İşte Rusya-Ukrayna savaşında 22. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 22. güne girildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ilk kez ‘savaş suçlusu’ dedi. Kremlin, Biden’a açıklamasıyla ilgili olarak sert tepki gösterdi.

CNN’den Anderson Cooper’a konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, “Batı’dan silah ve yaptırımlar istiyoruz. Gerisini biz halledeceğiz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya’nın Mariupol’u kuşatmasıyla 2. Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad Kuşatması’nı kıyasladı.

Fransa, Rusya’nın sadece ‘müzakere yapıyormuş gibi’ davrandığını söyledi.



İşte işgalde 22. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 22.12

BM verilerine göre Ukraynalı mültecilerin sayısı son 24 saatte 100 bin kişi artarak toplamda 3.16 milyon kişiye ulaştı. Bu mültecilerin çoğunluğu Polonya’da.

GÜNCELLEME 22.10

Çekya Başbakanı Petr Fiala, ülkesinin artık Ukrayna’dan daha fazla mülteci kabul edemeyeceğini söyledi. Çekya’ya Ukrayna’dan 270 bin mülteci giriş yaptı.

GÜNCELLEME 22.00

BM Genel Sekreter Yardımcısı, Donetsk’teki sivillerin, Ukrayna ordu güçleri tarafından, Toçka-U füzesiyle bombalanmasıyla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME 21.44

Rus ordusunun saldırısı altındaki Mariupol Belediyesi, şehrin yüzde 90’ının saldırılar nedeniyle yok olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 20.27

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus bombardımanında yaralanan sivilleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Zelenski ve Ukrayna halkı Nobel Barış Ödülüne aday olarak gösterildi.

GÜNCELLEME 18.25

Rusya ile barış görüşmeleri gerçekleştiren Ukrayna delegasyonunun başındaki Mihail Podolyak, Rusya tarafı ile bir barış anlaşmasına varmalarının ‘birkaç gün ya da bir buçuk hafta gibi bir süre alabileceğini’ söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre, Podolyak, Polonya basınına açıklamasında, “Şu anda Rusya delegasyonu da Ukrayna delegasyonu da kendilerini konumlandırdıkları yerlerde duruyor. Tartışmalı maddeler üstünde anlaşmaya varılması birkaç gün ya da 1.5 hafta sürebilir. Bu süre içinde bir barış anlaşması oluşturmaya yaklaşmamız gerekiyor” dedi.

GÜNCELLEME 17.30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştü. Erdoğan’ın, görüşmede kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi halinde “uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını” ifade ettiği aktarıldı.

GÜNCELLEME 17.06

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, “Eminim çok yakında bu çatışma bir barış anlaşmasıyla sona erecek. Rusya, Ukrayna’ya çok kabul edilebilir bir anlaşma taslağı sunuyor. Rusya ve Ukrayna’nın anlaşmaya varması hâlâ mümkün. Zelenskiy kabul etmezse, inanın bana, kısa bir süre sonra bir kapitülasyon anlaşması imzalamak zorunda kalacak” diye konuştu.

GÜNCELLEME 16.44

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşmesinin ardından ateşkes süreci hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itirazı bulunmadığını açıkladı. Çavuşoğlu, Putin ve Zelenskiy’nin bir araya gelme olasılığının bulunduğunu duyurdu.

GÜNCELLEME 16.20

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin Başkanı Ramazan Kadirov, askerlerinin Mariupol kentini Banderacılardan en yakın zamanda tamamen temizleyeceğini söyledi.

GÜNCELLEME 15.42

Pentagon’un Ukrayna’daki askeri biyolojik projelerin finansmanını doğrudan sağladığına dair belgeler paylaşan Rusya Savunma Bakanlığı, Washington’un Ukrayna’daki tesislerde biyolojik silah bileşenleri ürettiğine inandıklarını ifade etti.

GÜNCELLEME 15.20

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mariupol kentinden 33 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti.

GÜNCELLEME 15.07

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 3 milyonu geçtiğini tahmin ediyor.

BM’nin aktardığına göre Ukraynalı mültecilerin çoğu tren ya da otobüsle Polonya’ya geçti.

GÜNCELLEME 14.42

Kremlin sözcüsü, Rusya ve Ukrayna’nın olası bir barış anlaşmasında ilerleme kaydettiklerine dair raporların genel olarak ‘yanlış’ olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 14.11

Kremlin, Uluslararası Adalet Divanı’nın ‘Rusya’nın Ukrayna’daki işgalini durdurması’ emrini reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya’nın Ukrayna işgalini ‘hemen durdurması gerektiğine’ karar vermişti. Kiev, kararı bir ‘zafer olarak nitelendirdi. Uluslararası Adalet Divanı’nın kararı bağlayıcı olsa da Birleşmiş Milletler’in en yetkili mahkemesinin kararı uygulatmak için elinde bir araç bulunmuyor.

GÜNCELLEME 13.54

Polonya Başbakanı Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda kırmızısı çizgisi olmadığını dile getirerek, “Ruslara vize verilmesin” dedi.

GÜNCELLEME 13.40

Almanya Başbakanı Scholz, “NATO, Ukrayna’da yaşananlara askeri anlamda müdahale etme niyetinde değil” dedi.

GÜNCELLEME 13.00

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin video konferans yöntemiyle devam ettiğini belirtti. “Rusya’nın talepleri son derece basit ve anlaşılır, bunlar özel askeri harekatın amaç ve hedeflerine dayanıyor. Kiev’in Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Naziden arındırılması sorunu için barışçıl çözüm bulunmasının, bağımsız Ukrayna halkının ve tüm Avrupa yararına tarafsız bir devlete dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu idrak edeceğini umuyoruz” diyen Zaharova, Kievli temsilciler bunu ne kadar çabuk anlarsa, özel askeri harekat o kadar çabuk biter” dedi.

Sözcü, Mariupol’deki tiyatro binası saldırısı hakkında Rusya’ya yöneltilen suçlamaların “yalan” diye nitelendirirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ABD ve İngiltere’nin savaş suçlarıyla ilgili tarihsel bulgularının yer aldığı yeni bir bölümü yayına açacaklarını duyurdu.

GÜNCELLEME 12.47

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Twitter hesabından Kiev’de düşürülen Bayraktar TB2 dronunun fotoğrafını paylaştı.

Bakanlığın tweetinde “Kiev bölgesinde düşürülen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait Bayraktar donlarından biri” ifadesi yer aldı.

GÜNCELLEME 12.28

Rusya’da Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 11 Mart itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 10,42’den yüzde 12,54’e yükseldi.

Batılı ülkelerin yaptırımları ve rubledeki sert düşüş nedeniyle ülkedeki ürünlerin fiyatlarında, 5-11 Mart’ı kapsayan haftada önemli artışlar yaşandı. Bu dönemde, haftalık enflasyon oranı yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşirken yıllık enflasyon da 12,54 olarak kaydedildi.

Rusya Merkez Bankası tüm bunlara karşı önlem almaya çalışıyor. Banka faiz oranlarını yüzde 20’ye yükseltti ve rubleyi desteklemek için sermaye kontrolleri uyguladı. Bu hafta içinde para politikasının tekrar gözden geçirilmesi planlanıyor.

GÜNCELLEME 12.16

Rusya, temerrüt endişeleri nedeniyle Eurobond faiz ödemelerinin aracısı olarak hareket eden Citibank’a 117 milyon dolarlık ödeme yaptığını açıkladı.

GÜNCELLEME 12.09

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-17 Mart’taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 14 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 86 uçak, 108 helikopter, 444 tank, 1435 zırhlı araç, 201 top, 72 roketatar sistemi ve 43 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 864 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 11 İHA da kaybetti.​​​​​​​​​​​​​​

GÜNCELLEME 11.40

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Pekin’in Rusya’yı kınamamasının Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ndeki konumuyla çeliştiği yönündeki yorumlarını kesinlikle reddettiği belirtildi.

GÜNCELLEME 11.29

Moskova, Rusya devlet internet sitelerinin daha önce eşi benzeri görülmemiş saldırılara maruz kaldığını ve bununla mücadele için teknik girişimlerde bulunduklarını belirtti.

GÜNCELLEME 11.18

Rusya’nın eski Devlet Başkanı ve mevcut Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, ABD’nin Batı’da ‘Rusofobi’ye sebep olmaya çalıştığını belirtti. Medvedev, Rusya’nın düşmanlarına ‘hadlerini bildirmesinin gerekebileceğini’ ifade etti.

GÜNCELLEME 11.12

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Mariupol’da camiye sığınan Türk vatandaşlarının tahliyesi için taraflarla temaslarımız sürüyor” açıklamasını yaptı.

Bakan Akar, “Ukrayna’da, insani durum giderek kötüleşiyor, bunun önlenmesi lazım. Bunun için ateşkes şart diyoruz. Ukrayna’da kalan TSK’ya ait iki nakliye uçağıyla ilgili hem Rusya hem Ukrayna ile konuşuyoruz. İki ülke de konuya ilgi gösteriyor. Önümüzdeki günlerde oradan olumlu bir sonuç bekliyoruz Dengeli şekilde, yapılması gerekenler neyse elimizden geldiğince yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Montrö, bütün taraflar için faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok” dedi.

GÜNCELLEME 10.50

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan İngiltere ve başka Avrupa ülkelerine biyolojik materyal taşındığına dair yeni belgeler sunacağını duyurdu.

GÜNCELLEME 10.30

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rivne bölgesinde Toçka-U sistemleri için olan füzelerin bulunduğu mühimmat deposunun vurulduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 10.05

Ukrayna’dan önümüzdeki hafta daha büyük bir göç dalgası beklediklerini belirten Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sığınmacı akınına karşı gelecek hafta ülkesinin Romanya ve Ukrayna sınırılarına sınır muhafızı yerleştirileceğini söyledi.

GÜNCELLEME 09.53

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “tüm cephelerde büyük ölçüde durduğunu” açıkladı.

GÜNCELLEME 09.35

İngiltere’den Ukrayna’ya ‘Starstreak’ uçaksavar füze sistemleri yollanacak.

GÜNCELLEME 07.43

Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’da Rus ordusu tarafından daha önce kaçırılmasının ardından dün serbest bırakılan Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’un serbest kalması için savaş sırasında esir alınan 9 Rus askeri ile değiştirildiği bildirildi.

GÜNCELLEME 07.36

Çin’in Ukrayna Büyükelçisi, ülkenin ‘birliğini’ överken Pekin’in asla Ukrayna’ya saldırmayacağını söyledi.

GÜNCELLEME 04.34

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya’nın Mariupol’u kuşatmasıyla 2. Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad Kuşatması’nı kıyasladı. Zelenski, Rusya ordusunun Suriye’de veya Çeçenistan’da yaşadığından daha gazla kayıp yaşadığını ifade etti.

Ukrayna lideri, Melitopol kentinin ise henüz düşmediğini vurguladı. Zelenski konuşmasında ayrıca Rusya’ya ‘terörist devlet’ dedi.

GÜNCELLEME 02.44

Panama hükümeti, savaşın başlangıcından bu yana Karadeniz’de Panama bayraklı üç geminin Rus füzeleri tarafından vurulduğunu ve bunlardan birinin battığını söyledi.

GÜNCELLEME 01.43

CNN’den Anderson Cooper’a konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, “Batı’dan silah ve yaptırımlar istiyoruz. Gerisini biz halledeceğiz” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir