İşte Rusya-Ukrayna savaşında 27. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savasi 1

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 27. güne girildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair “açık bir sinyal” olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Vladimir Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız” dedi.

Rusya, Biden Putin’e savaş suçlusu dedikten sonra ilişkileri kesme tehdidinde bulundu.

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen gazete Komsomolskaya Pravda, savaşta yaklaşık 10 bin Rus askerinin öldüğünü ve 16 bininin yaralandığını yazdı.

İşte işgalde 27. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.20

Polonya, Rusya’nın G20’den çıkarılması çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME 22.57

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Açıklamada, Ukrayna’daki durumla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Sputnik’in haberine göre, görüşmenin Fransa tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında devam eden müzakerelerin seyri de dahil olmak üzere, Ukrayna çevresindeki durumla ilgili kapsamlı görüş alışverişine devam edildi” denildi.

GÜNCELLEME 22.35

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ülkelerine yönelik “varoluşsal bir tehdit” görmeleri durumunda Devlet Başkanı Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına dair CNN’e açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, askeri operasyonun amacının Ukrayna’nın işgali olmadığını belirtti.

Sputnik’in haberine göre, “Rus askerler sivil hedefleri vurmuyor. İşgal, operasyonun açıklanan hedeflerinden biri değil” ifadesini kullanan Peskov, “Rus askerlerin sivilleri hedef alması yasak” dedi.

GÜNCELLEME 21.12

ABD ve ortakları Perşembe günü Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak

GÜNCELLEME 20.45

BM ajansı, savaşın başlamasından bu yana 3.5 milyon Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini bildirdi.

GÜNCELLEME 20.10

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İtalya’ya, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bağlantılı olduğu iddia edilen 700 milyon dolarlık bir yata el koyma çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME 19.40

Pentagon yetkilisi, Ukrayna’nın artık toprakları Rus ordusundan geri almaya “güçlü ve istekli” olduğuna dair işaretler olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 16.35

Fransız otomotiv şirketi Renault’nun sözcüsü, şirketin Moskova’daki tesisinde üretime devam etme kararı aldığını açıkladı.

Reuters’a konuşan sözcü, “Tedarikteki durum istikrarsız, o nedenle üretimin ne kadar sürebileceğini öngöremiyoruz” dedi.

Ajansa konuşan iki kaynak, bu süre içerisinde şirketin Rusya’da kalacağını, ancak bu süreçte uluslararası yaptırımlara da uyulacağını belirtti.

GÜNCELLEME 16.11

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin özel ortak oturumuna video konferans yöntemiyle bağlandı. Zelenski, Rusya’nın başlattığı savaşa karşı başka yaptırımların ve başka baskıların uygulanması gerektiğini söyledi.

Oturuma başkanlık eden Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico ve Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati, Zelenski’ye söz vermeden önce Rusya’nın saldırısını kınadıklarını ve Ukrayna’nın yanında olduklarını bildirdi.

Zelenski, İtalyan parlamenterlere hitabında, sabah saatlerinde Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco ile telefonda görüştüğünü belirterek, Papa’ya bütün Ukrayna halkının bir orduya dönüştüğünü söylediğini anlattı.

GÜNCELLEME 15.30

Suriye’nin Lazkiye kentinde Ukrayna’ya karşı Rusya’ya destek amacıyla gösteri düzenlendi.

GÜNCELLEME 15.17

Rus milyarder Roman Abramoviç’in yatının Marmaris’e demirlediği bildirildi.

Marine Traffic adlı deniz trafiği sitesinin verilerine göre, Abramoviç’in Ecplise adlı yatı, Girit ve Rodos adalarına gitmesinin ardından Marmaris’e vardı.

Abramoviç’in Solaris adlı başka bir yatı, dün Bodrum’da görülmüştü.

Abramoviç, geçtiğimiz hafta özel jetiyle İsrail’den İstanbul üzerinden aktarmayla Moskova’ya gitmişti

GÜNCELLEME 13.39

İtalya Başbakanı ülkesinin Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılmasını istediğini açıkladı.

GÜNCELLEME 13.22

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Ukrayna’ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 300 askerini, 99 uçağını, 123 helikopterini ve 509 tankını kaybettiği bildirildi.

GÜNCELLEME 12.20

Ukrayna askeri sağlık hizmeti başkanı Gennadiy Druzenko, ele geçirdikleri yaralı askerleri hadım etme talimatı yayınladığına yönelik sözleri nedeniyle özür diledi.

Rus askerlerin hadım edilmesi yönünde herhangi bir talimat vermediğini belirten Druzenko, “Bir duygusal patlama nedeniyle bu sözleri sarf ettim. Özür dilerim. Amacımız hayat kurtarmak” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Druzenko, açıklamalarının ardından “habersizce evine girip hayalarının kesileceğine” yönelik tehditler aldığını iddia etti.

Druzenko, dün yaptığı açıklamada, ele geçirdikleri yaralı Rus askerlerini hadım etme talimatı yayınladığını söylemişti.

GÜNCELLEME 11.50

ABD’nin Ukrayna’ya Rusya’nın hava saldırılarıyla mücadele kapasitesine artırması için on yıllar önce gizlice aldığı Sovyet yapımı hava savunma teçhizatları gönderme kararı aldığı iddia edildi.

Wall Street Journal’a konuşan yetkililer, Ukrayna’nın bu ekipmanlarla daha fazla Rus hava saldırısı ve füzelerini savuşturabileceğini ifade etti.

GÜNCELLEME 11.30

Rusya İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Tatyana Moskalkova, Ukrayna’yla ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

RT’ye konuşan Moskalkova, bu kapsamda Rusya’nın elinde olan Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov’un teslim edilmesi karşılığında 9 Rus esir askerin Ukrayna tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 10.22

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, gazetecilere ülke ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Moskova Borsası’ndaki dalgalanmalar nedeniyle işlemleri durdurmak zorunda kaldıklarını aktaran Nabiullina, “Şimdi işlemleri kademeli bir şekilde başlatmaya hazırız. Pazartesi günü ruble cinsinden Rus devlet tahvillerine yönelik işlemler başlayacak. Dalgalanmaları önlemek için Rusya Merkez Bankası, bu tahvillerden alım yapacak” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 09.50

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, yoğun Rus saldırısı altındaki Ukrayna liman kenti Mariupol’deki Türk vatandaşlarının tahliyesinin önümüzdeki saatlerde gerçekleşebileceğini duyurdu.

GÜNCELLEME 09.32

Ukrayna ordusu, Rusya kontrolüne giren Makariv kentini yeniden kontrol altına aldıklarını ve Rus güçlerin kentten püskürtüldüğünü açıkladı.

Makariv kenti başkent Kiev’in 60 kilometre batısında bulunuyor.

GÜNCELLEME 08.27

Japonya Başbakanı, Moskova’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası barış anlaşması müzakerelerini askıya alma kararını kınadı.

GÜNCELLEME 07.30

Avrupa’da çelik fiyatları tarihi rekorunu kırdı.

GÜNCELLEME 05.00

Rusya, pazartesi günü Kiev’deki Retroville alışveriş merkezini vurmuştu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e çıktı.

GÜNCELLEME 03.50

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen gazete Komsomolskaya Pravda, savaşta yaklaşık 10 bin Rus askerinin öldüğünü ve 16 bininin yaralandığını yazdı.

GÜNCELLEME 03.30

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair “açık bir sinyal” olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 02.30

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Vladimir Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız” dedi.

GÜNCELLEME 01.00

ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri görüştü.

Liderlerin Rusya’nın sivillere yönelik saldırıları da dahil olmak üzere Ukrayna’daki acımasız taktikleriyle ilgili ciddi endişelerini ifade ettikleri belirtilen açıklamada, liderlerin ülkelerini Rusya’ya karşı savunan cesur Ukraynalılara güvenlik yardımı ve şiddetten kaçan milyonlarca Ukraynalıya insani yardım sağlamak da dahil olmak üzere Ukrayna’ya devam eden desteklerinin altını çizdikleri aktarıldı.