İş dünyası acil kredi istiyor

para

Gerçek Özel

Pandemi dönemi kısıtları ile kapalı kalan iş yerleri, bu süreci uygun kredilerle çevirdi. Ancak, birçok sektörde satışların gerilemesi ve yükselen hammadde fiyatlarına karşı kredi almak isteyenler, daha yüksek faizli ve vadelerin arttığı dilimlerle karşılaştılar.

İşletmeler bu sarmalda sermaye sıkıntısına düştü. Vadelerin hem iç hem de dış piyasada salgın öncesine göre ikiye katlandığını dile getiren iş dünyası, üretebilmek için acilen ucuz, orta ve uzun vadeli kredi desteği istiyor.

Türkiye’nin 12 aylık dönemde borçlarını çevirebilmek için 210 milyar dolara ihtiyacı bulunuyor. Pandemi etkisiyle düşen turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 40 azalarak 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2021 yılı nisan -mayıs- haziran döneminde ise turizm geliri 3 milyar dolar olarak gerçekleşirken yine beklentilerin altında kaldı.

Ege ve Akdeniz’deki yangınla da iptaller artarak devam ediyor. Pandemi nedeniyle geçen yıl duran ihracatın matematiksel düzeltmesinde ilk çeyrekte yüzde 7 ve 2. çeyrekte yüzde 28’lik artış bekleniyor.

İMF’den bu ay gelecek 6,5 milyar doların etkisi ile dolar kuru düşse de, ödeme takvimi ile kurun eylülde 9 lirayı aşması ve ödemelerin sıkışması bekleniyor.

Ödeme takvimi ile Türkiye’de krediye erişimin zorlaşabileceğini kaydeden uluslararası fon ve kuruluşlar, acil sıcak para ihtiyacına işaret ediyorlar