İflas eden kulüpler ve gerçek futbol!

kulupler
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hâlen UEFA ve Süper Kupa Şampiyonu diye andığımız Galatasaray, Hollanda’nın PSV futbol takımına iki maçta 7 gol yiyip, 2 gol atarak, Şampiyon Kulüpler Kupası’ndan elendi.

Gerçek Özel- Murat Bayar

Ancak bu durum, Türkiye dışında kimseyi şaşırtmadı.

Neden mi?

Gelin, “gerçek futbol”a daha yakından bakalım.

Galatasaray futbol kulübünün kadro değeri 96 milyon Avro. PSV’nin kadro değeri ise 174 milyon Avro. UEFA’ya bağlı 55 ülkenin 50’si çevre ligleri, kalan 5 ülke ise futbolda merkez ligi oluşturur.  Gerçekte futbol, İngiliz Premier, İtalyan Serie-A, İspanyol La Liga, Alman Bundesliga ve Fransız Lig 1 ile diğerleri arasında oynanır. Futbol gelirinin yüzde 53’ü, yani pastanın 12,5 trilyon dolarlık büyük kısmı merkez ligi oluşturan bu 5 ülke takımınındır. Merkez liglerdeki futbolcuların ortalama geliri 40 bin dolar iken, çevre liginde 25 bin dolardır. Merkez ligde ortalama lig başına gelir, çevre liginin 15 katı ve kulüp başına geliri ise 11,7 kat daha fazladır.



FUTBOL RAKAMLARI NADİREN YENER

Bu kadar rakamdan bana ne diyebilirsiniz! Ki, Galatasaray UEFA Şampiyonu olduğunda da finaldeki rakibi Arsenal’ın kadro değeri de kendisinden üç kat fazlaydı. Evet, ama o bir istisnaydı. Zaten o günkü zafere, mucize denmesinin nedeni de buydu!

Yine rakamlar böyle olunca futbolun tüm kaynak, imkân ve yetenekleri de merkeze akar.  Zaten, merkez ligi oluşturan 5 ülkeden 12 takım kendi arasında Avrupa Süper Ligi’ni kurarak daha da büyük bir pastayı, kimselerle paylaşmamak üzere girişimde bulunmuş, ama bu durum gelen tepkilerle sonradan askıya alınmıştı. Bu yapı merkez liglere bolluk getirirken, çevre liglere borç olarak yansıyor.

MÜFLİS FUTBOL KULÜPLERİ

2021 yılı itibariyle Türkiye’deki futbol kulüpleri borç batağında yüzüyor. 4,7 milyar lira borcu olan Fenerbahçe Futbol Kulübü’nün kadro değeri bu rakamın yaklaşık beşte biri ve 1 milyar lira. FB Futbol Kulübü teknik olarak iflas etmiştir!  Yine kadro değerinin üç katından fazla ve 3,7 milyar lira borcu olan BJK Futbol Kulübü’de iflas etmiştir.

SİYASET ÜSTÜ PRESTİJ
1 milyar liranın üzerindeki değeri ile Türkiye’nin en değerli futbol takımı GS’nin 2,1 milyar liralık borcu giderek çevrilmesi daha zor noktalara taşınmaktadır. Siyaset üstü prestij getiren futbol kulübü başkanlığına gelenler, mali yapıyı çözmeden bu durumun değişmeyeceğini en iyi bilenler. Buna karşın, çevre ligleri birleşmeyip kulüp başkanları ellerini taşın altına koymayınca, futbol küçük bir azınlığın büyük paralar karşılığında oynadığı, kalan dünyanın ise izlediği bir eğlence olmaktan öteye geçemeyecektir!

Bu Yazıya Tepki Ver