İstanbul’da Halk Bakkal dönemi başladı

halkbakkal2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “Halk Bakkal” tanıtım toplantısı, Yenikapı’da düzenlendi. Artan işsizlik ve yoksulluğun en net ifadelerinden birinin mahalle bakkallarının veresiye defterlerinde görüldüğünü belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’ye başvuruda bulunan bin 200’den fazla “Halk Bakkal” ile bugün itibariyle yola çıktıklarını duyurdu.

“Hedefimiz; İstanbul’un her ilçesinde, her semt ve mahallesinde Halk Bakkal ağını genişletmek ve yok olmakta olan mahalle bakkalı komşularımıza destek olmak” diyen İmamoğlu, bakkallara, “30 Haziran’a kadar, halkbakkal.ibb.istanbul adresine girerek, Halk Bakkal projesine başvurmaya, bu seferberliğin içinde yer almaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.

İstanbulluları da bakkallardan alışveriş yapmaya davet eden İmamoğlu, “Gelin; bakkalıyla, belediyesiyle, mahallelisiyle, sokağıyla, kadınıyla, erkeğiyle el ele verelim. Kim zordaysa, kim dardaysa, onun biraz rahat nefes almasını sağlayalım. Komşumuzdan alalım; komşumuz kazansın. Gelin; hep birlikte iyiliği organize edelim” ifadelerini kullandı. Halk Bakkal projesiyle, kent ekonomisinin işleyişine “etkili ve adaletli bir dokunuş” yaptıklarını vurgulayan İmamoğlu, “Çünkü biz, bir avuç çıkar grubu için değil, 16 milyon İstanbullu için çalışıyoruz. Ve ne yapıyorsak; akılla, bilimle, konuşarak, uzlaşarak, sevgi ve dayanışma halkasını büyüterek yapıyoruz” diye konuştu.

İmamoğlu, “Artık bir sağlık krizi olmanın ötesine geçip, büyük bir ekonomik ve toplumsal krize dönüşmüş olan pandemi, ne yazık ki, hayatın pek çok alanını etkilemiş durumda. Ne yazık ki pandemi; yoksullukla, açlık arasında sıkışıp kalmış yeni kesimler ve yeni meslek sahipleri yarattı; yaratmaya devam ediyor” tespitlerinde bulundu.

“BAKKALLARIN TOPLAM SATIŞI YÜZDE 85 DÜŞTÜ”

Artan işsizlik ve yoksulluğun en net ifadelerinden birinin, mahalle bakkallarının veresiye defterlerinden görüldüğünü belirten İmamoğlu, “Yaptığımız araştırmalardan, bakkallarla ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından aldığımız verilerden açıkça görüyoruz ki, İstanbul’da pandemi döneminde veresiye alışveriş yapan kişi sayısı tam yüzde 32 artmış durumda. Daha önce mahalle bakkalına borçlanmadan da hayatını sürdürebilen bu insanların, artık başka çareleri kalmamış durumda. Pandemi döneminde İstanbul’da, veresiye defterine yazılan toplam borç miktarı ise, tam yüzde 55 oranında artmış durumda. Üstelik bütün bunlar olurken, bakkalların toplam satışları da yüzde 85 oranında düştü” bilgilerini paylaştı.



İBB’nin sosyal kartlarından düzenli olarak 160 bin ailenin yararlandığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “İBB olarak Sosyal Kartlar için tahsis ettiğimiz aylık bütçe, 30 milyon TL’dir. Yani her ay, 30 milyon liralık bütçeyi, en zor durumdaki ailelerimizi desteklemek için kullanıyoruz” dedi.

İmamoğlu, Halk Bakkal logolu işletmelere sağlayacakları kolaylıkları ise, şu sözlerle aktardı: “Sosyal Kart kullanıcılarına bu uygulamayı duyurarak Halk Bakkallara, tanıtım desteği sağlayacağız. Müşteri akışını hızlandıracak hamleler yapacağız. Halk Bakkallarda satılan kimi ürünlerin daha ucuza temin edilebilmesi için, organizasyon desteği sunacağız. Avrupa ve Anadolu Yakası’ndaki üretici kooperatiflerimizden ürün temin ve tedarik ederek, bakkallarımıza sunulacak lojistik merkezler oluşturacağız. Halk Bakkalların kalitesini yükseltmek ve sürekliliğini sağlamak üzere; düzenli dezenfeksiyon, ilaçlama gibi hizmetler sunacağız. Halk Bakkal Projesine katılarak, Halk Bakkal logosunu kullanmaya hak kazanan bakkallarımız, bakkallığın o geleneksel, insani boyutunun yanı sıra; modern, kaliteli, güvenli ve ucuz alışveriş imkânı da sunacaklar. Halk Bakkal Projesiyle, bir yandan Sosyal Kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştırırken, diğer yandan da küçük esnafı güçlendireceğiz. Halk Bakkal Projesiyle, mahalle hayatının dinamiklerini güçlendireceğiz, dayanışma ruhunu yükselteceğiz. Belediyenin sosyal yardım bütçesiyle, ailelerin geçinebilmek için, küçük esnafın da ayakta kalmak için verdiği mücadeleyi bir potada birleştireceğiz ve tüm tarafların amaçlarına ulaşmasını sağlayacağız.”

 

Bu Yazıya Tepki Ver