Hocam bu soruyu kendin çözsene!

egitimmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde örnek sorular arşivi yer alıyor. Öyle sorular var ki sadece soruyu okumak bile sadece yarım saat sürüyor.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, göreve başladığında eğitim ve öğretimde değişim ve dönüşümü sağlayacak bir vizyon açıkladı. Öğretmen yetiştirmeden, öğretmenin hizmet içi eğitiminden, öğretmenlik meslek kanununa kadar bir dizi hedef belirlendi. İlkokullarda derslerin azaltılması, teneffüslerin artırılması, yöneltmenin ortaokulda yapılması, liselerde derslerin azaltılması, okullarda çalışma atölyelerinin oluşturulması, meslek liselerinin günün ihtiyaçlarına göre rehabilite edilmesi vadedildi. Aradan geçen üç yılda bunların hangileri hayata geçirildi? Hiçbiri. Tek yapılan sınavlardaki soruların kalıbı değiştirildi. Eskiden sadece bilgi odaklı sorular yöneltilirken, şimdi ise bilgi artı yorum sorularak sanki yeni bir şey icat edilmiş gibi yine öğrenci seçme sınavlarına devam ediliyor. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde örnek sorular arşivi yer alıyor. Öyle sorular var ki sadece soruyu okumak bile sadece yarım saat sürüyor.

İşte o örnek soru!
Bu haritada gösterilen güzergâh aşağıdaki tur programlarından hangisine ait olabilir?
A) Ocak Ayı Tur Programı: Her mevsimi ayrı güzel olan Kapadokya, kışın daha cazip bir hâle bürünür. Bu güzel dönemde bölgeyi görmek için önce Nevşehir’in merkezindeki tarihî alanlar gezilir. Bu tarihî alanlar gezildikten sonra Uçhisar’dan, karla kaplı masal diyarı Kapadokya izlenir. Göreme bu masal diyarının sonraki rotasıdır. Onu Ürgüp takip eder. Ürgüp de güzelliğini gösterdikten sonra sıra Çavuşin ve Zelve’ye gelir.
B) Nisan Ayı Tur Programı: Kapadokya’yı bu ayda gezmek için önce Nevşehir’in merkezindeki Damat İbrahim Paşa Külliyesi’ne gidilir, sonra Uçhisar’a geçilir. Ardından Kavak’ta çay molası verilir. Bundan sonraki duraklar sırasıyla Ortahisar ve Ürgüp’tür. Ürgüp’ten sonra sizi harika manzarasıyla Göreme karşılar. Göreme’yi gizli güzellikleriyle Çavuşin ve saklı kent Zelve izler. Tur programı, Kızılırmak sularının hayat verdiği Avanos’ta biter.
C) Ağustos Ayı Tur Programı: Turumuz Nevşehir’de, Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nde başlayıp Kızılırmak üstüne kurulmuş, nefis manzaralı köprüsüyle ünlü Avanos’ta son bulur. Bu iki rota arasında ise sizi bambaşka ve harika mekânlar bekler. Nevşehir’in ardından Uçhisar gezilir. Sonrasında ise Kavak’a varılır. Kavak’ta verilen kısa bir fotoğraf molasının ardından sırasıyla Göreme ve Ürgüp gezilir. Çavuşin ve Zelve’ye de gidildikten sonra yolumuz Kızılırmak’a çıkar.
D) Ekim Ayı Tur Programı: Turumuza ilk olarak Kızılırmak kıyısındaki Avanos’ta yapacağımız kahvaltıyla başlarız. Çavuşin, diğer bir deyişle gizli güzellik, ikinci durağımızdır. Oradan sonbaharın sararttığı Zelve ve Göreme gezilir. Ürgüp türküsü eşliğinde Ürgüp’ün güzellikleri de görüldükten sonra Ortahisar’a uğranır. Ardından Kavak… Sonrasında Uçhisar’da nefis bir Kapadokya manzarası izlenir. Güneş batarken Nevşehir il merkezine ulaşılır.

Hedef okuduğunu anlamakmış

Soru kalıbındaki değişimin mimarı olan Bakan Ziya Selçuk, yapılanmanın okuduğunu anlama ve dil üzerinden yürüttüklerini açıkladı



Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Çocuk Kütüphanesi’nin yenilenen binasının açılışında yer aldı. Bakan Selçuk, okuduğunu anlama konusunun üzerinde durulmasının önemine dikkati çekti. Selçuk, bazen anlayış, yaklaşım ve tutumların çocukların ihtiyacı olmayan alanlarda zorlanmalarına yol açabildiğini de belirtti. Öğretim programlarının içindeki yapılanmaların, sınavlarla ilgili hususların, öğretmen eğitimi konusunun okuduğunu anlama ve dil üzerinden yürütülmesi noktasında gayret sarf ettiklerini aktaran Selçuk, bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

Bu Yazıya Tepki Ver