İstanbul Boğazı’na hayat verecek

18236382
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İBB bağlı kuruluşlardan İSKİ’nin yapımını üstlendiği tesiste 2.4 milyon kişinin atıksuyu biyolojik yöntemlerle arıtılacak. Bu sayede İstanbul Boğazı, yıllık 70 bin ton çamurdan kurtulacak.  Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi , şehrin toplam atık suyunun 6’da 1’ini temizleyecek

İSTANBUL Boğazı’nın kaderini değiştirecek çevre yatırımlardan biri daha hayata geçiyor. İBB bağlı kuruluşlarından İSKİ’nin yapımını sürdürdüğü, yaklaşık 2.4 milyon İstanbullunun atıksuyunun, biyolojik yöntemlerle arıtılmasını sağlayacak Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde çalışmalar hızla devam ediyor. Halihazırda sadece ön arıtmadan geçerek İstanbul Boğazına gönderilen atıksular, çok daha ileri düzeyde bir arıtma sürecinden geçecek. Bu sayede İstanbul Boğazı, yılda 70 bin ton çamurdan kurtulmuş olacak.

TESİSTE ELEKTRİK DE ÜRETİLECEK

Tesiste, dünyada çok yeni olan bir teknoloji de uygulanacak. Türkiye’de ilk kez bu tesiste uygulanacak “Yumurta kesitli çamur çürütücüler” sayesinde verimlilik büyük oranda artacak. Çamurların çürütülmesi esnasında ortaya çıkan metan gazının elektrik enerjisine dönüşeceğini belirten İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, tesisin kendi elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını üretebileceğini ifade etti. Bu sayede yılda 23 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacak.

MALİYETİ 430 MİLYON LİRA

Günlük 600 bin metreküp atıksuyu arıtabilecek tesisin kapasitesi, ihtiyaç duyulması halinde 1.3 milyon metreküpe kadar çıkartılabilecek. Bu yönüyle de kentin en büyük biyolojik arıtma tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan tesis, şehrin toplam atık suyunun 6’da 1’ini arıtabilecek. Toplam 430 milyon lira maliyetle hayata geçirilen Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının önümüzdeki sene başında bitirilerek hizmete girmesi planlanıyor.



Bu Yazıya Tepki Ver