İstanbul’un günlük 18 bin ton çöpünden 350 bin haneye elektrik

18178157
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi  (İSTAÇ) Genel Müdürü Aslan Değirmenci, ”Bir İstanbullu’nun günlük atık üretimi 1.1 kilogram. Atıklar, geri kazanım tesisinde doğaya, ekonomiye ve sanayiye geri kazandırılıyor” dedi

İBB iştiraki İSTAÇ, İstanbul’un evsel atıklarını doğaya, ekonomiye ve sanayiye geri kazandırarak örnek belediyecilik yapıyor. İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi  (İSTAÇ) Genel Müdürü Aslan Değirmenci, İstanbul’un günlük çöp üretimi ve geri dönüşüm ile ilgili bilgi verdi. Değirmenci, şunları söyledi: ”İstanbul’da bir günde 18 bin ton evsel atık üretiliyor. Bunun 12 bin tonu Avrupa Yakası’nda, 6 bin tonu Anadolu yakasında. Kişi başına günlük atık üretimi ise 1,1 kilogram.”

ATIKLARDAN GÜBRE ÜRETİMİ

İstanbul genelinde ilçe belediyelerince toplanan günlük evsel katı atıklar İBB geri kazanım tesislerine gönderiliyor. Atıklardan üretilen organik gübre, İstanbul’da park ve bahçelerin iyileştirilmesinde kullanılıyor. Geri kazanılamayan evsel nitelikli katı atıklar ise düzenli depolama sahalarında hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde inşa ve işletme faaliyetlerinde değerlendiriliyor.

HEM ETİNDEN HEN SÜTÜNDEN

Yaklaşık yüzde 1,5 – 2 civarı geri kazanım malzemesi bu da yaklaşık yılda 4 bin ton plastiği, kağıdı, teneke ambalajı geri kazanıyoruz demek. Bunların hepsi ekonomiye ve doğaya katkı anlamına geliyor. Tabiri caizse İstanbul’da oluşan atığın etinden sütünden her şeyinden faydalanmaya hem doğayı korumaya hem doğaya katkı sağlamaya hem de ekonomiye ham madde üretmeye ve enerji sektörüne destek oluyoruz.”



350 bin hanenin elektriği üretiliyor

Evsel atığın tamamını bir şekilde doğaya veya ekonomiye, sanayiye geri kazandırmak için çaba sarf ettiklerini belirten İSTAÇ Genel Müdürü Aslan Değirmenci, ”Düzenli depolama sahalarında topladığımız, biriktirdiğimiz çöpten oluşan metan gazıyla elektrik üretiyoruz. Veya yine organik atıklardan metan gazı fermente ederek, mekanik yollarla metan gazından elektrik üretiyoruz. Şu anda faal olan üç tane metan gazından elektrik üreten tesisimiz var. Bunların toplam yaklaşık saatte 75 – 80 megavat elektrik üretiyorlar ki bu 350 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor demek” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver