İstanbul’da depo müze!

0uVn_BHD_EOmz681tVxtxg
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eserlerden bir kısmı Atatürk Havalimanı’na, bir kısmı ise Maltepe’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait alana tanışarak ‘depo müzeler’ oluşturulacak

İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarındaki eserlerden bir kısmı Atatürk Havalimanı’na, bir kısmı ise Maltepe’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait alana tanışarak ‘depo müzeler’ oluşturulacak. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız iki alan tahsis etti. Bu iki yer en kısa zamanda depo müze olarak değerlendirilecek. İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonunda yaklaşık envanterli 800 bin eser bulunuyor. Devasa ve kıymetli bir koleksiyonla karşı karşıyayız” dedi.

Alan kalmadı

Yılmaz, Türkiye genelinde yapılan kazılarda eserlerin yüzde 30’sunun İstanbul’da çıktığını belirterek “Taşınmanın birinci amacı bu eserlerin daha iyi korunması, muhafaza edilmesi ve insanımıza sunulmasıdır. Şu an da ne yazık ki alan darlığı itibariyle bu eserleri sunma konusunda arzu ettiğimiz atılımları yapamıyoruz. Bir yandan da sürekli gelen eserleri depolamak bizler için başka bir sıkıntı. Eserlerin korunması için büyük bir mekana çok gelişmiş teknolojik imkanlara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Avrupa ve Amerika’da örnekleri var

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “İngiltere, Fransa, Amerika’da da depo müze çalışmaları var. Aynı zamanda depo deyince bizde şöyle bir algı var: Eserlerin üst üste yığıldığı ve kapısının kilitlendiği yer. Ancak süreç bu şekilde değil. Yeni planlanan depo müze anlayışı ile eserlerin hem depolanması hem sergilenmesi hem de araştırmaya sunulması sağlanacak” ifadelerini kullandı.



Laboratuvara yakın olmalı

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Restorasyon ve Konservasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, “Eserlerin müze ve laboratuvara yakın olması gerekiyor. Yetersizlikten yeni bir alana ihtiyaç vardı ama taşınma, bağlamından koparacaktır. Zaten darphane binalarının depo olarak kullanılması için bir proje hazırlanıyordu. Bu, daha doğru olacaktır” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver