Hükümet ekonomiyi artırılmış stok cezalarıyla düzeltebilecek mi?

bekir bozdağ

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla birlikte Türkiye’nin gıda krizi zirveye ulaşırken, yurt geneline yansıyan ayçiçeği yağı kuyrukları karşısında hükümet, soğan-patates krizinde olduğu gibi yine “stokçulukla mücadele” kartını çekti. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği tarafından yapılan, marketler dahil stokların nisan ortasına kadar yetebileceği açıklamasının ardından, fiyat artışı ve kıtlık endişesi ile vatandaşın raflara koşması sonucunda oluşan krizi yönetmek isteyen hükümetin elinden sadece stok cezası kartı çıktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, artan zamlar sonrası ortaya çıkan stokçuluk ile ilgili mevcut cezaların caydırıcı olmadığını belirterek yeni düzenlemeler getirileceğini söyledi. Bozdağ, “Yeni dönemde fiyatları etkileme ve stokçulukla ilgili maddelerdeki yaptırımları yeniden ele alıp yeniden düzenleyeceğimizi de buradan ifade etmek isterim” dedi.

İlgili Haber
Türkiye, ayçiçeği ithalatında zirvede

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara’da bir otelde düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Bozdağ, yargının yaşandığı sorunları ve çözüm önerileri görüşmek maksadıyla yapılan toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Bozdağ, toplantının sonuçlarını bizzat takip edeceğini, yasama gerektiren konuları yasamanın gündemine taşınması, idari tedbirler ve düzenlemeler gerektiren konularda adımlar atacaklarını belirtti. Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırıyı kınayan Bakan Bozdağ, savaşların hiçbir zaman çözüm olmayacağını, ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini ve diplomasi yönüyle sorunların çözümüne fırsat verilmesinin en büyük dilekleri olduğunu kaydetti.

İlgili Haber
Cübbeli Ahmet de isyan etti: “Yazıklar olsun bizim tarım politikamıza !”

Yeni düzenleme kapıda

Toplantıda stokçularla ilgili de konuşan Bozdağ, mevcut cezaların caydırıcı olmadığını belirterek yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Bozdağ konu hakkında şunları söyledi:

“Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında yaşanan hadiseler nedeniyle zaman zaman piyasadaki fiyatları etkileme, stokçuluk yaparak daha fazla kazanma saikiyle hareket edenler söz konusu. Bunu Ceza Kanunu ülkenin ihtiyaç duyduğu zamanlarda bu konuları kötüye kullanarak suç maksadıyla fahiş fiyatların oluşmasını sağlamak, piyasada daralmayı temin etmek ve kamu düzenini bozmak için de kullanabilirler. Bu maddeler esasında kötü niyetle fiyatları artırmak isteyenler, stokçuluk yapanlara karşı Ceza Kanunumuzun aldığı tedbirlerdir. Bu tedbirlerin uygulanması son derece önemlidir.

Ama bizim gördüğümüz kadarıyla buradaki cezaların fazla caydırıcı olmadığı da bir gerçek. Onun için yeni dönemde fiyatları etkileme ve stokçulukla ilgili maddelerdeki yaptırımları yeniden ele alıp yeniden düzenleyeceğimizi de buradan ifade etmek isterim.

“Vatandaşlarımızın menfaati için”

Türkiye’nin iç hukuku içerisinde vatandaşlarımızın her birinin menfaatlerini ilgilendiren bu konuda elbette yargı mensuplarımızın hassasiyetinin son derece önemli olduğunu da buradan ifade etmek isterim. Bu konuda yeni düzenlemelerin hazırlığı içerisinde olduğumuzu da Türkiye kamuoyuyla buradan paylaşmak istedim ve yeni adımları önümüzdeki dönemlerde hayata geçireceğiz.”

Mevcut cezalar şöyle:

Mevcut durumda fahiş fiyat artışı yapanlara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında para cezası veriliyor. Stokçuluk yaptığı tespit edilenler ise 100 bin TL ile 2 milyon TL arasında para cezasına çarptırılıyor.