HÜDA-PAR’ın kurucuları arasında yer alan Abdurrahman Cens’in Hizbullah terör örgütüne fotoğraflı özgeçmiş raporu vermek suçundan yargılandığı davada hakkında verilen düşme kararına muhalefet şerhi koyan hakim Oktay Kuban ise HSK’daki FETÖ’cü yapılanma tarafından farklı illere sürgün gönderildi. Ergenekon ve Balyoz davalarında verdiği tahliye kararları ve tutuklama kararlarına düştüğü şerhlerle bilinen Kuban, sürüldüğü zaman odasına astığı Atatürk portresini de yanında götürürken fotoğraflanmıştı.
İstanbul’un Beykoz ilçesinde, 17 Ocak 2000 tarihinde örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü, şura üyesi Edip Gümüş ile askeri kanat sorumlusu tetikçi Cemal Tutar’ın sağ yakalandığı evde ele geçen bilgisayar harddisklerinin çözümünde terör örgütüne fotoğraflı özgeçmiş raporu veren binlerce kişi tespit edildi. Yakalananlar örgüt üyesi olmaktan cezalandırıldı.
Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberne göre, örgüt üyesi olmaktan yargılanan isimler arasında HÜDA-PAR’ın kurucuları arasında yer alan Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Abdurrahman Cens de yer aldı.
FETÖ’CÜ BAŞKAN DÜŞME KARARI VERDİ
Kapatılan Diyarbakır DGM’nin yerine kurulan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında, Hizbullah arşivinde fotoğraflı özgeçmiş raporu çıktığı için örgüt üyesi olmaktan dava açıldı.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’den ihraç edilen mahkeme başkanı Menderes Yılmaz ile yine FETÖ’den ihraç edilen üye hakim Ömer Sevgiliocak’ın oy çokluğuyla Abdurrahman Cens’in Hizbullah içindeki faaliyetlerinin yardım ve yataklık kapsamında kaldığını, bu suça öngörülen zamanaşımı süresi dolduğundan hakkındaki davanın düşmesine oy çokluğuyla karar verdi.
Karar savcının da talebine uygun olduğu için aleyhe temyiz edilmeden yani dosya Yargıtay yüzü görmeden kesinleşti.
KARARA MUHALEFET ŞERHİ KOYAN HAKİM SÜRGÜN EDİLDİ, EMEKLİLİĞE ZORLANDI
Aynı heyette yer alan üye hakim Oktay Kuban ise karara muhalefet şerhi yazdırdı.
Hakim Kuban, Abdurrahman Cens’in 1986 yılında terör örgütü Hizbullah’a katıldığını, örgütün camiler yapılanmasında dersler verdiği, bir dönem köy sorumluluğu yaptığını belirtti.
Hakim Kuban, Cens’in örgüte olan bağlılığını göstermek için örgüte fotoğraflı özgeçmiş raporu verdiğini, bu raporun da 17 Ocak 2000’de örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü Beykoz’daki villada ele geçen örgüt arşivinden çıktığına dikkat çekti.
Tüm bu eylemler nedeniyle sanık ile örgüt arasında fikri ve organik bir bağın kurulmuş olduğunun altını çizen hakim Oktay Kuban, bu haliyle örgüte özgeçmiş raporu veren çok sayıda kişinin örgüt üyesi olmaktan cezalandırıldıkları ve bu kararların Yargıtay tarafından da onanarak kesinleşmesi nedeniyle Abdurrahman Cens’in de örgüt üyesi olmaktan cezalandırılması gerektiğini belirtti.
Yardım yataklık kapsamında zamanaşımından düşme kararı verilmesi yönündeki oy çokluğuyla alınan görüşe katılmadığı yönünde muhalefet şerhi yazdırdı.
Geçen süre zarfında Abdurrahman Cens, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “Milli ve yerli bir yapı” olarak tanımladığı Hüda-Par içinde kurucu genel başkan Yardımcılığı yaparken, hakim Oktay Kuban ise Diyarbakır’dan İstanbul’a tayin edildi.
Hakim Kuban, burada da Ergenekon ve Balyoz kumpasıyla tutuklanan ve aralarında Çetin Doğan’ın da bulunduğu askerlerin itirazı üzerine tahliye kararları verdiği için eski FETÖ’cü HSK’daki yapılanma tarafından farklı illere düz hakim olarak tayin edilerek emekliliğe zorlandı.
Her kararname döneminde farklı illere tayin edilen hakim Kuban, şu anda ise ceza yargılamasından uzak tutularak İstanbul’da ticaret mahkemesi hakimliği yapıyor.