İran protestolarla çalkalanıyor, ölü sayısı artıyor

Mahsa Emini iran gösteri
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin “kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan protestolar, büyümeye devam ediyor.

Protestolarda ölümler yaşandığına dair haberler dün resmi ağızdan da doğrulanırken, sivil toplum kuruluşlarıyla yerel yönetimin verdiği sayı ve bilgiler çelişiyor.

Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü, salı günü İran’da Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestolarda beş kişinin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Grup, 75 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi.

Protestoların yoğunlaştığı Kürdistan eyaletinin Valisi Esmail Zarey Kuşha ise aynı gün yaptığı açıklamada “yasa dışı” olarak nitelendirdiği protestolarda “şüpheli” şekilde 3 kişinin öldüğünü açıkladı.

Vali, bu insanların kolluk kuvvetlerine çalışmayan “düzen karşıtı elementler” tarafından öldürüldüğünü söyledi.

İranlılar ve yabancı ülke vatandaşları gözaltına alındı

Pazartesi ve salı günü, İran’ın başkenti Tahran’ın merkezinde ve üniversitelerde de Emini’nin ölümü sebebiyle protestolar düzenlendi. Bu eylemler, polis tarafından biber gazı kullanılarak dağıtıldı. Protesto ve müdahalelerden görüntüler sosyal medyada gündem oldu.



Tahran Valisi Muhsin Mansuri, salı gün İranlıların yanı sıra bazı yabancı ülke vatandaşlarının da eylemlerde gözaltına alındığını duyururken, sayı paylaşmadı.

Mansuri, protestolara “bazı yabancı ülke diplomatik misyonlarının da karıştığını” iddia etti.

Reisi New York’ta; BM bağımsız soruşturma istedi

Ülkesinde protestolar devam ederken Başbakan İbrahim Reisi, pazartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’a uçtu.

Reisi, bu hafta Emini’nin babasını arayıp konuyla ilgili bir soruşturma yürütüldüğünü söylemişti.

Birleşmiş Milletler salı günü, Emini’nin ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

Bu Yazıya Tepki Ver