İşte Rusya-Ukrayna savaşında 15. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savaş putin zelenski

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 15. güne girildi.

Operasyonun 15. gününde gözler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Antalya’da gerçekleştireceği üçlü toplantıda olacak.

İşte işgalde 15. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.45

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Ukrayna’nın Lviv, Kiev, Kremençuk ve Dnipro kentlerinden 125 Türk vatandaşının daha yola çıktığını kaydetti.

GÜNCELLEME 23.35

Rusya’nın Ukrayna operasyonunda üçüncü haftaya girilirken, Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Fransa’da Versay Sarayı’nda Ukrayna krizi gündemiyle bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna’nın AB üyeliği başvurusu, Rusya’nın Ukrayna operasyonu ve artan enerji fiyatlarının tartışılacağı kaydedildi.

France 24’ün haberine göre, Emmanuel Macron, Ukrayna’nın AB üyeliği başvurusu konusunda, hızlı hareket edilemeyeceğini, an itibariyle savaş halindeki bir ülkeyle üyelik müzakerelerine girmenin gerçekçi olmadığını düşündüğünü söyledi. Macron, Ukrayna’ya yönelik güçlü bir destek vermeleri gerektiğini belirterek, “Bugün bir savaşın yaşandığı ülke için AB’ye üyelik prosedürünü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum” dedi.

GÜNCELLEME 23.16

Pentagon yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna savaşının başlamasından bu yana yaklaşık 775 füze fırlattığını söyledi

GÜNCELLEME 23.02

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin ‘Rus fosil yakıtlarına bağımlılıktan kurtulması’ ve yenilenebilir enerjiye ‘büyük’ yatırımlar yapması gerektiğini belirtti.

GÜNCELLEME 22.50

Rusya Savunma Bakanlığı Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile 10.00’dan itibaren Rusya’ya insani bir koridor açılacağını duyurdu.

Ukrayna hükümeti daha önce Rusya’dan gelen bu yöndeki teklifi reddetmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Ukrayna’dan Rusya’ya insani koridor açılması yönündeki Moskova’nın önerisini “absürt” olarak nitelendirmişti.

GÜNCELLEME 22.35

Goldman Sachs Rusya’daki operasyonlarını sonlandırıyor

GÜNCELLEME 22.10

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesine yönelik daha fazla yaptırımın küresel gıda fiyatlarını keskin bir şekilde artırabileceğini açıkladı.

GÜNCELLEME 21.40

İsviçre merkezli dünyanın en büyük yiyecek ve içecek üreticisi Nestle, Rusya’daki reklam ve tüm sermaye yatırımlarını askıya aldı.

GÜNCELLEME 21.20

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 3 bine yaklaştığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu.

Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna’da ilerlemeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, 8 yerleşim biriminin kontrol altına alındığını ifade etti.

Ukrayna ordusuna ait 98 uçak ve 110 insansız hava aracının (İHA) yanı sıra 144 hava savunma füze sistemi, 88 radar istasyonu, 1007 tank ve çeşitli zırhlı araç, 109 çok namlulu roketatar, 374 obüs ve havan topu ve 793 özel askeri aracın yok edildiğini söyleyen Konaşenkov, “Ukrayna’da saldırılar sonucunda 2 bin 998 askeri altyapı tesisi imha edildi.” dedi.

GÜNCELLEME 20.40

Bir dizi Japon şirketinin, Rusya’ya ürün ihracatını ve bu ülkedeki üretimlerini askıya aldıklarını duyurduğu belirtildi. Tüm şirketlerin, Rusya’daki işletmelerini askıya alma sebebi olarak lojistikteki zorlukları gösterdiği ifade edildi. Ancak Rusya’nın dünya çapında birçok ülke tarafından eleştirilmesi nedeniyle kurumsal imajın da bir endişe kaynağı olduğu kaydedildi.

GÜNCELLEME 20.30

TikTok ve Instagram’ın Rusya’daki kullanıcıları kısıtlayan adımlarını takiben VKontakte’ta video görüntüleme sayısı yüzde 40 arttı. Rusya menşeli sosyal medya uygulaması VKontakte’ın izleyicisi günde 300 bin artmaya başladı.

GÜNCELLEME 19.50

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden 45 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.

GÜNCELLEME 19.40

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamu yayıncısı France Info’ya yaptığı açıklamada, Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının insanlık dışı, iğrenç ve acımasız olduğunu söyledi.

Bu saldırının “savaş suçu” sayılabileceğine inandığını ifade eden von der Leyen, bu saldırıya ilişkin soruşturmanın açılması gerektiğini vurguladı.

GÜNCELLEME 19.00

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol’deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların “yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını” aktardı.

Mariupol’da “sebzelerin karaborsaya” düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin “dört ila beş gün önce yağmalandığını” belirtti. Volkov, “Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık” ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

GÜNCELLEME 18.30

Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.

GÜNCELLEME 18.10

Rusya Enerji Bakanlığı, dün elektriklerin kesildiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 17.45

Rusya’nın, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı. BIS sözcüsü, Rusya’nın, bütün BIS hizmetlerine erişiminin askıya alındığını söyledi.

BIS’in Rusya Merkez Bankası’na yönelik bütün uluslararası yaptırım kararlarını takip ettiğini belirten sözcü, BIS’in Rusya Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları atlatmak için kullanılamayacağını kaydetti.

Sözcü, karar doğrultusunda Rusya Merkez Bankası’nın BIS hizmetlerine erişemeyeceğini, kurumun toplantılarına ve diğer faaliyetlerine katılamayacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 17.20

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Ukrayna’daki askeri operasyonu yüzünden Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin düzenlenen bir hükümet toplantısında, söz konusu ülkelerin düşmanca davranmış olmasına karşın, Rusya’nın bu ülkelere karşı enerji konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiğini söyledi.

Putin, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.

GÜNCELLEME 16.15

Zelenskiy, ülkenin parlamentosu olan Yüksek Rada’nın onayladığı, Ukrayna’daki Rus mülklerine el konulmasına ilişkin yasayı imzaladı.

GÜNCELLEME 15.50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da her vatandaşın silah kullanabilmesine izin veren yasaya ilişkin açıklamalar yaptı. Peskov “Rusya askerlerinin de karşı ateş açma haklarının bulunacağı” uyarısını yaptı.

GÜNCELLEME 15.40

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’deki toplantı hakkında değerlendirme yaparak, Rusya-Ukrayna barışına çözüm arayan tüm diplomatik çabaları olumlu karşıladıklarını belirtti.

GÜNCELLEME 15.30

Alman hükümetine yakın çevrelerden alınan bilgiye göre, görüşmeler sırasında Almanya ve Fransa, Rusya’dan Ukrayna’da derhal ateşkes ilan etmesini talep etti.

Görüşmede Macron ve Scholz’un Ukrayna’daki krize herhangi bir çözümün Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler yoluyla gelmesi gerektiğinde ısrar ettikleri aktarıldı.

Üç liderin, ilerleyen günlerde birbirleriyle yakın temas halinde kalma konusunda mutabık kaldıkları duyuruldu.

GÜNCELLEME 15.15

Rusya, teknoloji, telekom, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı. Reuters’a göre Rusya hükümetinin Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor. Bu kalemler arasında vagonlar, konteynerler, türbinler ve diğer mallar bulunuyor.

Rusya’da Peugeot, Citroën, Opel, Jeep ve Fiat markalarını üreten ve satan otomobil üreticisi Stellantis, Rusya’nın Ukrayna’ya işgal operasyonundan önce önce Batı Avrupa’ya yerel üretim hafif ticari araç ihraç etmeyi planlıyordu.

GÜNCELLEME 15.00

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni bir videomesaj yayınladı.

Zelenskiy, “Biz hiçbir zaman köle olmadık ve olmayacağız” dedi.

Çarşamba günü 60 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyleyen Zelenskiy, “Bu gece Mariupol’deki patlama sonucunda kayıplarımız hakkında bilgi geldi. Doğumevi yandı ve aralarında birisi çocuk 3 kaybımız, 17 yaralımız var.” açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 14.30

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarının Antalya’daki görüşmesinden sonra ilk açıklamasında “Diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Kameralar karşısına geçerek görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir” dedi. Çavuşoğlu, “Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Bu düzeydeki toplantıda tüm sorunlar çözülmez. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır” diye konuştu.

GÜNCELLEME 13.55

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ülkesinin petrol ve gaz arzını silah olarak kullanmadığını, Putin ve Zelenskiy’nin bir araya gelmesi için daha fazla hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

GÜNCELLEME 13.45

Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi, “Ukrayna’nın nükleer tesislerinin emniyet ve güvenliğinin sağlanması konusundaki acil konuyu görüşmek üzere Antalya’ya gidiyorum.” açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 13.15

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, “11 Mart 2022 Cuma günü, NATO Genel Sekreteri Bay Jens Stoltenberg, Antalya’yı ziyaret edecek. Stoltenberg, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu’na da katılacak” denildi.

GÜNCELLEME 13.05

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüşme sonrası ilk açıklamasında “Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu” dedi. Kuleba, ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmediklerini söyledi; aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugünkü görüşmede müzakerelerin yerini tutacak hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Lavrov, “Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 12.45

İngiltere hükümeti, Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç’in varlıkları dondurulan yedi Rus oligarkından biri olduğu açıklandı. Chelsea’nin satışı askıya alındı. Mal varlıkları donduruldu. İngiltere Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride Abramoviç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri olan “Kremlin yanlısı bir oligark” olarak tanımlanıyor.

Abramoviç daha önce Putin veya Kremlin ile yakın finansal ilişkileri olduğu iddialarını reddetmişti.

GÜNCELLEME 12.10

Volkswagen CEO’su Herbert Diess, Ukrayna’da savaşın uzamasının Avrupa’da yüksek enflasyon bakımından büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

Volkswagen’ın başındaki isim Ukrayna’da uzayacak bir savaşın bölge ekonomisi üzerinde pandemiden çok daha kötü bir etkisi olabileceğini belirtti. Küresel tedarik zincirinde yaşanacak bozulmaların, “fiyatlarda ciddi yükselişlere, enerji kıtlığına ve enflasyona neden olabileceği” konusunda uyaran Diess, “Almanya ve Avrupa ekonomileri için çok riskli bir durum oluşabilir” ifadelerini kullandı.

Rusya ile ekonomik bağların kopmasının hissedilir sonuçlar yaratacağı konusunda uyarıda bulunan Diess, “Almanya gibi Rus enerjisine ve ham maddelerine bağımlı bir ülkede Rusya ile ekonomik bağların tamamen koparıldığı bir senaryoyu düşünürseniz ki bu savaşın uzaması durumunda böyle bir ihtimale doğru ilerliyoruz, enerji satın alamazsınız ve hem Avrupa hem de Almanya üzerinde kayda değer bir etki yaratır” yorumunda bulundu.

GÜNCELLEME 11.39

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının 15. gününde, Antalya’da tarafların görüşeceği kritik zirve başladı.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik ediyor.

GÜNCELLEME 11.21

Rus ordusu, Mariupol’un bazı kısımlarını ele geçirdiklerini açıkladı.

GÜNCELLEME 11.09

Ukrayna, Rus ordusunun 335 tank, 49 uçak ve 81 helikopter kaybettiği yönünde bir açıklama yaptı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-10 Mart’taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldüğü iddia edildi. Verilere göre ayrıca Ruslara ait 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank, 1105 zırhlı araç, 123 top, 56 roketatar sistemi ve 29 hava savunma sistemi imha edildi.

Ukrayna’nın açıkladığı verilere göre, Rus güçleri son 15 günde Ukrayna’da 526 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 İHA kaybetti.

GÜNCELLEME 10.45

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, sivillerin tahliyesi için Mariupol dahil 7 noktadan insani koridor açıldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 10.14

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Rusya artık Avrupa Konseyi’nde yer almayacak” açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri, Avrupa Konseyi’nde NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğunluğu oluşturduklarını belirterek “Bırakalım Rusya olmadan birbirleriyle iletişim kursunlar” dedi.

Rusya, 1996’dan beri Avrupa Konseyi üyesiydi.

GÜNCELLEME 10.07

Elektronik ürün üreticisi Japon Mitsubishi Electric şirketi Rusya’ya sevkiyatlarını durduracağını açıkladı.

Şirketin açıklamasında, “Lojistik ve finansal açıdan yaşanan zorluklar nedeniyle Rusya’ya sevkiyatlarımızı durdurmak zorunda kaldık” ifadeleri kullanıldı.

GÜNCELLEME 09.46

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, müzakerelerin düzenleneceği Antalya’ya ulaştı

GÜNCELLEME 07.54

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketinin onaylandığını duyurdu.

Yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu açıklandı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacağını” söyledi.

Dünya Bankası da hibe ve kredilerden oluşan yaklaşık 800 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.

GÜNCELLEME 07.27

ABD Temsilciler Meclisi, Rus petrolünün ithalatını yasaklayan yasa tasarısını onayladı

GÜNCELLEME 06.10

Sony’nin ardından Japon video oyunu şirketi Nintendo, Rusya’ya oyun konsolları ve yazılım tedarikini askıya aldı.

Japon elektronik şirketi Epson da, Rusya ve Belarus’a bilgisayar yazıcıları ve diğer ürünlerin tedarikini askıya almıştı.

Ayrıca, lüks konaklama hizmetleri sunan Hilton ve Hyatt otelleri, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında ülkedeki faaliyetlerini durdurmuştu.

GÜNCELLEME 05.15

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbaratı, Rus özel askeri şirketlerinden paralı askerlerin Ukrayna’da savaşmak için konuşlandırılacağını söyledi

GÜNCELLEME 04.30

ABD, Ukrayna’ya silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsatlandırma sürecini hızlandırdı

GÜNCELLEME 03.20

UNHCR, Çarşamba günü 140 binden fazla sivilin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

24 Şubat’tan bu yana sayı 2 milyon 150 bini aştı. 1,3 milyon kişiyle en fazla sığınmacı Polonya’ya geçti. Macaristan’a 200 bin, Slovakya’ya 153 bin, Almanya’ya 80 bin kişi giriş yaptı.

GÜNCELLEME 02.50

Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, Rusya’da yabancı tur satışlardaki düşüşün bir önceki haftaya göre yüzde 70 olduğunu açıkladı. Ülke içinde ortalama kişi başına 36 bin 800 ruble tutan Soçi turları ise satılmaya devam ediyor.

GÜNCELLEME 02.05

Rusya’da faaliyetini durduranlardan, kamulaştırılması ya da kayyım atanması ihtimal dahilinde olan yabancı şirketlerin listesi başsavcılığa gönderilmiş. Liste, “tüketicilere hakları ile ilgili garanti vermeden Rusya’da işini sona erdiğini açıklayan yaklaşık 60 şirketi içeriyor.

GÜNCELLEME 01.15

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Rus şirketlerin kiraladıkları uçak ya da gemilerin yabancı sahiplerine iade edilmesini “ithalatı ikame hükümet komisyonu”nun yazılı iznine bağlayan bir karar taslağı hazırladı.

Taslakta, devlet komisyonu iadeye izin vermezse, havayollarının kiralama sözleşmesinin sonuna kadar uçağı kullanmaya devam etmesi ve mal sahibine ruble ile ödeme yapılması teklif edildi.

GÜNCELLEME 00.12

Uluslararası Af Örgütü: Rusya’nın Çernihiv’de ‘dilsiz bomba’larla gerçekleştirdiği hava saldırısında siviller öldürüldü