İşte Rusya-Ukrayna savaşında 12. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 12. güne girildi.

Çatışmalar da müzakereler de sürüyor. Rusya’ya yönelik yaptırımlar her geçen gün artarak devam ederken savaş özellikle belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda.

İşte işgalde 12. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.55

Avrupa Birliği, bu yıl Rus gazına olan bağımlılığı %80’e kadar azaltma planı üzerinde çalışıyor.



GÜNCELLEME 23.50

Rusya, Ukrayna’nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

GÜNCELLEME 23.40

Pentagon kaynakları, Rus ordusunun günlerdir kuzey veya kuzeydoğu Ukrayna’da önemli bir ilerleme kaydedemediğini açıkladı.

GÜNCELLEME 23.25

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, “Kuzey Akım-2’ye yasak getirilmesi nedeniyle bizim aynı şekilde karşılık vermeye ve şu anda yüzde 100 kapasite ile çalışan Kuzey Akım-1 üzerinden gaz nakline ambargo uygulamaya hakkımız olduğunu anlıyoruz. Fakat şimdilik böyle bir karar almıyoruz” dedi.

GÜNCELLEME 22.30

İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın “ciddi güvenlik durumu” nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

GÜNCELLEME 22.10

Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore’yi geçerek dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi oldu.

GÜNCELLEME 21.10

Avrupa Birliği, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın üyelik başvurularını inceleme sürecini başlatmayı kabul etti.

GÜNCELLEME 20.59

Sona eren Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından, Ukrayna heyeti insani koridorların iyileştirilmesine yönelik ‘küçük’ bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Rusya Heyeti Başkanı Vladimir Medinskiy, Rusya’nın yarından itibaren insani koridorların yeniden çalışmaya başlayacağını umduğunu söyledi. Medinskiy, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin gelecekte de devam edeceğini ifade etti.

GÜNCELLEME 20.50

ABD Kongresi, Rusya’dan enerji ithalatını yasaklayan kararı onayladı. ABD Kongresi ayrıca, Rusya ve Belarus’la ticaret ilişkilerinin durdurulmasına yönelik prosedürü kabul etti.

GÜNCELLEME 20.30

Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Avrupa’ya 500 asker daha göndereceği açıklandı. Pentagon, Avrupa’daki ABD askerlerinin sayısının yaklaşık 100 bin olduğunu ifade etti.

GÜNCELLEME 20.10

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da ABD tarafından finanse edilen bir askeri biyolojik programın açığa çıkarıldığını söyledi.

GÜNCELLEME 19.55

Ukrayna’da ‘Muhalefet Platformu – Yaşam İçin’ Partisi milletvekili İlya Kiva, “Zelenskiy’in ‘fiziksel olarak ortadan kaldırılmaktan’ kaçınmasının tek yolu, iktidarı ‘daha önce devlet darbesiyle hukuka aykırı şekilde devrilen’ Ukrayna’nın yasal olarak seçilmiş Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e devretmektir” dedi. Kiva, Yanukoviç’in barışı sağlama konusunda Ukrayna adına müzakereleri yürütmek için tüm yasal ve meşru haklara sahip olduğunu kaydetti

GÜNCELLEME 19.45

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin insani koridorlara saldırması sebebiyle geçişlerin sağlanamadığı duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, insani koridorlar açılmadan üç saatten daha az bir süre kaldığında, Ukrayna’nın yeni taleplerle kendilerine ulaştığını söyledi.

GÜNCELLEME 19.30

İngiltere ve ABD istihbaratının Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in ülkeden tahliyesi olasılığı üzerinde çalıştığına yönelik haberler hakkında açıklama yapan Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov, Zelenskiy’e “İngiltere’ye değil, Rusya’ya kaçma” çağrısı yaptı.

Sputnik’in haberine göre, Kadirov, Telegram’daki açıklamasında, “Zelenskiy, İngiltere’ye değil, Rusya’ya kaçsan daha iyi olur, yoksa Saakaşvili’nin kaderini yaşarsın. Senin de Ukrayna halkının kurtuluşu da Vladimir Putin’le görüşmen ve anlaşman halinde gelecek” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 19.00

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da beş yerleşim yerinin ele geçirildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Novukraynskoye, Staromayorskoye, Staromlınovka, Mayorovo ve Removka yerleşim bölgelerinin ele geçirildiğini, ayrıca Ukrayna’ya ait 26 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 18.25

Letonya ABD yönetiminden, ülkedeki ABD birliklerinin daimi olarak konuşlandırılması kararının alınmasını istedi.

GÜNCELLEME 18.05

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve hasar gören bir köprünün altına sığınan sivillerin görüntüsüyle basına yansıyan Irpin’de, 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişi Ukrayna Polisi tarafından tahliye edildi.

GÜNCELLEME 17.55

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus enerji sektörünü yaptırımların dışında bıraktığını açıkladı. Scholz, “Alman federal hükümeti, Rus enerjisine alternatifler geliştirmek için aylardır Avrupa Birliği’ndeki ve diğer ortaklarıyla ivedilikle çalışmaktadır. Bu, bir gecede yapılamaz” dedi.

GÜNCELLEME 17.25

Otomobil üreticisi Nissan yaptığı açıklamada, St. Petersburg’daki fabrikasının önümüzdeki günlerde kapatılacağını duyurdu.

GÜNCELLEME 17.15

Rusya – Ukrayna görüşmesi başladı. Temsilciler üçüncü görüşme için Belarus’ta bir araya geldi.

GÜNCELLEME 16.55

Dünyanın en büyük denetim şirketlerinden Ernst & Young (EY), Rusya’daki çalışmalarına son verdiğini duyurdu.

GÜNCELLEME 16.40

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’le telefonda görüştü.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşmede “Mevcut durumun insani tarafları önemli ölçüde tartışıldı”.

GÜNCELLEME 15.55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba’nın Antalya’ya geleceğini ve burada 3’lü formatta bir toplantı yapılacağını söyledi.

GÜNCELLEME 15.12

Görüşmelere saatler kala Kremlin barış için şartlarını açıkladı. Açıklamada, “Bu üç şartı yerine getirin, operasyon anında sonlanır” denildi. Rus tarafının talepleri ise şöyle:

– Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanıması,

– Donbass’daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlıklarının tanınması,

– Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve tarafsızlığın anayasada yer alması.

GÜNCELLEME 14.21

Resmi haber ajansı TT’ye konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, ülkesinin NATO’ya üyeliği için referanduma gidilmesi konusunda tereddütleri olduğunu söyledi.

‘Halkın endişelerini anladığını’ ve geçen hafta ülkenin ‘güvenlik durumunun değiştiğini’ dile getiren Andersson, şunları kaydetti: “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle vatandaşlarımızın tavrının değişmesinin tamamen anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta güvenlik durumumuz çarpıcı şekilde değişti. Buna rağmen NATO üyeliği için referanduma gidilmesi konusunda tereddütlerim var. Her konu halka götürülmez.”

GÜNCELLEME 14.11

Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Perşembe günü Antalya’da toplantıya katılacak

GÜNCELLEME 14.02

Rusya, kendisine karşı ‘dostça olmayan eylemlerde’ bulunan ülkelerin listesini yayınladı.

– AB
– ABD
– Avustralya
– Kanada
– İzlanda
– Japonya
– Monaco
– Karadağ
– Yeni Zelanda
– Norveç
– Tayvan
– San Marino
– Singapur
– Güney Kore
– İsviçre
– Ukrayna
– İngiltere

GÜNCELLEME 13.06

Bölge turu kapsamında Litvanya’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Litvanyalı mevkidaşı Gabrielius Landsbergis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Moskova, Litvanya’da demokrasinin altını oymaya, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyalarıyla kutuplaştırmaya çalıştı” dedi.

GÜNCELLEME 12.54

İngiltere’nin en köklü moda markalarından biri olarak kabul edilen Next, Rusya operasyonlarını durdurma kararı aldı.

GÜNCELLEME 12.45

Ukrayna, Rus ordusunun 11.000’den fazla asker, 46 uçak, 68 helikopter, 999 zırhlı araç ve 290 tank kaybettiğini iddia etti.

GÜNCELLEME 12.35

Rusya heyeti, Ukrayna ile görüşmelerin 3. turu için Belarus’a doğru yola çıktı.

GÜNCELLEME 12.21

Ukrayna, Moskova’nın Belarus ve Rusya’ya giden insani koridorlar önerisini reddetti

GÜNCELLEME 11.15

Çin Dışişleri Bakanı, Ukrayna ve Tayvan meselelerinin birbirinden farklı olduğunu ve karşılaştırılamayacağını, Pekin ile Moskova arasındaki dostluğun da ‘kaya gibi sağlam’ olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 10.51

Çin Dışişleri Bakanı, Pekin’in Rusya-Ukrayna ihtilafını çözmeye yardımcı olmak için çaba göstereceğini açıkladı.

GÜNCELLEME 10.38

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz.

Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz.

GÜNCELLEME 10.35

Yeni Zelanda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da aralarında bulunduğu 100 kişiye yaptırım kararı aldı.

GÜNCELLEME 10.07

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’nın ‘güvenilir haber ve bilgilere erişimini’ azaltmak için Ukrayna’nın iletişim altyapısını hedef aldığını söyledi.

GÜNCELLEME 09.10

Ukraynalı yetkililer, doğu Ukrayna’daki Chuhuiv şehrini yeniden ele geçirdiklerini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus kuvvetleri personel ve teçhizatta ağır kayıplara uğradı.

GÜNCELLEME 08.25

Rusya, sivil tahliyelere izin vermek için Kiev, Kharkov, Mariupol ve Sumy kentlerinde ateşkes ilan etti.

GÜNCELLEME 07.35

Netflix, Ukrayna’ya düzenlediği saldırılar nedeniyle Rusya’daki hizmetlerini askıya alacağını duyurdu.

GÜNCELLEME 06.45

Güney Kore, Rusya Merkez Bankasıyla olan işlemlerini durdurdu

GÜNCELLEME 06.00

ABD’li ve Avrupalı yetkililer, Rusya’dan petrol ithalatı yasağı hakkında görüşmelerde bulunuyor.

GÜNCELLEME 05.20

Rusya, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin bir nükleer reaktörü havaya uçurmayı ve suçu Rusya’ya yıkmayı planladığını açıkladı.

GÜNCELLEME 03.55

ABD ve Venezüella yetkilileri, petrol yaptırımlarının potansiyel olarak hafifletilmesini görüşüyor

GÜNCELLEME 00.15

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına ilişkin, “Bu savaş Avrupa ülkelerini birbirine daha da yakınlaştırıyor” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir