İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşı

rusya ukrayna savaş

ANLIK GELİŞMELER İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ. SAYFA DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENİYOR…

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” diyerek operasyonu ilan etti. Rus askerlerinin Donbass’a girdiği belirtilirken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’den de patlama haberleri geldi.

Putin, “Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak” diye konuştu.

Askeri operasyonun başladığı saatten itibaren yaşanan askeri, siyasi ve bölgesel gelişmeler şöyle:

GÜNCELLEME: 20.15

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden sonra yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Rusya’nın eylemleri ışığında NATO’nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız. Müttefikler Washington Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulunmuştur. Müttefiklerin savunması ve güvenliği için gerekli kararları ve tedbirleri almaya devam edeceğiz. İttifakın doğusuna savunma amaçlı kara ve hava kuvvetleri, NATO bölgesi geneline deniz varlıkları konuşlandırdık. Kendimizi olasılıklara hazırlamak ve müttefik bölgesinin güvenliğini sağlamak için NATO’nun savunma planlarını harekete geçirdik. Şimdi İttifakın doğusuna ciddi ilave savunma amaçlı güç konuşlandırması yapmaktayız. Şimdi ve gelecekte İttifakın güvenilir ve güçlü caydırıcılığı ve savunmasının sağlanması adına gerekli her türlü konuşlandırmayı yapacağız.”

GÜNCELLEME: 19.55

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook’a erişimin bugünden itibaren kısmen kısıtlanacağını açıkladı.

GÜNCELLEME: 19.15

Rusya: Finlandiya ve İsveç NATO’ya alınırsa karşılık vermemiz gerekir

GÜNCELLEME: 18.45

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

– 50 binden fazla Ukraynalı 48 saatten kısa bir süre içerisinde -çoğunluğu Polonya ve Moldova’ya- ülkelerini terk etti.

– Birçok Ukraynalı da sınırlara doğru ilerliyor.

GÜNCELLEME: 17.55

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir çağrı yayınladı. “Ukrayna’daki neo-Naziler füzeleri şehirlere yerleştirerek terörist gibi davranıyorlar” diyen Putin, “Askerlerinize şunu söylemek istiyorum. Kendinizi koruyun ve kontrolü ele alın. Sizlerle belki iyi anlaşırız. Ama sizi çevreleyen, bu uyuşturucu bağımlısı neo-Nazi pisliklerle tabii ki anlaşamayacağız.”

GÜNCELLEME: 17.40

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında Rusya’yı Ukrayna’ya düzenlediği operasyon için kınadıklarını, NATO zirvesi sonrasında daha güçlü bir yanıt açıklayacaklarını belirtti.

GÜNCELLEME: 17.10

Ukrayna parlamentosu Rada’da Rusya ile savaşı sona erdirmek için müzakere çağrısı yapıldı. Rada milletvekili İlya Kiva, ülkesindeki savaşı kaybedilmiş bir savaş olarak nitelendirerek, bu gerçeği kabul etme ve derhal Rusya ile müzakereye oturma çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME: 16.31

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Ukrayna’da yaşananlar doğrultusunda başkent Grozni’nin merkezine 10 binden fazla askeri topladı. Kadirov, Zelenskiy’e, Putin’e telefon edip özür dilemesini tavsiye etti.

GÜNCELLEME: 15.55

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin önerisine yanıt olarak, Kiev ile müzakereler için Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin idaresi temsilcileri düzeyinde Minsk’e bir heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME: 15.41

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batı yönünden bloke ettiğini söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya savunma yetkilileri, Kiev’in sivillerin yaşadığı yerleşim yerlerine saldırı gerçekleştirmeyeceklerini belirtti.

GÜNCELLEME: 14.51

Dün “Rusya’yla diplomatik ilişkileri kestik” açıklaması yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturmayı teklif etti.

GÜNCELLEME: 13.51

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ordusu silahlarını bıraktığında Ukrayna ile müzakereye hazır olduklarını açıkladı.

GÜNCELLEME: 13.01

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “İçerisinde 210 metrekarelik genel maksat çadırları, ailelerin barınmaları için afet çadırları, yatak, battaniye, çocuk battaniyesi, uyku tulumu gibi acil insani yardım malzemelerinin bulunduğu 3 TIR’ın bugün gün içerisinde Ukrayna’ya hareket etmesi planlanıyor” dedi.

GÜNCELLEME: 12.57

Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Kharkiv’e yönelik bombardıman sürüyor.

GÜNCELLEME: 12.36

UEFA Şampiyonlar Ligi finali Rusya’dan alındı. Final maçı Paris’te oynanacak.

GÜNCELLEME: 12.16

Ukrayna’nın güneyinde bulunan ve Rus güçlerinin kontrolüne geçtiği ifade edilen Kherson kentine giren Rus konvoyunda Sovyetler Birliği bayrağı taşıyan tank görüntülendi.

GÜNCELLEME: 11.36

Taliban, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının ardından tarafsız olduklarını belirterek iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

GÜNCELLEME: 11.16

Rus ordusuna ait askeri araçlar, Kiev’in kuzeyinden Kiev merkezine doğru ilerliyor.

GÜNCELLEME: 11.10

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısına göre, Rus ordusu, Obolon yönünden Kiev merkezine doğru ilerliyor.

GÜNCELLEME: 10.40

Rusya Savunma Bakanlığı: Rus paraşütçüler, Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirdi

GÜNCELLEME: 10.25

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının Türkiye’ye maliyetinin ilk aşamada yaklaşık 30-35 milyar dolar arasında ek maliyet gelebileceğini belirtti.

GÜNCELLEME: 10.04

İngiltere Savunma Bakanı, Rusya’nın henüz önemli hedeflerinden hiçbirini alamadığını ve “beklenen” ilerleme programının gerisinde kaldığını açıkladı.

GÜNCELLEME: 09.25

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından Ukrayna’nın Türkiye’den Boğazları Rus gemilerine kapatmasın talebine ilişkin olarak, konuşurken, Türkiye’nin Boğazları kapatabileceğini ancak yine de Rusya’nın böyle bir hakkı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu Montrö anlaşmasına atıf yaptı.

GÜNCELLEME: 07.25

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus’ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

GÜNCELLEME: 06.57

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı sosyal medya paylaşımında, Kiev’e korkunç roket saldırıları yapıldığını söyledi. Kuleba, “Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941’de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin’i durdurun. Rusya’yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya’yı her yerden atın” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME: 06.10

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Kiev’de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.

GÜNCELLEME: 05.25

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de art arda patlama sesleri duyuldu.

GÜNCELLEME: 03.30

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Rusya’nın ülkesine karşı askeri operasyonunda kayıplarının ilk günde 30’dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME: 02.30

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki günlük basın toplantısında, Rus askerlerinin Çernobil Nükleer Santrali çalışanlarını rehin tuttuğunu duyurdu.

GÜNCELLEME: 01.50

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Hostomel Havaalanı’nı Rus güçlerinden geri aldık. Bu da başkente güven veriyor. Öncü verilere göre, 137 tane kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik. Asker ve sivil.

GÜNCELLEME: 01.15

Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

GÜNCELLEME: 00.30

Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna’dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Menshikov sıkıyönetim kurallarını hatırlattı ve “Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

GÜNCELLEME: 23.55

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kremlin’in yeni saldırılar hazırlığında olduğunu ve paraşütçü askerler kullanmayı planladığını söylerken; “Biz kendi topraklarımızdayız ve geri adım atmayacağız” dedi.

GÜNCELLEME: 22.50

Sputnik’in haberine göre, Rusya Batı Askeri Bölgesi, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’yle sınırı bulunan Rusya’nın Voronej Bölgesi’nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı.

Açıklamada, “24 Şubat’ta Voronej Bölgesi’nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti” denildi.

GÜNCELLEME: 21.45

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı uygulayacakları yeni yaptırımları ve ihracat kısıtlamalarını açıkladı.

GÜNCELLEME: 21.15

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Rusya ordusunun Çernobil’i ele geçirdiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 20.40

İngiltere, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin Rusya’yı dünya ekonomisinden dışlayacağını belirtti.

GÜNCELLEME: 19.20

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yaptığı açıklamada Ukrayna’nın barış yoluna dönmeyi teklif ettiğini duyurdu

GÜNCELLEME: 19.04

Ukraynalı milletvekilleri Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e “Rusya Devlet Başkanı Putin’le müzakereleri hemen başlatma” çağrısında bulundu

GÜNCELLEME: 18.15

Ukrayna başkenti Kiev’de belediye başkanı, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı

GÜNCELLEME: 17.35

Rusya, Ukrayna’ya dönük askeri harekatın başlamasından bu yana içinde 11 havaalanının bulunduğu 70 askeri hedefin vurulduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME: 17.28

CNN, Rus güçlerinin Kiev yakınlarındaki Hostomel havalimanını kontrol altına aldığı haberini geçti.

GÜNCELLEME: 17.25

Karadeniz’de Marshall Adaları bayraklı bir Türk gemisine bomba isabet etti. YASA Denizcilik’e ait YASA Jupiter isimli dökme yük gemisi Odessa açıklarında öğle saatlerinde vuruldu.

GÜNCELLEME: 17.15

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz” dedi. Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu bir dizi liderle somut yaptırımlar ve ordularına somut yardım konusunda görüştüğünü belirterek, “Kararlı adımlar bekliyoruz” dedi.

GÜNCELLEME: 16.57

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Kiev bölgesindeki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopterinin vurulduğunu duyurdu.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada da Kiev bölgesindeki Jukivtsiy kasabası yakınlarında bir Ukrayna askeri uçağının düştüğü ve 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

GÜNCELLEME: 16.45

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Birincisi bu bir savaşın başlangıcı değil, bu çok önemli. Bizim istediğimiz, büyüyüp küresel bir savaşa dönüşebilecek olayların gelişmesini engellemek. İkincisi, bu, aslında savaşın bitişi” dedi. Zaharova, “Bilmeyenler için söylemek isterim ki bu savaş sekiz senedir sürüyordu. Kan dökülmesine sebep olan ve sivillerin ölümüne yol açan bir savaştan söz ediyorum” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME: 16.30

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus komutanlarından Ukrayna askerlerine saygı çerçevesinde davranmalarını istedi.

GÜNCELLEME: 15.54

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya’yla diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklayarak ortaklarını da aynı adımı atmaya davet etti.

GÜNCELLEME: 15.39

Rusya-Ukrayna savaşı kripto paraları da vurdu. Bitcoin 35 bin doların altına geriledi

GÜNCELLEME: 15.25

Almanya, Rusya’nın işgalinden kaçan Ukraynalıların gittiği Polonya gibi komşu ülkelere destek sözü verdi.

GÜNCELLEME: 15.05

Ukrayna sınır muhafızları “Rus helikopterleri Kiev yakınlarındaki askeri havalanına saldırdı” bilgisini geçti.

GÜNCELLEME: 14.45

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Donbass’taki harekatı hakkında konuştu. “Rusya, tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor” diyen Stoltenberg, “Uluslararası hukukun tamamen ihlal edildiğini görüyoruz. Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz” derken, “NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı. NATO temsilcileri, Türkiye’nin Ukrayna’daki durum nedeniyle İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatması konusunu görüşmedi” diye konuştu. Stoltenberg, “Ukrayna’da NATO gücü yok, gönderme planımız da yok” dedi.

GÜNCELLEME: 14.32

Kremlin: Ukrayna Nazilerden temizlenmeli

GÜNCELLEME: 14.27

Ukrayna’ya 2’inci dalga füze saldırısı başladı

GÜNCELLEME: 14.21

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılan güvenlik zirvesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklamada geldi. Yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz” denildi, Rusya, eylemlerini durdurmaya davet edildi.

GÜNCELLEME: 14.01

Tass ajansı Azov Denizi’nde iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna ordusu tarafından füzeyle hedef alındığını duyurdu. Haberde, saldırıda ölenler olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME: 13.56

Ukrayna’nın liman kenti Odessa’nın yetkilileri, füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME: 13.51

Buğday fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle 9,5 yılın zirvesine yükseldi.

GÜNCELLEME: 13.45

Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle hava sahasının bir kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu karara göre Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmı uçuşlara kapatıldı.

GÜNCELLEME: 13.10

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya işgale başlamasına ilişkin olarak, “Uluslararası toplumun, Ukrayna ordusu ve toplumunun yardımıyla, bu savaşı kazanacağımıza inanıyoruz ama bugünü hiçbir zaman unutmayın çünkü 24 Şubat’ta dünya gerçekten değişti” dedi.

GÜNCELLEME: 12.59

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna krizinin ‘NATO provokasyonlarından kaynaklandığını’ belirtti. İranlı bakan, “Ukrayna’da savaş bir çözüm değil” diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME: 12.54

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal operasyonunu başlatmasıyla küresel piyasalarda deprem yaşanırken, Rus borsası bugün adeta çöktü. Moskova borsasında MOEX endeksinde günlük düşüş bir ara yüzde 50’nin üzerini görürken, önde gelen Rus şirketlerinin hisselerini dolar cinsi olarak takip eden RTS endeksinde kayıplar bir ara yüzde 50’yi aştı.

GÜNCELLEME: 12.48

Ukraynalı yetkililer şu ana kadar 40 Ukrayna askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME: 12.40

Halka sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini belirterek “İsteyen herkese silah vereceğiz” dedi. Zelenskiy, savaş karşıtı Rusya vatandaşlarına sokağa çıkma çağrısı yaparken, “Düşman ağır kayıplar verdi” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME: 12.30

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Türkiye, güvenliği açısından Montrö’ye sadık kalmalıdır” açıklamasında bulundu. Kılıçdaroğlu, Denizli ve İstanbul programlarını yarıda keserek Ankara’ya dönme ve, CHP MYK’sını olağanüstü toplama kararı aldı.

GÜNCELLEME: 12.20

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunu silahlarını bırakmaya çağırdı. Putin, “Bu talebi yerine getiren tüm Ukrayna ordusu personeli, özgürce çatışma bölgesinden ayrılıp ailelerinin yanına dönebilecek” dedi.

GÜNCELLEME: 12.12

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensiy’nin ofisinden bir danışman, Reuters’a yaptığı açıklamada “Durum kontrol altında, bir yıldırım bombardımanı olmayacak” dedi.

GÜNCELLEME: 12.04

Sabah saatlerinde Romanya hava sahasına giren Ukrayna’ya ait bir askeri uçak NATO uçakları tarafından indirildi. Romanya Savunma Bakanlığı, hava sahasını ihlal eden Ukrayna askeri uçağının Bacau 95. Hava Üssü’ne indirildiğini ve pilotun Romanyalı yetkililere teslim olduğunu duyurdu.

GÜNCELLEME: 11.54

Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı, Azak Denizi’nde gemi nakliyelerinin askıya alındığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 11.47

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, altı Rus uçağının imha edildiğini açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanı ise eli silah tutan herkesi ülkeyi savunmaya çağırdıklarını açıkladı.

GÜNCELLEME: 11.43

Rusya’nın harekatı sonrası Finlandiya’da NATO üyeliği tartışmaları yeniden alevlendi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkenin NATO üyeliğine hemen başvurması gerektiği yönündeki çağrıların anlaşılır olduğunu ama ‘gerçek dünyaya ait olmadığını’ söyledi. Niinistö, Rusya’nın adımını kınadığını belirtti.

GÜNCELLEME: 11.40

Litvanya’da olağanüstü hal tartışması başladı. Cumhurbaşkanlığının parlamentodan OHAL ilanı talep edeceği belirtildi.

GÜNCELLEME: 11.38

Rusya’nın Ukrayna’da askeri hareket başlatması, Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk hazır giyim mağazalarını da etkiledi. LC Waikiki’den Colin’s’e ve English Home’a kadar birçok marka, ülkede bulunan 200 civarında mağazasını güvenlik nedeni ile kapattı.

GÜNCELLEME: 11.32

Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, “Belarus birlikleri, Ukrayna’daki Rus özel operasyonunda yer almıyor” dedi. Lukaşenko, ‘ihtiyaç duyulması halinde’ Belarus askerlerinin Rusya’nın askeri operasyonuna katılabileceğini söyledi.

GÜNCELLEME: 11.12

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Moldova hükümetinin parlamentodan Ukrayna’daki durum nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etmesini isteyeceğini açıkladı.

GÜNCELLEME: 10.58

Ukrayna Merkez Bankası Döviz piyasasındaki işlemleri durdurdu. Ülkede döviz çekimi yasaklandı. Banka döviz kurunu da 24 Şubat kuruyla sabitleme kararı aldı.

GÜNCELLEME: 10.48

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borell, “Avrupa için 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlık saatler. Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak” dedi.

GÜNCELLEME: 10.45

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Rus saldırılarında şu ana kadar 8 kişinin hayatını kaybettiğini 9 kişinin de yaralandığını açıkladı.

GÜNCELLEME: 10.37

Ukrayna Büyükelçisi Türkiye’den Boğazları Rus savaş gemilerine kapatmasını istedi.

GÜNCELLEME: 10.17

AFP, Ukrayna sınır muhafızlarına dayandırdığı iddiasında Rus kara kuvvetlerinin Ukrayna’ya girdiğini öne sürdü.

GÜNCELLEME: 09.59

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni bir açıklama yaptı. “Putin devletimizi yok etmek istiyor” diyen Zelenskiy, dünya liderlerine Putin’in şahsının hedef alınması da dahil, yeni yaptırım çağrısında bulunduğunu söyledi.

GÜNCELLEME: 09.55

Almanya Başbakanı Scholz Rusya’ya askeri harekata derhal son verme çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME: 09.50

Rusya’nın operasyon başlattığı Donbass’ta Bayraktar İHA’larının üslerinin vurulduğu iddia edildi.

GÜNCELLEME: 09.48

Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı Lugansk bölgesindeki iki köyün Ukrayna silahlı güçlerinin kontrolünden çıktığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 09.35

CNN, Belarus sınırından Ukrayna’ya askeri konvoyun girdiği görüntüleri paylaştı.

GÜNCELLEME: 09.28

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın askeri harekatı üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Johnson, “Başkan Putin, Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. Britanya ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek” dedi.

GÜNCELLEME: 09.15

Ukrayna ordusu hava unsurlarının Lugansk bölgesinde Rusya’ya ait 5 uçak ve 1 helikopteri vurduğunu iddia etti. Ukrayna ordusu daha önceki açıklamasında da bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü iddia etmişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise bu iddiayı yalanladı.

GÜNCELLEME: 09.10

Ukrayna Ordusu, Rusya’nın operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. “24 Şubat saat 5.00’te Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri doğuda bulunan birimlerimizi yoğun top atışına tutmaya başladı. Ayrıca Boryspil, Ozernomu, Kulbakinomu, Chuguev, Kramatorsk, Chornobayivtsi bölgesindeki havalimanlarına roket-bomba saldırısı başlattı” denilen açıklamada, sınır boyunca saldırıların sürdüğü ifade edildi. Rus birliklerinin Odessa’da çıkarma yaptığı bilgisinin ise doğru olmadığı duyuruldu.

Sputnik’te yer alan habere göre, Putin’in yaptığı ulusa sesleniş konuşmasından başlıklar şöyle:

  • Rusya, Ukrayna’yı silahsızlandırmaya çalışacak.
  • Ukrayna’nın işgali, Rusya’nın planları dahilinde değil.
  • (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır.
  • Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya’ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek.
  • Rus halkının desteğine güveniyorum.
  • Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya’nın sınırlarına yaklaşıyor.
  • Sovyetler Birliği 1980’lerin sonunda zayıfladı ve çöktü. Bu hepimiz için, iradenin felç olmasının yok olmaya yol açacağı konusunda bir ders oldu.
  • (ABD’nin adımları hakkında) Dünyada hegemona uymayan her şey gereksiz ilan edildi. Ve eğer birisi buna katılmazsa onu dizlerinin üzerine çöktürdüler.
  • Rusya’nın Ukrayna’dan gelen sürekli bir tehdit karşısında kendisini güvende hissetmesi, gelişmesi ve var olması mümkün değil.
  • Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın.
  • Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız.
  • ABD ve müttefikleri ‘Rusya’yı çevreleme’ yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya’nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit.
  • (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) İlişkilerimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyelim.
  • (Ukrayna silahlı güçlerine hitaben) Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Bu nedenle Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Lütfen silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak.
  • Mevcut koşullar bizi kararlı ve acil önlemler almaya zorluyor. Donbass halkı Rusya’dan yardım talep etti. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler anlaşmasının 7. kısım 51. maddesi ve Federasyon Konseyi’nin onayı ile Federal Meclis tarafından onaylanan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugans Halk Cumhuriyeti ile varılan karşılıklı yardım ve dostluk anlaşmaları uyarınca özel askeri operasyon düzenlemeye karar verdim.

Kiev ve Donbass’ta patlama sesleri

Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamaları sırasında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ve Donbass bölgesinde yer alan Kramatorsk, Kharkov ve Berdyansk kentlerinde patlama sesleri duyuldu.

Öte yandan Kiev’in merkezinde hava saldırısı sirenleri duyuluyor.

Odessa kentinde de patlamalar meydana geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun başlaması sonrası hedeflerinin Ukrayna’nın askeri altyapısı, hava savunma sistemleri ve askeri limanları olduğunu duyurdu. Açıklamada, “Yüksek hassasiyetli silahlar, Ukrayna ordusunun askeri altyapısını, hava savunma tesislerini, askeri hava limanlarını ve havacılığını etkisiz hale getiriyor” denildi.

Bakanlık, askeri operasyonun sivil nüfusu tehdit etmediğini söyledi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Donbass’ta tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığını dile getirdi.

Sputnik’in haberine göre, Basurin, Ukraynalı askerlere silah bırakma çağrısında bulundu.

Biden’dan ilk açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın operasyon kararı sonrası “Rusya’nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım” dedi.

Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” diye konuştu.

Rusya hava sahasını sivil uçuşlara kapattı

Rusya’nın Donbass’a yönelik askeri operasyon kararı sonrası Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Ukrayna’da tüm uçuşlarsa durduruldu.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de, ‘Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile bugünkü tüm Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir’ açıklaması yaptı.

Zelensky: Sakin olun, evde kalın, ordu işini yapıyor

Rusya’nın operasyonu sonrası Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilirken Ukrayna Başkanı Zelensky, “Sakin olun, evde kalın, ordu işini yapıyor” dedi.

Operasyonun ardından “Ben buradayım, ordu çalışıyor. Ukrayna kazanacak!” diyen Zelensky, itidalli davranma çağrısında bulundu.

Kremlin: Putin, Erdoğan’la görüştü

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Ursula Von Der Leyen: Kremlin hesap verecek

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya’nın Donbass operasyonu sonrası açıklamada bulundu.

Leyen, “Kremlin hesap verecek. Bu karanlık zamanlarda kalbimiz Ukrayna ve bu sebepsiz saldırıyla karşı karşıya kalan ve can güvenliklerinden endişe eden masum kadın, erkek ve çocuklarla” dedi.