İngiliz basınında manşet olan Kanal İstanbul’da ilk adım atılıyor

kanal istanbul kopru
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle Kanal İstanbul’da ilk köprünün temeli bugün atılacak. Birçok kesimin de tepkisini çeken, Avrupa Yakası’nda Karadeniz ile Marmara Denizi’nin arasına yapılacak Kanal İstanbul’un uzunluğu ise yaklaşık 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak.

Üzerine 6 köprü yapılacak

İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmalarının 1,5 yıl, kanal inşaatının 5,5 yıl sürmesi, projenin tamamlanma süresinin 7 yıl olması öngörülüyor.

Kanal İstanbul’un üzerine 6 köprü yapılacak. Kanal İstanbul’un her iki tarafında 250 biner konutluk devasa şehirler kurulması planlanıyor.

İlk köprünün temeli atılıyor

İlk köprünün temelinin atılmasıyla Kanal İstanbul, fiilen hayata geçirilmeye başlanacak. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dahil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek. Ana açıklığı 440 metre uzunluğundaki köprünün, sağ ve solda yer alan 210 metrelik yan açıklıklarıyla uzunluğu 860 metreye ulaşırken, yaklaşım viyadükleriyle toplam uzunluğu 1618 metre olacak. Köprünün platform genişliği ise 46 metre olacak. Gergin eğik askılı köprünün kuleleri, 196 metre yüksekliğe çıkacak.



Kanal İstanbul’un maliyeti

Kanal İstanbul için gerekli tesis ve yapılara ek proje bileşeni olarak 1 yat limanı, konteyner limanları, rekreasyon alanı ve lojistik merkezi yapılması planlanıyor.

Kanal İstanbul’un işletme aşamasında fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için de Karadeniz ve Marmara Denizi giriş bölgesinde dalgakıranlar, acil bağlama alanları ve demirleme alanları, römorkör bağlanma alanları, deniz fenerleri, bakım istasyonları ve işletme binaları, gemi trafik sistemi ve seyir yardımcıları oluşturulması hedefleniyor.

İnşaat maliyeti 75 milyar lira olarak öngörülen Kanal İstanbul’un, kamu-özel iş birliği kapsamında yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan projeyi açıkladığı toplantıda, projenin tamamıyla milli kaynaklardan karşılanacağını söylemişti.

İngiliz basınında manşet oldu: “Delice bir fikir”

Britanya’nın en çok satan yayınlarından The Guardian gazetesi, Kanal İstanbul’un temel atma töreni vesilesiyle çevrecilerin ve anketlere göre halkın büyük bölümünün karşı çıktığı proje ile ilgili bir haber hazırladı. Gazetenin Türkiye muhabiri Bethan McKernan, “Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile insanların çoğunun hemfikir olabildiği nadir konulardan biri şu: Karadeniz’le Marmara’yı birbirine bağlayan bir kanal inşa etmek delice bir fikir” yazdı.

Haberde Kanal İstanbul’un maliyetinin 15 milyar dolar olduğu iddia edilse de Fransa’da yapılan bir konferansta maliyetin 65 milyar doları bulabileceğinin tespit edildiğine dikkat çekildi.

McKernan, projeye muhalefet arttıkça AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “daha kararlı” hale gelmeye başladığını ifade etti.

Rusya siyaseti uzmanı da olan gemi gözlemcisi Yörük Işık, haber için yaptığı değerlendirmede, “Bence aslında konuşmamız gereken kanalın kendisi değil; kanal fikri. Çünkü kanalın yapılması imkansız. Yakıtı inşaat çılgınlığı olan böyle bir hükümet için bile yapılması 20 yıl sürer ve süreç Marmara su havzasını tamamıyla yok eder” dedi.

T24’ün aktardığı habere göre Işık, “Aynı zamanda finansman bile yok. Türk bankaları bile sürdürülebilirlik ve çevre endişelerini dile getirerek elini sürmüyor. Sanki 19. yüzyıldan fırlamış bir fantazi projesi gibi geliyor kulağa. Artık bu tür inşaatlara gerek yok” değerlendirmesinde bulundu.

Haberde İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bu kabusu ben hissediyorum. Çünkü onlarca brifing aldım. Marmara’yı yok eder demeyen gerçek bir bilim insanına rastlamadım” sözlerine de yer verildi.

İstanbul Politakalar Merkezi’nden Dr. Akgün İlhan da, “Kanalın yapılmasının sadece İstanbul’un değil, tüm Marmara bölgesinin ekosistemi ve toplumunda çok büyük ve geri çevirilemez ters etkileri olur” dedi.

Akgün ayrıca projenin yapılmasının İstanbul’u depremlere ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarına daha açık hale getireceğini dile getirdi.

Bu Yazıya Tepki Ver