İşte Rusya-Ukrayna savaşında 23. günün gelişmeleri

putin zelenski ukrayna rusya savaş
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 23. güne girildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana ilk kez Çin lideri Şi Cingping görüşecek.

Biden’ın Çin’i Rusya’ya askeri veya ekonomik yardım göndermemesi için ‘uyarması’ bekleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, halka seslendiği konuşmasında Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıların Donbass’ı ele geçirdiği 2014 yılına dikkat çekerek, “Artık farklı bir ülkeyiz” dedi.

İşte işgalde 23. gün ve dakika dakika gelişmeler:



GÜNCELLEME 23.50

Belçika, enerji krizi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nükleer enerjiyi sona erdirme planını 10 yıl ertelemeye hazırlanıyor.

GÜNCELLEME 23.30

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin ‘en güçlülerin söz sahibi olduğu’ “tek kutuplu bir dünya” istediğini, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin ise “Sam Amca” tarafından sınırlanmak istemediğini açıkladı.

GÜNCELLEME 23.15

ABD, Ukrayna’ya son 1 yılda 2 milyar dolarlık askeri yardım onayladı.

GÜNCELLEME 22.50

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin 4,5 milyondan fazla sivili ve 23 ülkeden yaklaşık 7 bin yabancıyı rehin tuttuğunu söyledi.

GÜNCELLEME 22.11

Brezilya Yüksek Mahkemesi yargıcı, sahipleri Rus olsa da Dubai merkezli bir uygulama olan Telegram’ın engellenmesine karar verdi.

GÜNCELLEME 22.05

İngiltere Savunma İstihbarat Başkanı, Rusya’nın Ukrayna’da bir “yıpratma stratejisine” geçtiğini ve bunun, “ateş gücünün pervasız ve gelişigüzel kullanımını içereceğini” açıkladı.

GÜNCELLEME 22.00

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Dünya Gıda Programı (WFP) verilerinin, Ukrayna’daki gıda tedarik zincirlerinin dağıldığını gösterdiğini belirtti.

GÜNCELLEME 21.56

ABD Başkanı Biden’ın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde olası sonuçları” hatırlattığı açıklandı.

GÜNCELLEME 21.40

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nden açıklamada, Ukrayna birliklerinin bombardımanı sonucunda 4 sivilin öldüğü, 5’inin de yaralandığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 20.55

İtalya’nın Mali Polisi, Rusya merkezli çelik üreticisi ve madencilik şirketi Severstal’in sahibi olan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırım uygulanan Aleksey Mordaşov’un meskun emlakine el koyduklarını belirtti.

GÜNCELLEME 20.20

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Ukrayna etrafındaki durumun değerlendirdiğini belirtti.

GÜNCELLEME 19.55

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ve Belaruslu paralimpik sporcuların 2022 Pekin Paralimpik Kış Oyunları’na katılmaktan men edilmesini ‘kinizmin zirvesi’ olarak niteledi.

GÜNCELLEME 19.30

Ukrayna’yla müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Moskova ve Kiev’in Ukrayna’nın tarafsız statüsü ve NATO üyeliği konusundaki tutumlarını azami derecede yakınlaştırdığını söyledi.

GÜNCELLEME 19.20

İtalyan lastik firması Pirelli, Rusya’nın Voronej ve Kirov şehirlerindeki lastik fabrikalarına yatırımları askıya aldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 18.45

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ‘Rusya bize saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek’ dedi.

GÜNCELLEME 18.05

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’na (Roskomnadzor) yakın bir kaynak, Sputnik’e açıklamasında, önümüzdeki günlerde Rusya’da YouTube’un engellenebileceğini belirtti.

GÜNCELLEME 17.40

Çin devlet medyası, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında, Ukrayna krizinin ele alındığı telefon görüşmesi gerçekleştirildiğini duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmenin yerel saatle 13.03’te başladığı belirtildi.

Çin Devlet Başkanı Şi, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı video konferans görüşmesinde, “Ülkeler savaşacak noktaya gelmemeli. Savaş ve çatışma kimsenin yararına değil. Uluslararası toplum en çok barış ve güvenliği korumalı” dedi.

Reuters’ın aktardığına göre “Ukrayna krizi görmek istemediğimiz bir şey” diyen Şi, “Çin ile ABD’nin ikili ilişkileri doğru yolda yönlendirmesi gerektiğini ve iki tarafın da uluslararası sorumlulukları üstlenmesi ve dünya barışı için çaba göstermesi gerektiğini” söyledi.

GÜNCELLEME 17.20

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Kırım’ın Rusya ile yeniden birleşmesi”nin yıldönümü için Moskova’da Lujni Stadyumu’nda düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.

Putin’in konuşması sırasında sesin kesilmesi üzerine Kremlin’den “teknik aksaklık” açıklaması yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Kırım Baharı” adlı etkinlikte yaşanan kesintinin “sunucudaki teknik aksaklıktan kaynaklandığını” açıkladı.

Kısa süre sonra konuşmasına devam eden Putin, Ukrayna’ya düzenlenen askeri harekat sonrası tanık olduğunu söylediği “birlikten” dolayı memnun olduğunu belirtti.

Donbass’taki cumhuriyetlerin Ukrayna hükümetinin kurbanları haline geldiklerini söyleyen Putin, Kırımlıların Rusya ile birleşme kararının “Neo-Nazilerin yoluna sert bir engel koyduğunu” kaydetti.

Konuşmasında İncil’den bir alıntı yapan Putin Donbass’la ilgili, “Her kim dostları için ruhunu ortaya koyduysa, bundan büyük sevgi yoktur” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 17.15

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad ile Bratislava’da görüştü. Basın açıklaması yapan Cernochova, Polonya’nın, önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna’ya “NATO Barış Gücü” gönderme önerisini tartışmaya hazır olduklarını bildirdi. Cernochova konuya dair şöyle konuştu:

“Şu anda barış gücü gönderebilecek tek kurum Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir. Maalesef orada da Rusya Federasyonu bunu veto etmiştir. Bir insani yardım yapılması konusunda çözüm aramak gerekir. Bu olağanüstü durumda standart dışı ve hukuki bir yol bulunmalı. Polonya’nın çözüm önerilerini tartışmaya hazırız. Bu konuda özel bir teklif bekliyoruz”

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad ise Slovakya’nın da Polonya’dan konu ile ilgili özel bir teklif beklediğini söyledi. Bakan Jaroslav Nad, “Bu noktada, çözümün nasıl olacağını bilmiyorum ama Rusya’nın, NATO’nun bir üye ülkesine saldırması halinde, NATO’nun o ülkeyi savunmak için hiçbir mazereti olmamalı” dedi.

GÜNCELLEME 16.55

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik talebine ilişkin olumlu mesajlar verdi.

Von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa yolundaki sürecinin başladığını, AB Komisyonu’nun da bu yolda ilerleyeceğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’le yaptığı video konferans görüşmenin detaylarını sosyal medya hesabından paylaşan AB Komisyonu Başkanı, şunları ifade etti:

“Devlet Başkanı Zelenski’ye AB’nin kesintisiz desteği konusunda teminat verdim. Ukrayna’nın Avrupa yolu başlamıştır. Bu gibi dönemler bir sonraki zorlu adım için kararlılık, dayanıklılık ve vizyon gerektirir. AB Komisyonu da bu yolda ilerleyecek.”

GÜNCELLEME 16.45

Hollanda Merkez Bankası (DNB) Başkanı Klaas Knot, Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS’nin Nieuwsuur’da katıldığı bir programda, Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım listesindeki Rus şahıs ve şirketlerin hesaplarında dondurulan mal varlığının 200 milyon euroyu geçtiğini bildirdi.

Knot, rakamın Belçika’nın dondurduğu Rus mal varlığına göre çok düşük olmasının sebebi olarak, ülkedeki Rus varlığının Belçika’ya göre çok daha az olmasını gösterdi.

GÜNCELLEME 16.25

Bulgaristan’ın 10 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etmesinin ardından Litvanya, Letonya ve Estonya da Rus diplomatlara sınır dışı kararı aldı.

Litvanya ülkedeki Rus Büyükelçiliği’nin 4 çalışanını “istenmeyen kişi” ilan etti.

Letonya da Rus Büyükelçiliği’nin üç çalışanının “diplomatik statülerine aykırı faaliyetlerde bulundukları” iddiasıyla “istenmeyen kişi” ilan etti.

Estonya ise 3 Rus diplomatı “güvenliği baltalamak” ve “propaganda yaymak”la suçlayarak sınır dışı etti.

GÜNCELLEME 16.20

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Orta Asya ülkesi Özbekistan, Moskova ile yakın bağlarına rağmen Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı ve Donbas’taki ayrılıkçı yapıların bağımsızlığının tanınmayacağını ifade etti.

Şu ana kadar Rusya’nın eski Sovyet müttefiklerinden savaş karşıtı en sert açıklamayı yapan Özbekistan’ın Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, parlamentoya hem Kiev’le hem de Moskova’yla iyi ilişkilerini korumak istediklerini belirtti.

GÜNCELLEME 16.00

İngiltere Savunma Bakanlığı İstihbaratı, Rus kuvvetlerinin bu hafta “çok az ilerleme” kaydettiğini, ancak Kharkiv, Chernihiv, Sumy ve Mariupol şehirlerinin “kuşatılmaya devam ettiğini” açıkladı.

GÜNCELLEME 15.16

Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanı Lyudmyla Denisova, Mariupol’de Rus güçlerinin hava saldırısı düzenlediği tiyatro salonundan şu ana kadar 130 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Ukrayna televizyonuna konuşan Denisova, tiyatro salonunda tahliyelerin devam ettiğini söyledi.

GÜNCELLEME 15.06

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı ülkedeki 10 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etti. TASS’ın haberine göre diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildi.

Kararın gerekçesi olarak söz konusu diplomatların “statüleriyle uyumsuz faaliyetlere karıştığı” iddiası gösterildi.

GÜNCELLEME 14.50

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna’ya başka ülkelerden S-300 hava savunma sistemleri tedarik edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

GÜNCELLEME 14.35

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in daha önce gönderileceğini açıkladığı ilave 400 ABD askerinin ülkeye ulaştığını ve ülkedeki Amerikan varlığının daha da genişletilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 14.26

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefonda görüştü. Zelenski, Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’nın AB başvurusu hakkında kararını birkaç içinde hazırlayacağını aktardı. Ukrayna lideri, “Stratejik hedefimize beraber ilerliyoruz” dedi.

GÜNCELLEME 14.22

Spor Tahkim Mahkemesi, FIFA’nın Rusya’nın Dünya Kupası eleme maçlarına katılımına ilişkin yasağını onayladı

GÜNCELLEME 14.00

Britanya Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Ukrayna’da toplanan kanıtların Rusya’nın ülkede savaş suçları işlediğine işaret ettiğini ve suçlanması gereken kişinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu belirtti.

Sky News’a konuşan Heappey’e söyleşi sırasında Putin’in bir savaş suçlusu olup olmadığı ile ilgili düşünceleri soruldu. Heappey, “Bence toplanan kanıtlar Ukrayna’da Rusya’nın savaş suçu işlediğine işaret ediyor. Suçların sorumlusu ise bu savaşın emrini veren Putin’dir” dedi

GÜNCELLEME 13.50

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan arz açıklarının şiddetli olacağını ve ekonomisi zayıf olan ülkelerde “daha fazla çatışmaya yol açacağını” belirtti.

Sputnik’in haberine göre, Almanya’nın, aynı değerleri paylaşmasa bile “otoriter rejimlerle teması sürdürmesi” gerektiğini söyleyen Baerbock, ekonomi ve enerji çıkarları konusunda “sessiz kalmaması gerektiğini” savundu.

Baerbock, yeni ulusal güvenlik stratejisini sunarak, önümüzdeki aylarda yeni bir Çin stratejisinin çalışacağını da sözlerine ekledi.

GÜNCELLEME 13.30

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna’ya silah taşıyacak her kargonun Rusya açısından “meşru hedef” haline geleceğini söyledi.

GÜNCELLEME 13.00

Rusya Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 20 seviyesinde tuttu.

Banka Ukrayna’ya yönelik işgal harekatından sonra şok faiz artışıyla politika faizini yüzde 9,50’den yüzde 20’ye çıkarmıştı.

GÜNCELLEME 12.32

Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeleri durdurmaya çalıştığını söyledi.

GÜNCELLEME 12.10

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna savaşı nedeniyle Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlarla ilgili açıklamasında 5 binden fazla yaptırım uygulandığını ve bunun bir “rekor” olduğunu söyledi. Lavrov, “Yaptırımların her zaman bizi sadece güçlendirdiğini söylemeliyim” dedi.

GÜNCELLEME 12.08

Çin Dışişleri Bakanlığı Pekin’in Ukrayna krizine ilişkin pozisyonunun bağımsız olduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien “Ukrayna meselesiyle ilgili olarak Çin her zaman nesnel ve adil bir şekilde konunun esasına dayanan bağımsız kararlar vermiştir” dedi.

Sözcü ABD’de bazı kişilerin bu konuda yanlış bilgi yaydığını söyledi.

GÜNCELLEME 11.35

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Ukrayna’daki son durumun ele alındığı belirtildi.

GÜNCELLEME 11.32

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanında 439 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 63’nün tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, Rusya’nın saldırılarına başladığı 24 Şubat’tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre, 109 çocuğun öldüğü, 130 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 11.13

İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, Russia Today (RT) televizyonunun lisansını, karar derhal geçerli olacak şekilde iptal ettiğini duyurdu. Karara tepki gösteren RT televizyonundan yapılan açıklamada, “İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, İngiliz hükümetinin aparatından başka bir şey olmadığını gösterdi. Ofcom, İngiliz halkının bilgiye erişimini gasp etti” denildi.

GÜNCELLEME 10.36

Sputnik’in aktardığı habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece biri Bayraktar olmak üzere en az 6 Ukrayna dronunun düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait 1400’den fazla tankın etkisiz hale getirildiğini de açıkladı.

GÜNCELLEME 10.21

Lviv’de patlama sesleri duyulması üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Andriy Sadovy, şehirdeki uçak tamiri tesisine birkaç füzenin isabet ettiğini söyledi. Sadovy, hava saldırılarında ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

GÜNCELLEME 09.40

Rusya Donbass bölgesinde uçuşa yasak bölge ilan etti.

Interfaks ajansının haberine göre Donetsk Halk Cumhuriyeti milisleri sözcüsü Eduard Basurin Donbass bölgesinde uçuşa yasak bölge ilan edildiğini söyledi.

TASS haber ajansı da Rusya’nın ülkenin güneyindeki uçuş yasağını 26 Mart’a dek uzattığını duyurdu. Ajans Krasnodar havalimanının Rusya’nın güneyindeki tüm havalimanlarının 26 Mart’ta Moskova saatiyle 03.45’e dek kapalı kalacağını teyit ettiğini bildirdi.

GÜNCELLEME 08.20

ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı Direktörü Scott Berrirer, Rusya ordusunun Ukrayna’daki direnişi kıramaması durumunda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanma tehdidinde bulunabileceğini ifade etti.

Bloomberg’in aktardığına göre Berrier’in 67 sayfalık raporunda işgalin uzaması durumunda Rus ordusunun insan ve modern gücünün erimeye başlayacağını ve yaptırımların ekonomi üzerindeki etkisinin daha da hissedileceğini ifade edildi.

GÜNCELLEME 07.50

Britanya merkezli The Guardian gazetesi, Rusya’nın Ukrayna topraklarında ne kadar ilerlediğini gösteren bir harita hazırladı.

GÜNCELLEME 07.30

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana ilk defa Çin lideri Şi Cinping ile görüşecek. Biden’ın, Cinping’e Rusya’ya askeri ve ekonomik destek vermemeleri konusunda uyaracağı belirtildi.

GÜNCELLEME 07.00

ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrik Günü konuşmasında Rus lider Vladimir Putin’e “katil bir diktatör” dedi.

GÜNCELLEME 06.30

Bir grup Avrupalı politikacı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’yi Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

GÜNCELLEME 05.50

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusuna Suriye lideri Beşar Esad ve Hizbullah ordularından bin kadar ‘gönüllü’nün katıldığını bildirdi.

GÜNCELLEME 04.20

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, halka seslendiği konuşmasında Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıların Donbas’ı ele geçirdiği 2014 yılına dikkat çekerek, “Artık farklı bir ülkeyiz” dedi.

GÜNCELLEME 00.10

ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları üzerine bu ülkeyle normal ticari ilişkileri askıya alma kararının ardından harekete geçen Kongre ilk adımı attı. Kongre onayı gerektiren sürecin ilk adımında Temsilciler Meclisi, ABD’nin Rusya ve Belarus’la normal ticari ilişkilerini askıya almasını onaylayan yasa tasarısına onay verdi. Tasarıya 424 vekil “evet” oyu verirken, tamamı Cumhuriyetçi 8 vekil ise “hayır” oyu kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir