İşte Rusya-Ukrayna savaşında 21. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savasi 1

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 21. güne girildi.

İki ülke arasındaki müzakerelerin bugün devam etmesi beklenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü. Çavuşoğlu buradan sonra Ukrayna’ya gidecek.

İşte işgalde 21. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.05

Kremlin, Biden’ın Putin’in “savaş suçlusu” olduğuna ilişkin yorumlarının “kabul edilemez ve affedilemez” olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 22.50

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’daki son gelişmeleri görüştü.

GÜNCELLEME 22.41

Biden, Putin için ‘savaş suçlusu’ ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 22.15

Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin yılın ilk 2,5 ayındaki doğal gaz üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla değişmezken, doğalgaz ihracatı düşüş gösterdi.

Öncü verilere göre, şirketin doğalgaz üretimi değişmedi ve 111,5 milyar metreküp olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde, şirketin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere doğal gaz ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,5 azalarak 30,7 milyar metreküp oldu.

Türkiye’ye ihracat yılın 2,5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,1, İtalya’ya yüzde 51,7, Polonya’ya yüzde 71,8, Hırvatistan’a yüzde 110,9 ve Yunanistan’a yüzde 34,6 arttı.

Açıklamada, Avrupa’daki yer altı doğalgaz depolama tesislerindeki doluluk oranının ise yüzde 26,2 seviyesinde olduğuna işaret edildi.

GÜNCELLEME 22.10

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) yapılan açıklamada Rusya aleyhindeki tüm şikayetlerin değerlendirilmesinin askıya alınması kararı verildiği belirtildi.

Açıklamada “Mahkeme, Rusya Federasyonu’nun Avrupa Konseyi üyeliğini 16 Mart 2022 tarihinden itibaren sona erdiren Bakanlar Komitesi kararı uyarınca, bu kararın Mahkemenin çalışmaları için yasal sonuçlarını değerlendirene kadar, Rusya Federasyonu aleyhindeki tüm başvuruların değerlendirilmesini askıya almaya karar verdi” denildi.

Rusya 15 Mart’ta Avrupa Konseyi üyeliğinden çekilme kararını bildirmiş, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün Rusya’nın konsey üyeliğini sona erdirmişti.

GÜNCELLEME 21.45

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna’daki Mariupol’da bir tiyatro binasına Rus güçlerinin hava saldırısı düzenlediklerine dair Ukrayna’nın iddiası yalanlandı.

Bakanlığın açıklamasında “Elde edilen güvenilir verilere göre Azov milliyetçi taburu militanları patlayıcı döşedikleri tiyatro binasını havaya uçurarak yeni bir kanlı provokasyona imza attılar” denildi.

Açıklamada “16 Mart öğleden sonra Rus hava güçleri Mariupol’daki kara hedeflerini vurmakla ilgili hiçbir görev icra etmedi” ifadesine yer verildi. Açıklamada Rus ordusunun Mariupol’deki mültecilerden Azov Taburu’nun tiyatro binasında sivilleri tutuyor olabileceği ve binanın üst katlarını atış noktaları olarak kullandığı bilgisini edindiği kaydedildi.

GÜNCELLEME 21.35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı. Erdoğan görüşmede, “Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisi için diplomasi kulvarında yoğun bir gayret gösterdiklerini” belirterek, “süratle kalıcı ateşkes sağlanmasını amaçladıklarını, savaşın devamının kimseye faydası olmadığını” ifade etti.

Erdoğan, “Zelenskiy ile Putin’i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini” dile getirdi.

GÜNCELLEME 21.15

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiğini belirtti.

Konaşenkov, “Ukrayna Güvenlik Servisinin, Batılı ülkelerin desteğiyle zehirli maddeleri kullanarak sivillere yönelik provokasyon hazırladığını biliyoruz. Provokasyonun amacı, Rusya’yı Ukrayna halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da zehirli maddelerin bulunduğu depoları içeren bir harita ele geçirdiklerini belirten Konaşenkov, Rus askeri güçlerinin kimyasal silah bulundurmadığını ve daha önce kimyasal silah depolarını yok ettiğini savundu.

Konaşenkov, ABD’nin bu konuda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.

GÜNCELLEME 21.10

Ukrayna’nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.

Açıklamada, “Uçak, yüzlerce Mariupollu sivilin saklandığı binaya bomba attı. Şehirde yerleşim bölgelerinin bombardımanı devam ettiği için bu korkunç ve insanlık dışı eylemin sonucunu henüz değerlendirmek mümkün değil. Drama Tiyatrosu’nun orta kısmı çöktü ve enkaz, binada bulunan bomba sığınağının girişini engelledi. Mağdurlara ilişkin bilgiler belirleniyor” ifadesi kullanıldı.

GÜNCELLEME 20.30

CNN’in ABD’li bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD ve NATO Ukrayna’ya şimdi NATO üyesi olan eski Sovyet ülkelerinden Sovyet dönemi hava savunma sistemleri gönderiyor.

GÜNCELLEME 20.10

Biden, “Rusya ekonomisinin belini kırıyoruz. Ukrayna’ın Putin için asla bir zafer olmamasını sağlayacağız. Putin’in işgal tehdidini çok ciddiye aldık. Ukrayna’ya daha fazla güvenlik vereceğim. Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni bir güvenlik desteği verilmesini sağlayacağım. Yetkimi kullanarak emri verdim,” dedi.

GÜNCELLEME 19.50

Uluslararası Adalet Divanı, “Rusya, Ukrayna’ya yönelik işgalini derhal sonlandırmalı” açıklamasında bulundu. Divanın açıklamasında Rusya’nın askeri müdahalesinden önce Ukrayna’nın Donbass’ta Rusça konuşan nüfusa yönelik eylemlerinin soykırım niteliği taşıdığına dair bir kanıt bulunmadığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 19.30

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu söyledi.

Peskov, gazetecilerin, İngiliz Financal Times gazetesinin, “Kiev yönetiminin tarafsızlık statüsüne geçmesi ve askerlerini azaltması karşılığında Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve askerlerin çekilmesine ilişkin taslak hazırlandığı” haberine yönelik sorusunu cevapladı.

Peskov, “Şimdilik herhangi bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Ayrıca Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek için değil, varılan anlaşmaları düzeltmek için bir araya gelebileceğini belirtti. ​​​​​​​

GÜNCELLEME 19.15

Ukrayna Devlet Başkanlığı Müsteşarı ve Ukrayna heyeti Mihail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasındaki olası görüşme için belgelerin hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Amerikan PBS televizyonuna demeç veren Podolyak, “Bu savaşı sona erdirmenin tek yolu, iki devlet başkanı arasında doğrudan görüşmelerden geçiyor. Bu barış görüşmeleri yardımıyla üzerinde çalıştığımız şey de bu. Devlet başkanların daha sonra müzakere edip imzalayabilecekleri belgeler üzerinde çalışıyoruz. Açıkçası, bu yakında olabilir” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 18.55

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan “Görüşmemizde ikili ilişkiler dışında Rusya ve Ukrayna’yı ele aldık. Ayın 24’ünde NATO liderler zirvesi olacak. Burada da kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Bunlar tekrar değerlendireceğiz” dedi. Duda ise “Bugünkü en önemli konu Ukrayna’daki mevcut durumdu. Sayın Erdoğan’a çok teşekkür ettim, barış için ne kadar çok uğraştığını biliyorum” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 18.40

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in savaşı durdurması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, Putin’in Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini, Ukrayna halkını ve liderliğini hafife aldığını söyledi.

Stoltenberg, “Rusya’nın saldırıları devam ettirme kapasitesini hafife almamalıyız” dedi. Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermeyi planlamadığını açıkladı.

GÜNCELLEME 17.55

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), İngiltere’nin kamu yayıncısı BBC News’in internet sitesine erişimi kısıtladı.

Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatının ardından Rus medyasına yönelik kısıtlamalar getirmiş, YouTube, Rus medya organlarının gelirlerini kapatmıştı.

GÜNCELLEME 17.40

Financial Times’ın haberine göre Rusya ve Ukrayna, 15 maddelik bir anlaşma taslağı hazırladı. Taslakta Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, askeri gücünü sınırlaması ve Kiev’i, ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması yer alıyor. Rusya da bunun karşılığında ateşkesi ve askerlerini geri çekmeyi kabul edecek.

GÜNCELLEME 17.16

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tebliğine göre Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarıldı.

Belgede, “Bakanlar Komitesi, bu sabah yapılan olağanüstü toplantıda Avrupa Konseyi Statüsü’nün 8. maddesi uyarınca başlatılan prosedür çerçevesinde Rusya Federasyonu’nun bugünden itibaren Avrupa Konseyi üyeliğinin sona ermesine karar verdi” denildi.

Rusya, 26 yıldır örgütün üyesiydi ve dün, Avrupa Konseyi’nden ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmuştu. Moskova, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına, Rusya Anayasasına uygun olmaları halinde uyacaklarını vurgulamıştı.

Sputnik’in haberine göre Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ise dün Bakanlar Komitesine Rusya’nın konseyin üyesi olamayacağını bildiren kararı oybirliğiyle kabul etti. Strazburg daha önce Moskova’nın AKPM ve Bakanlar Komitesi’ndeki çalışmalarını sınırlandırmıştı.

GÜNCELLEME 16.58

Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelirken, Moskova-Washington hattında da temas kurulduğu açıklandı. TASS ajansı, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 16.40

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamalarda bulunuyor:

* Ukrayna’yı işgal etme niyetimiz yok.

* Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi.

* Avrupalılar bu yaptırımlardan etkileniyor. Çünkü gaz fiyatı yükseliyor.

* Batı’daki sıradan insanların beni duymasını istiyorum. Bunların hepsinin Rusya’nın saldırganığından kaynaklandığını iddia ediyorlar. Bu bir yalandır. Gerçek olan şudur, sorun, Batılı liderlerin politikalarının sonucudur. Bu kişiler insanları önemsemiyorlar, onların derdi kendi cepleri.

GÜNCELLEME 15.50

Lavrov ve Çavuşoğlu basın toplantısının ardından konuştu:

Çavuşoğlu ‘Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık’ dedi. Çavuşoğlu, Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Lavrov ise “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor. Yaklaşımı son derece dengeli. ABD sömürgeleri tarafından Rusya’ya karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara katılmadı” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 15.10

Ukrayna-24 kanalı, yayın sırasında Rus Hackerlar tarafından saldırıya uğradı. Yayın sırasında sisteme girerek altyazıyı değiştiren hackerlar, ekranın alt kısmında Zelenskiy’nin “teslim olma çağrısı” yaptığı bir yazı yayınlandı.

GÜNCELLEME 14.20

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’ya Avusturya ya da İsveç gibi kendi ordusu olan, ancak askeri güçlerden arındırılmış ülke statüsünün verilmesinin bir uzlaşı olarak görülebileceğini kaydetti.

GÜNCELLEME 13.34

Estonya Savunma Bakanı, ‘Estonya parlamentosu Ukrayna’da uçuşa yasak bölge uygulaması için destek arıyor’ dedi.

GÜNCELLEME 13.04

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, 46 yaşındaki Rus Tümgeneral Oleg Mityaev’in Mariupol’de öldürüldüğünü iddia etti.

GÜNCELLEME 12.47

Kadınlar Tenis Birliği (WTA) Üst Yöneticisi Steve Simon, Rus ve Belaruslu sporcuların politik olaylar nedeniyle turnuvalardan ihraç edilmesine karşı olduğunu söyledi.

İngiliz basınına konuşan Simon, Rusya’nın Belarus destekli Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle turnuvalara sadece tarafsız sporcu olarak katılabilen Rus ve Belaruslu tenisçilerin son dönemde büyük zorluklar yaşadığını belirterek, “Gelecek neler getirecek, bilemeyiz. Ama ülke liderlerinin politik kararları sonucunda sporcuların turnuvalardan ihraç edilmesine tamamen karşıyım” ifadelerini kullandı.

Devam eden yaptırım kararlarının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Simon, “Bu yaptırımların kaldırılmasını umuyoruz. Bence, istenmeyen çok fazla kötü sonuca yol açıyor” şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 12.10

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’nın ‘yakın zamanda’ NATO’ya katılamayacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 12.04

Rusya Dışişleri Bakanı Ukrayna’nın Rusya’ya tehdit oluşturan silahlara sahip olamayacağını söyledi

GÜNCELLEME 12.00

Rusya Dışişleri Lavrov Moskova’nın Türkiye ve İsrail’in Ukrayna’yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti.

GÜNCELLEME 11.30

NATO savunma bakanları toplantısı öncesi açıklama yapan Hollanda Savunma Bakanı, Ukrayna’ya silah tedarik etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

GÜNCELLEME 11.00

İngiltere Spor Bakanı Nigel Huddleston, Rus tenisçi Daniil Medvedev’in Putin’i desteklemediğine dair ‘güvence’ vermediği taktirde Wimbledon’dan men edilebileceği bildirildi.

GÜNCELLEME 10.55

Rusya, savaşın başlangıcından bu yana toplam 111 Ukrayna uçağı, 68 helikopter, 160 drone, 159 uçaksavar füze sistemi, 1.353 tank ve diğer zırhlı aracın vurulduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 10.40

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Pilipson, Rusya’nın Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğini artırmakla ilgilendiğini söyledi.

GÜNCELLEME 09.56

Japonya ve ABD birlikleri, Japon adalarına yönelik bir işgal girişimi senaryosu altında hava indirme ve muharebe ortak askeri tatbikatı düzenledi.

GÜNCELLEME 09.45

İsrail’deki Ukrayna Büyükelçiliği’nin internet sitesinde, İsrail’in en fazla beş bin Ukraynalıyı sadece özel izinle kabul edebileceği bilgisi yer aldı.

GÜNCELLEME 09.42

Japonya, Dünya Ticaret Örgütü’nün Rusya’ya verdiği ‘en çok kayrılan ülke’ statüsünü tanımayacak

GÜNCELLEME 09.38

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya başbakanlarıyla Kiev’de yapılan görüşmede, Rusya karşıtı yaptırımlar ve insani desteğin ele alındığını söyledi.

GÜNCELLEME 09.32

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında Gazprombank, Sberbank, Tinkoff Bank, Alfa-Bank’ın da bulunduğu toplam 31 Rus bankasının uzun vadeli kredi notunu B’den CC’ye düşürdü.

GÜNCELLEME 04.48

Singapur, Çin’i, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için, Rusya üzerindeki ‘muazzam etkisini’ kullanmaya çağırdı.

GÜNCELLEME 04.34

ABD Senatosu, Putin’i savaş suçlusu ilan eden kararı oybirliğiyle kabul etti.

GÜNCELLEME 01.04

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbaratı, Rusya’nın “Ukrayna’daki personel kayıplarını desteklemek ve telafi etmek” için ek birlikler aradığını açıkladı.