İŞİD-H 100 milyon dolarlık terör örgütü

ışid-h
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam Devleti Horasan Eyaleti, Pakistan ve Afgan Taliban ile Özbekistan İslami Hareketi’nin eski üyeleri tarafından kuruldu. IŞİD’in Irak ve Suriye’deki ana örgütsel yapısından para, tavsiye ve eğitim alıyorlar

Afganistan Sağlık Bakanlığı’na göre, Kabil’deki intihar saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 60 insan öldü. Bin 338 insan da yaralandı. Wall Street Journal en az 90 Afgan vatandaşının, Pentagon ise 13 Amerikan askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Peki bu saldırıları üstlenen İslam Devleti Horasan Eyaleti (İŞİD-H) nereden çıktı? Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün Küresel Terörizm Endeksi’ne göre, 2018 yılına kadar dünyanın en ölümcül dört terör örgütünden biri.

HEDEF ORTA-GÜNEY ASYA

İslam Devleti Horasan Eyaleti, 2015’te Pakistan ve Afgan Taliban ile Özbekistan İslami Hareketi’nin eski üyeleri tarafından kuruldu. Çeşitli diğer gruplardan militanları kaçırdı. IŞİD’in Irak ve Suriye’deki ana örgütsel yapısından para, tavsiye ve eğitim alıyor. Bazı uzmanlar bu rakamları 100 milyon ABD dolarının üzerine çıkardı. Genel stratejisi, İŞİD hareketinin sözde halifeliğini Orta ve Güney Asya’ya genişletmesi için bir köprübaşı oluşturmak.

‘PİS MİLLİYETÇİLER’MİŞ

Amacı, diğer gruplardan hayal kırıklığına uğramış savaşçıları saflarına itmek için kaos ve belirsizlik yaratmak ve herhangi bir iktidar hükümetinin nüfus için güvenlik sağlama yeteneği konusunda şüphe uyandırmak. Afgan Taliban’ını stratejik rakipleri olarak görüyorlar. Afgan Talibanını, yalnızca Afganistan sınırlarıyla sınırlı bir hükümet kurma hırsı olan ‘pis milliyetçiler’ olarak damgalıyor. Milliyetçilik, İŞİD’in küresel bir halifelik kurma hedefiyle çelişiyor.



SANAULLAH YÖNETİYOR

İslam Devleti Horasan Eyaleti’nin aldığı ilk büyük darbe, lideri Khan’ın 2015 yılında ABD’nin insansız hava aracı saldırısında öldürülmesiydi. Abdul Hasib yerine geçti, ancak 2017’de ABD ve Afgan güçleri tarafından düşürüldü. Hasib’in ölümünün ardından yerine Ebu Sayid geçti, ancak iki ay sonra öldürüldü. O zamandan beri birlik Sanaullah olarak da bilinen Shahab-al-Mujahir tarafından yönetiliyor.

EN AZ BİN MİLİTANI VAR

İslam Devleti Horasan Eyaleti’nin IŞİD’in Irak ve Suriye’de zirvede olduğu 2016’da Afganistan’da yaklaşık 4 bin teröristi vardı. Bugünkü tahminler, grubun yaklaşık bin teröristten oluşabileceğini gösteriyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir