İşte Rusya-Ukrayna savaşında 20. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna putin zelenskiy

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 20. güne girildi.

Çeşitli kaynaklar, sabah saatlerinde başkent Kiev’de patlamalar duyulduğumu belirtti.

İşte işgalde 20. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.50

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in “Rus saldırganlığının” inkar edilmesini ya da haklı çıkarılmasını yasaklayan yasayı imzaladığı öğrenildi.

Ukrayna İnsani Yardım ve Enformasyon Politikası Komitesi’nin yaptığı açıklamada, “Vladimir Zelenskiy, saldırgan devletin eylemlerinin teşvik edilmesini amaçlayan içeriklerin üretimini ve dağıtımını yasaklayan yasayı imzaladı” ifadelerine yer verildi.

GÜNCELLEME 23.16

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya-Ukrayna savaşı ve BM’deki durum ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Nebenzya, Rusya askerlerinin Ukrayna’dan ne zaman çekileceği ile ilgili soruyu yanıtlayarak, “Özel askeri operasyon hedeflerine ulaşıldığında duracaktır” dedi.

Nebenzya, Ukrayna ile ateşkesin ne zaman ilan edileceği sorusuna ise , “Rusya’nın öne sürdüğü koşullar yerine getirildiğinde ateşkes yürürlüğe girecektir. Bu koşullar, Ukrayna’nın askerden arındırılması, Ukrayna’nın silahsızlaştırılması ve Ukrayna’nın NATO’ya katılmayı reddetmesidir” cevabını verdi.

GÜNCELLEME 23.14

Volkswagen’in CEO’su, Ukrayna’daki çatışma devam ederse şirketin ‘ABD ve denizaşırı ülkelerde ek yatırımlar’ düşünmek zorunda kalabileceğini söyledi.

GÜNCELLEME 23.00

Ukrayna Başsavcılığı, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-15 Mart aralığında Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda 97 çocuğun öldüğünü bildirdi.

GÜNCELLEME 22.53

Ukrayna’dan müzakerelere ilişkin yapılan açıklamada, “Rusya ile müzakereler çok zorlu. Ancak anlaşma olasılığı görüyoruz” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Podolyak, müzakerelerin yarın devam edeceğini belirterek, “Çok zor ve karışık bir müzakere süreci. Temel çelişkiler var. Ama kesinlikle uzlaşmaya yer var” dedi.

GÜNCELLEME 22.40

IMF’nin yayınladığı analiz raporunda, Ukrayna çevresindeki durum ve Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle Avrupa’nın ‘derin bir resesyon’ ile karşı karşıya kalabileceği, bunun olumsuz sonuçlarının küresel ekonominin tümünü etkileyebileceği, gıda ve enerji kaynaklarının daha pahalı hale gelebileceği belirtildi.

GÜNCELLEME 21.58

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

GÜNCELLEME 21.04

Polonya Başbakanı Kiev’de olduğunu duyurdu.

GÜNCELLEME 21.00

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Rusya’nın futbol takımlarının FIFA ve UEFA tarafından uluslararası organizasyonlardan men edilmesiyle ilgili yaptığı itirazı reddetti.

CAS’tan yapılan açıklamada, “Rusya’nın itiraz ettiği kararlar uygulanmaya devam edecek. Esasa varılana kadar Rusya ekipleri UEFA organizasyonlarında yer almayacak” ifadeleri kullanıldı.

GÜNCELLEME 20.15

Amerikan ilaç şirketi Eli Lilly, bazı ilaçlarının Rusya Federasyonu’na ithalinin askıya alındığını duyurdu. Şirket, aynı zamanda yatırımlarını ve klinik denemelerini de askıya alıyor.

GÜNCELLEME 20.05

AB, Rusya’ya fiyatı 50 bin euroyu aşan otomobillerin yanı sıra bir dizi lüks ürün ihracatını yasakladı.

GÜNCELLEME 20.05

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’daki durumla bağlantılı olarak 24 Mart’ta olağanüstü zirve yapılacağını duyurdu.

GÜNCELLEME 19.55

Hollanda Maliye Bakanı Sigrid Kaag, 6 milyon avro değerindeki Rus varlıklarını dondurduklarını açıkladı.

GÜNCELLEME 19.35

Rus Dışişleri: Rusya, Avrupa Konseyi’nden çıkıyor ama konsey üyeleriyle işbirliğine açık

-Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın resmi olarak Avrupa Konseyi’nden çıktığını, ama konsey üyeleriyle işbirliğine açık kaldığını belirtti.

-Bakanlığın yaptığı açıklamada, “Rusya, Avrupa Konseyi’nden ayrılmasına rağmen, örgüt üyeleriyle, karşılıklı çıkar arz eden konularda ve katılımı sürdürmeye karar verdiğimiz sözleşmeler çerçevesinde, pragmatik ve eşit işbirliğine açık kalıyor” ifadelerine yer verildi. Kıtadaki ortak insani ve yasal alanın yok edilmesinin ve “Rusya olmadan Avrupa’nın ortak koordinatlarını kaybedecek olan Avrupa Konseyi için sonuçlarının” sorumluluğunun, Rusya’yı bu adıma zorlayanlara ait olduğu kaydedildi.

GÜNCELLEME 19.25

ABD televizyon kanalı FOX News, kameramanı Pierre Zakrzewski’nin Ukrayna’nın başkenti Kiev’in dışında hayatını kaybettiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 18.55

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun yaptırım listesine dahil edildiği belirtti.

GÜNCELLEME 18.45

Kanada Parlamentosuna seslenen Ukrayna Devlet Bakanı Vladimir Zelenskiy ‘Hava sahasını mutlaka kapatmalıyız’ dedi.

GÜNCELLEME 18.00

Rusya, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dahil 13 ABD’li diplomatı yaptırım listesine aldı.

GÜNCELLEME 17.25

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’den Rusya’yı kınamasını ve Ukrayna’nın işgaline destek olmamasını istedi.

Stoltenberg, “NATO toprağının her karışını koruyacağız” dedi.

GÜNCELLEME 17.10

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar konusunu ele aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Lapid ve Kuleba “uzun ve verimli” bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kuleba’nın Lapid’e İsrail’in Ukrayna ile Rusya arasında ara buluculuk çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği belirtilerek, Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar konusunda İsrail’in durumunu görüştüğü aktarıldı.

Lapid de mevkidaşına İsrail’in Ukrayna’ya gönderdiği insani yardım ve burada kuracağı sahra hastanesi hakkında bilgi verdi.

GÜNCELLEME 16.55

İspanya’da sol koalisyon hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da savaş suçu işleyip işlemediğinin soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurma kararı aldı. Hükümet Sözcüsü İsabel Rodriguez, basına verdiği bilgide, UCM’ye yapılacak söz konusu girişimin, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığının bir sonucu olarak 38 taraf devletin ortak önerisi olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 16.35

Birleşmiş Milletler, Rusya’da televizyon kanalında akşam haberleri sırasında, spikerin arkasına geçerek Rusya’nın Ukrayna işgaline protesto eden bir çalışana karşı “misillemede bulunulmaması” için Rusya’ya çağrı yaptı.

Rusya’nın federal televizyon kanallarından “Perviy Kanal”da dün akşam haberlerinin yayınlandığı sırada Marina Ovsyannikova, elinde pankartla haber okuyan spikerin arkasında kameranın karşısına çıkmıştı. Spiker haber okurken Ovsyannikova elinde “savaşa hayır” yazılı pankart açıp, “savaşı durdurun” diye bağırmıştı.

GÜNCELLEME 16.15

Mariupol’da yerel yetkililerin açıklamasına göre, yaklaşık 2 bin araç kuşatma altındaki kentten ayrılmayı ayrıldı; 2 bin araç daha ayrılmayı bekliyor.

GÜNCELLEME 15.50

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ‘NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk. Gerçek bu. Bunu kabullenmemiz gerek’ açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 15.35

İngiltere, Rusya’ya yönelik yaptırımları genişleterek 350’den fazla şahıs ve tüzel kişiliğe yeni kısıtlamalar getirdi.

Dmitry Medvedev, Mikhail Mishustin, Sergey Ivanov, Maria Zaharova, Sergey Solovyov, Olga Skabeeva, Tigran Keosayan, Roman Babayan, Zakhar Prilepin, Anton Krasovsky, Arkady Mamontov yaptırım uygulanan isimler oldu.

Ayrıca, iş insanları Mikhail Fridman ile Petr Aven’ın mal varlıkları donduruldu ve ülkeye girişleri yasaklandı.

İngiltere ayrıca Mordashov, Pumpyansky, Poluboyarinov, Guriev, Mazepins, Zolotov, Chaika, Sobyanin, Ernst, Yevkurov’a yaptırım uyguladı. Listede Tatyana Navka, Elizaveta ve Nikolai Peskov da yer aldı.

GÜNCELLEME 15.25

Belçika hükümeti artan enerji faturaları nedeniyle doğalgaz, benzin ve motorindeki vergileri düşürme kararı aldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 14.58

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus’a dönük füze saldırısı girişimini Rusya’yla birlikte durdurduklarını açıkladı.

GÜNCELLEME 14.45

Danimarka, Finlandiya, Estonya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Hollanda, İsveç ve Norveç’ten oluşan Birleşik Krallık liderliğindeki Ortak Seferi Gücü’nün liderlerine video bağlantı ile seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, “Hepimiz Rusya’nın hedefiyiz ve Ukrayna ayakta kalamazsa her şeyle Avrupa karşı karşıya kalacak. Bize yardım ederek kendinize yardım etmenizi istiyorum” dedi.

Avrupa’nın Rusya karşısında Ukrayna’yı savunarak kendi güvenliğini güçlendirebileceğini söyledi ve Batı’dan daha fazla silah desteği isteyen Zelenski, “Ne tür silahlara ihtiyacımız olduğunu biliyorsunuz. Desteğinize minnettarız ancak fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

GÜNCELLEME 14.30

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın iş birliğinde bulunduğu Rus oligarklardan biri olan ve bir kamu silah şirketinin başkanlığını yapan Sergey Chemezov’a ait olduğu belirtilen “Valerie” adlı 85 metrelik yata, Barselona Limanı’nda el konulduğu açıklandı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu yatın “Rus oligarkların önde gelen isimlerinden birine ait olduğunu ve değerinin 140 milyon avroyu bulduğunu” söyledi.

GÜNCELLEME 14.25

RİA Novosti haber ajansının aktardığına göre diplomatik bir kaynak gazetecilere açıklamasında, “Türk Dışişleri Bakanı’nın yarın Moskova’ya ziyareti ve Lavrov ile görüşmesi planlanıyor” dedi. Görüşmenin gündeminde Ukrayna’daki gelişmelerin olması bekleniyor.

GÜNCELLEME 12.55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Mariupol’den vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda şartlar gelişiyor. Bölgede 100’den fazla vatandaşımız var. Çalışmalarımız sürüyor, sıkıntı yok. Bu vatandaşlarımızın tahliyesi ve diğer sivillerin çıkışı konusunda her iki tarafın yardımını istedik.

GÜNCELLEME 12.45

Kremlin’den açıklama geldi: “Bir şey söylemek için erken ama görüşmeler olumlu ilerliyor.”

GÜNCELLEME 12.25

Kiev Belediye Başkanı, şehirde 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Telegram hesabından yapılan açıklamada 15 Mart 20.00’den 17 Mart 07.00’a kadar sokağa çıkmanın yasak olduğu belirtildi. Belediye Başkanı “Durum çok zor ve tehlikeli” dedi.

GÜNCELLEME 11.40

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rusya’nın savaşmak için kaynaklarının tükeneceğini iddia ederek, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş, mayıs ayında bitebilir. Hatta bu tarih daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç tarihten bahsediyorum. İki ülke arasında barış sağlanmalı.” dedi.

Arestovich, ayrıca iki ülke arasında barış sağlansa dahi küçük çaplı çatışmaların 1 yıl boyunca devam edebileceğini belirtti.

GÜNCELLEME 11.20

Kiev’de 3 farklı yerde patlama meydana geldi. Bir apartmandaki patlama sonucunda 2 kişi hayatını kaybetti.

GÜNCELLEME 11.10

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya ve Belarus’ta “temel sağlık ve tarım ürünleri hariç” tüm faaliyetleri durdurdu. Bayer, konsolide satışlarının yaklaşık yüzde 2’sini Rusya’da gerçekleştiriyor. Rusya’da Bayer’in satışlarının büyük bölümü ilaçlar ve reçetesiz satılan sağlık ürünlerinden oluşuyor.

GÜNCELLEME 11.05

Rusya, Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattından akışları askıya aldı.

GÜNCELLEME 10.58

Fransa 600 Rus iş adamına yaptırım uygulamaya hazırlanıyor

GÜNCELLEME 10.50

Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gidiyor. Çekya Başbakanı Petr Fiala, iki mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği’ni temsilen Kiev’i ziyaret edeceklerini açıkladı.

Üç ülkenin başbakanı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek.

Söz konusu ziyaret, 24 Şubat’ta başlayan işgalden bu yana Kiev’e yapılan en üst düzey seyahat anlamına geliyor.

GÜNCELLEME 10.30

Rusya devlet haber kanalı 1. Kanal’ın (Pervıy Kanal) editörlerinden Marina Ovsyannikova, canlı yayında savaşı protesto etti. Marina Ovsyannikova, haber bülteni sırasında elinde “Savaşa hayır” yazılı bir dövizle stüdyoya girerek “Savaşı durdurun” diye bağırdı. Editörün elinde tuttuğu yarısı İngilizce yarısı Rusça yazılmış ve altında “Savaşa karşı Ruslar” imzasının yer aldığı dövizde, “Savaşa hayır. Propagandaya inanmayın. Burada size yalan söylüyor” ifadeleri yer aldı. Kanal ise Ovsyannikova ekrana girdikten kısa bir süre sonra görüntüyü değiştirdi.

GÜNCELLEME 10.10

Rusya Savunma Bakanlığı, Kherson bölgesinin tamamında kontrol sağlandığını duyurdu.

GÜNCELLEME 09.50

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’li hackerların Çin içerisinde bir ağı ele geçirdiğini ve bu ağ üzerinden Rusya’ya ve Belarus’a siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

GÜNCELLEME 09.20

Daily Mirror gazetesi Rusya’nın NATO güçlerinin kullandığı üsse saldırısında 3 İngiliz eski özel birlik askerinin öldüğünü öne sürdü. Saldırıda 100’dan fazla kişinin ölmüş olabileceği iddia edildi.

GÜNCELLEME 08.50

Fox News muhabiri Benjamin Hall, Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresinde sahadan haber aktarırken yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Fox News yayınında sunucu John Roberts, muhabir Benjamin Hall’ın Ukrayna’da hastanede olduğunu bildirdi. Roberts, yaşananlarla ilgili az detay bilindiğini, Hall’ın durumunun da detaylı bilinmediğini söyledi.

GÜNCELLEME 08.10

Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkelerine tahıl ihracatını, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını geçici olarak yasakladığını duyurdu.

GÜNCELLEME 07.50

Seçim kampanyaları için Vranje şehrinde bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, burada yaptığı açıklamada, “Sırbistan NATO’ya girmeyecek. Ülkemiz kendi hava sahasını korumaya devam edecek. Yeterli askerimiz var ve kendi çocuklarımızı kendimiz koruyacağız.” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 05.10

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerine seslenerek, “savaşı devam ettirmenin utancı yerine teslim olma” çağrısında bulundu.

Konuşmasını Rusça yapan Zelenski, “Ukrayna halkı olarak size yaşamanız için ikinci bir şans veriyoruz. Eğer kuvvetlerimize teslim olursanız size her insanın davranılmayı hak ettiği şekilde davranacağız: Onurla” dedi.

GÜNCELLEME 01.10

Rusya’nın geçtiğimiz günlerde Suriye’den 16 bin paralı askerin Ukrayna’ya getirilebileceğini açıklanmasının ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Suriye’den binden fazla paralı asker topladığını ve bu askerlerden 400’ünün Ukrayna sınırına konuşlandırıldığını iddia etti.

GÜNCELLEME 00.30

Rus milyarder Roman Abramovich’in özel jeti akşam saatlerinde İsrail’den havalanıp İstanbul Havalimanı’na indi.

GÜNCELLEME 00.10

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı.

AB Dönem Başkanı Fransa’dan yapılan açıklamada, AB üyesi ülke temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların onaylandığı ve bu tedbirlerin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Dördüncü yaptırım paketinin Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerini, bazı kişi ve kuruluşları hedef aldığına işaret edilen açıklamada, Rusya’nın “en çok kayrılan ülke” statüsünün askıya alındığı belirtildi.