi rollere de bağlı” yorumunu yaptı. Araştırmaya göre eşlerinin yükünü azaltan ‘makul’ erkekler ise kişilik olarak ‘sıcak, sempatik ve iş birlikçi…’

Bir hayatı ya da evi paylaşan kadınlar ile erkekler arasında sıkça sorunlara neden olan ev işi veya sorumluluk paylaşımı üzerine ABD’de yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Notre Dam Üniversitesi’nden Doktor Brittany Solomon’ın yaptığı araştırmaya göre, ev işlerinde eşlerine destek olmayan erkekler sorumluluk alanlara oranla daha fazla para kazanıyor. Bin 700 evli çift ile yapılan görüşmelerin ardından varılan sonucun ortaya çıkardığı bir diğer gerçek de evde bütün işi eşine yıkan erkeklerin ‘uzlaşılamaz’ şeklinde tanımlanan kişiliğe sahip olması empati duygusundan yoksun olması.

Araştırma sonuçlarını kaleme alırken, “Eşleri ile birlikte ev işi yapan erkeklerin daha makul davranışlarda bulunduğunu gözlemledik. Bunun yanı sıra uzlaşılamaz karakterde olan erkeklerin cinsiyetçi rollere de bağlı olduğunu gördük” ifadelerini kullanan Dr. Solomon, “Psikolojide ‘makul’ biri olmak insanın kişiliğini belirleyen beş temel unsur arasında. Makul insanlar ‘sıcak, sempatik ve iş birlikçi’ olarak tanımlanıyor. Makul olmayanların ortak özelliği ise iş birliğinden kaçmaları ve ben merkezli olmaları” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmaya dahil edilen erkeklerin büyük bölümünün 40 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çekerek, “Ev işlerinden uzak duran erkekler zaman ve enerjilerini işlerine yoğunlaştırıyor. Bu da kariyerlerine olumlu yansıyor. Kadınlarda ise tam tersi bir durum söz konusu. Pek çok kadın evde erkeklerden daha fazla iş yaptığı için yorgun düşüyor. O nedenle şirketlerin bu insanlara yardımda bulunması gerek. Mesela bakıcı desteği… Bu tip adımlar kadın çalışanlara ikramiyeden daha fazla motivasyon sağlar” diyen Dr. Solomon, tespitlerini şöyle sürdürdü: “Birlikte yaşama kararı alındığında kimin kariyerinin ön planda olacağına dair sessiz bir anlaşma yapılıyor. İşiyle ilgili ödül alan erkekler önce eşlerine teşekkür etmeli. ‘Uzlaşılamaz’ olanlar daha fazla teşekkür etmeli.”

Pandemi kadınları ekstra vurdu

Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptığı araştırma, Coronavirüs salgını döneminde Türkiye’deki kadınların erkeklere oranla 4 kat daha fazla ev işi yaptığını ortaya koydu. 2 bin 400 kişi ile görüşülerek hazırlanan anketin sonuçlarına göre, Covid-19 salgını döneminde kadınlar ev işi gibi ‘ücretsiz çalışma’ şeklinde tabir edilen işlerde erkeklerden çok daha fazla mesai harcadı. Yine BM’nin yaptığı bir başka araştırma, batılı ülkelerde de durumun Türkiye’den pek farklı olmadığını gösterdi.



Bu Yazıya Tepki Ver