İhracatçıya kapılar kapalı

ihracat

Gerçek Özel

Suudi Arabistan’ın örtülü ambargosu, Türkmenistan’ın kapıları kapaması ve 90 günle kısıtlanan Schengen vizesi, lojistik sektörünün belini büküyor. Sektör, siyasi otoriteden “Yardım” bekliyor.

ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli, lojistik sektörünün Suudi Arabistan, Türkmenistan ile Avrupa Birliği üçgeninde yaşadığı derin krize dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Görevlisi de olan Çiçekli, gazetemize yaptığı açıklamada Türklere umreyi bile yasaklayan Suudi Arabistan’ın gayri resmi ambargosundan dolayı taşıma yapılamadığını vurguladı.

BİN DOLAR EK MALİYET

Suudi Arabistan’a hiçbir güzergahın olmadığını belirten Çiçekli, nüfuzlu Suudi tacirlerin Türkiye’den gelen ürünleri etiketini değiştirerek aldığını dile getirdi. Ali Çiçekli, gümrük kapılarının birçoğunda sıkıntıların aşıldığını ancak Türkmenistan’ın uzun süredir yabancılara ülkesini kapattığını da vurguladı. Çiçekli, “Artık İran ve Türkmenistan üzerinden Orta Asya ülkelerine gidilemiyor. Ya Rusya ya da Azerbaycan üzerinden Hazar’ı Ro-Ro ile geçmek zorunda kalmak, sefer başına bin dolar ek maliyet anlamına geliyor” dedi.

SÜRÜCÜYE ÖZEL VİZE

Çiçekli, soydaş Türkmenistan’ın en azından Batılılar gibi aşılı sürücülere müsaade etmesi için, siyasi otoritenin desteğini talep etti. Bir diğer sorun ise Schengen Bölgesi ülkelerinin 6 aylık kalış süresi verip, en çok 90 gün kalınabilmesi… Çiçekli, bu konuda da şu uyarıyı yaptı: “Schengen kanunu çıktığında 12 ülke varken şu an 29 ülke var. Dolayısıyla süre yetmiyor. Sürenin dörtte üçünü Schengen bölgesinde geçirmek zorundasınız. Sonra tekrar vizeye başvurulamıyor ve 6 ay beklemek zorundasınız. Sürücü vizelerini, turistten ayırarak, sürücüye özel vizeyle kalış kısıtlaması olmamalı.”